Полицията почва проверки на учители

Александра Маркарян Последна промяна на 06 март 2012 в 14:42 8418 12

Министърът на образованието проф. Сергей Игнатов  Снимка: БГНЕС
Министърът на образованието проф. Сергей Игнатов Снимка: БГНЕС

Полицейски проверки ще започнат в училищата след приемането на новия закон за предучилищното и училищното образование. Той развързва ръцете на полицията да проверява учителите. Полицейската проверка ще е задължителна за всеки новоназначен учител.

Тези много широки правомощия на полицията дава член 214 от проектозакона, предложен от Министерството на образованието, младежта и науката (МОМН). Въвеждането на полицейски проверки на учители никога досега не е било споменавано - нито от представители на МОМН при официалното представяне на проектозакона, нито по време на публичните му обсъждания. Вратичката за проверките е отворена чрез обезсилване на свидетелството за съдимост, което учителите подават при постъпване на работа. То е чисто, ако човек е бил реабилитиран. Според член 214, ал. 1 от проектозакона обаче свидетелството за съдимост няма да е достатъчно.  Ако при проверка някой се окаже осъждан, дори и да е бил реабилитиран, ще бъде уволнен. Ако пък кандидатства за работа, няма да бъде назначен. Ето какво гласи въпросният чл. 214, ал. 1:

Не може да заема длъжност на педагогически специалист лице, което е осъждано за умишлено престъпление от общ характер независимо от реабилитацията.

При осъждането на учител за умишлено престъпление от общ характер, директорът ще трябва да го уволни, става ясно от чл. 214, ал. 2. Няма обосновка какво налага незачитането на реабилитацията, която се постановява от съда. Реабилитацията заличава осъждането и отменя последиците от присъдата. Сегашният запис в проектозакона отваря врата за полицейска проверка на всички учители - така ще се види кои са били реабилитирани и кои никога не са били осъждани. На базата на чл. 214 работата си могат да загубят или никога да не бъдат назначени за учители и хора с не толкова тежки провинения. Реабилитация се постановява за хора, които са били осъждани условно, които не са извършвали други престъпления в изпитателния срок; осъждани на лишаване от свобода до 3 години, ако не са извършили други престъпления; осъдени на глоба, обществено порицание или лишаване на права, ако до 1 година от изпълнение на наказанието не са извършили друго престъпление от общ характер. Могат да бъдат уволнени дори хора, които са били осъдени, докато са били непълнолетни. Такива биват реабилитирани, ако до две години от изтърпяване на наказанието не са извършили престъпление от общ характер. Човек, който веднъж е бил реабилитиран и е бил осъден отново, не може да бъде реабилитиран повторно.

Осъден може да бъде реабилитиран и при доказано неоснователна присъда. Такива случаи вероятно има например с присъди от преди 1989 година. Проверка на OFFNews не откри запис в закон, позволяващ подобна полицейска намеса в училищата, в нито една европейска държава. Въпреки рисковете, които това крие, отМВР вече изявиха желание да правят подобни проверки. В интервю за предаването "Код: Криминално" наbTV в края на февруари началникът отдел "Детска престъпност"-СДВР ВиолетаАланджийска заяви:
С риск да си увеличим работата, трябва да минават (учителите - бел. ред.) през полицията, да се иска мнението на полицията. Тя има много богати информационни масиви. Тя трябва да каже дали той става за учител или не.
В интервюто Аланджийска коментира случаят с учител* от Първо помощно училище в София. Там полицаи нахлуха по време на час, прекъснаха занятията и преровиха компютъра на учителя. Откриха, че през този компютър е влизано в един порно сайт. Учениците - момчета от гимназиални класове, с умствена изостаналост и с множество увреждания, признаха, че са влизали в сайта в отсъствието и без знанието на учителя. Учителят е осъждан "през 80-те години за престъпления срещу младежта", заяви Аланджийска в същото интервю. Той обаче е бил реабилитиран.
* Името на учителя е изтрито, защото обвиненията срещу него не се доказаха.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.10 2012 в 10:35

