Държавата се отказва да финансира частните училища

Последна промяна на 29 март 2012 в 09:34 2037 4

Проф. Сергей Игнатов  Снимка: БГНЕС
Проф. Сергей Игнатов Снимка: БГНЕС
Негов вносител е просветното министерство. "Отлагаме го за 2016 година, когато се предполага, че ще бъдем по-богати", заяви днес министърът на образованието, младежта и науката проф. Сергей Игнатов. Така обаче не е сигурно, че финансирането на обучението на децата в частните училища изобщо ще се случи, защото въвеждането се отлага за след края на мандата на ГЕРБ. Първоначално от МОМН мотивираха необходимостта от финансиране на частните училища с факта, че тези деца сега са неравнопоставени спрямо останалите. По конституция всички имат право на безплатно образование до навършване на 16-годишна възраст. Проектозаконът за предучилищното и училищното образование беше приет от Министерския съвет вчера, 28 март. Предстои обсъждането и гласуването му в Народното събрание.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.04 2012 в 15:21

Вижте, вижте - там се крадат държавни пари! А защо не може и тука?

29.03 2012 в 22:20

A дали се замисляте над факта, че частните болници получават публично финансиране от НЗОК??? Защо частните училиша да не могат да получават публично финансиране за записани ученици? Плаща се за публична услуга, а субекта на предоставянето й е частна или общинска организация ! Аман от герберска простотия, облечена в закони!

29.03 2012 в 12:15

Добре, ами децата, за които няма място в държавните детски градини, и родителите са принудени да ги дадат на частна или да осигурят работно място на баба или детегледачка - все обвързани финансово решения. И още - хората, които си пращат децата на частни училища, вероятно имат по-високи заплати, та да не получават детски надбавки, и достатъчно заети, та да не се редят на двучасова опашка при полагаемия личен лекар за направления и прегледи в екстремни случаи. И щом като въпреки това упорита продължават да раждат деца, защо направо да не почнат да плащат на държавата и данък дете.

29.03 2012 в 11:25

Този законопроект е такава недомислица. Вътре в него има толкова противоречащи на конституцията и на европейските изисквания членове, че се учудвам как влиза в Народното събрание в този си вид. Дали депутатите ще бъдат толкоз слепи и да го гласуват или ще го върнат на създателите му да да го преработят изцяло основно. Да се надяваме, че депутатите сме ги изпратили точно за това, да наблюдават и да творят закони от европейски тип, а не като това недоносче, което се опитва партия ГЕРБ да пробута. Бъдещето на държавата ни зависи от този закон. По него ще се образоват и обучават идните поколения и не трябва прибързано да се гласува в пленарна зала толкова важен за нацията закон.