A защо трябва, изобщо да важи? ...ние осъдените-какво, нямаме ли право на втори шанс, трябва да умираме сега че неможем да си намерим работа ли, ми по този начин не принуждават ли осъдените пак да извършват престъпления....а колкото до мен -мразя я тази държава,която ме осъди за средна-телсна повреда при самозащита от наркоман който ме нападна без причина.... :@

09.08 2012 в 12:37

Това са пълни простотии. Много ото хората рез комунизма са били осъждани несправедливо- примерно, че са посещавали църкви или слушали музика на пърпъл, действия, които нямат нищо общо с едно престъпление. Такива хора в момента са реабилитирани и вие искате да ми кажете, че сте съгласни, че такива хора не може да бъдат учители, лекари, банкери и т.н.
Замислете се малко. Това, че реабилитация се дава за щяло и нещяло дори и на престъпници не значи, че трябва всички реабилитирани да страдат. Отново простотия на наща хубава държавица.

08.03 2012 в 20:05

Проверете я и нея !!!!!!1
Латинка Ковачева е емблематично лице за нас, Пожар, пък и другите да ви обясняват коя беше. Тя е виновна за смърта на Веско, детето с аутизъм, което намериха в Перловката река накрая. След този случай и едно наше писмо, което предизвика сериозна проверка, в крайна сметка с много мъки беше уволнена, имаше як гръб. Беше уволненена не само тя, но и директорът на дирекцията интегрирано образование в МОМН. А сега са я сложили Директор !!!! Боже мили !

08.03 2012 в 17:49

Какво общо имат тук педофилите и изнасилвачите? За тях има схема отдавна. Новината е за друго.

08.03 2012 в 17:07

Уланколу, явно не си наясно с юрисдикцията. Не правиш разлика между условна присъда и реабилитация. Ама много си неграмотен! И децата знаят, че реабилитацията заличава предишна присъда, а условната заменя, но не заличава ефективната присъда! Какъв полицай си щом не знаеш тези елементарни неща? По-добре не се излагай във форумите.

08.03 2012 в 16:50

Мнозина от учителите са във възрастта преди пенсиониране. Фондовете се изчерпват и скоро учителят ще се сбогува с професията, на която е отдал живота и здравето си, не само гол като пушка , а и унизен от безпаричие. По-лесно лесно се манипулира финансово зависимият, нищо че е със изградено мнение. Няма да му дадат мижавите 6 заплати (днес четох за военните, а то важи и за полицията, че за да не им се намали чистата сума, им превеждат 26 заплати), а дори и пенсия няма да му отпуснат, защото щом е неудобен и полицията извади глобата му за носене на брада и дълга коса отпреди 89г., ДИРЕКТОРЪТ ще го уволни. учителите сме чувствителни хора и животът ни ще се съкрати, може и да приключи набързо. Така не само пенсионният фонд ще се облекчи, ами и здравната каса ще запази парите си - не че и ако оживеем ще се охарчи, де! Този " закон " е първата стъпка, дали е първата не съм сигурен, към тотален контрол на властта. "Търсете жената" - казват французите, търсейки престъпници. Търсете финансите, които идват с властта, и всички други облаги от нея. Жените сами ще дойдат............

08.03 2012 в 15:45

Педофили и изнасилвачи за учители в училищата???
Индивиди като Пухтин са за лудницата!

07.03 2012 в 11:06

Папаз седи и мисли. Колкото повече седи, толкова повече мисли. И колкото повече мисли, толкова по-малко измисля каква работа има милицията в състемата на образованието.

А то, хайде като има полицията големи масиви от данни, всичко да прекараме през нея.

07.03 2012 в 09:21

Реабилитацията се нарушава като философия, а от там този закон няма как да бъде приет. А и да бъде приет - ще отнесем глоби в Страсбург и пак ще пропадне.

07.03 2012 в 08:50

условни много често има при изнасилвания.

искаме ли такъв учител за децата си ?

условни най-често има и за крадците.

искаме ли такъв учител за децата си ?

условна има за убийци и наркодилъри.

искаме ли такъв учител за децата си ?

<strong>ОТ ТОЗИ КОМЕНТАР СА ИЗТРИТИ ОБИДНИ КВАЛИФИКАЦИИ. ПРИ НОВИ ТАКИВА ТОЗИ ПОТРЕБИТЕЛ ЩЕ БЪДЕ БЛОКИРАН.</strong>