Безотчетните пари на депутатите стават частично отчетни

Нели Чолашка 04 юни 2013 в 15:39 1983 0

Депутати. Снимка: БГНЕС
Депутати. Снимка: БГНЕС

В новия правилник за работата на 42-то Народно събрание се запазва правото на депутатите да получават 2/3 от заплатата си - около 1500 лв., като допълнителна сума за сътрудници, консултации, кантори и др. разходи.

Те обаче ще трябва да се отчитат пред парламентарната си група за всеки похарчен лев, предвижда проектоправилникът по предложение на Мая Манолова.

На въпрос на OFFNews дали групите ще оповестяват тези отчети, тя обеща да предложи в пленарна зала да се запише такова задължение на групите.

Засега се запазва правото на народните представители да получават подаръци на стойност до 1/5 от заплатата си. Манолова обеща да предложи намаляване на сумата до 1/10.

Миналата седмица Михаил Миков обеща да внесе предложение, с което основната депутатска заплата отново да бъде замразена на нивото от края на 2009 г. - 2196 лв.

По правилник заплатата на народните избраници се преизчислява на всяко тримесечие и е равна на три средномесечни заплати в обществения сектор. Ако не замразят отново заплатите си, депутатите ще получават минимум 2415 лв.

Те запазват правото на безплатно пътуване с държавния и общинския вътрешноградски транспорт, железопътния, автомобилния и водния транспорт - първа класа, и спално място за цялата вътрешна мрежа. Парламентът пък им поема разходите с частни автобусни линии.

Тези от тях, които нямат семейно жилище в София, получават апартамент от жилищния фонд на Народното събрание, като са освободени от наеми, такси и данъци.

По-малко субсидии за партиите,  а депутатите-отцепници - без субсидия

С промени в Закона за политическите партии БСП ще спре субсидиите за депутатите, които се отцепят от партията, с която са влезли в парламента, съобщи днес Манолова.

В правилника остава забраната депутати-отцепници да се присъединяват към нова партия.

И БСП, и "Атака" предлагат намаляване на държавните субсидии за партиите.

От партията на Волен Сидеров предлагат значително намаляване на субсидиите, но не се знае с колко точно.

От БСП напомниха, че субсидиите се определят със Закона за бюджета, а не с този за партиите и при приемането на бюджета за следващата година субсидиите ще бъдат намалени, но не се знае още с колко.

Комисиите ще заседават при падащ кворум - 1/3 от членовете

Комисията за изработване на правилник за работата на 42-то Народно събрание, в която има само представители на БСП, ДПС и "Атака" (ГЕРБ я бойкотира) решиха, че в бъдеще комисиите ще могат да заседават при наличието на 1/3.

Досега се изискваше присъствието на минимум половината комисия, за да се проведе заседание. С т. нар. падащ кворум от 1/3 БСП и ДПС се застраховат от бойкот на работата на комисиите от страна на ГЕРБ и "Атака".

В бъдеще обаче ще е задължително кворумът да е от депутати, които присъстват физически на заседанието. досега честа практика беше народни представители да се регистрират и после да излязат, като кажат на председателя как ще гласуват по различните точки.

От "Атака" поискаха да се запише, че всяка политическа партия има минимум 2 депутата във всяка комисия, но това остана само пожелателно, защото може да влезе в противоречие с ограничението, че един депутат може да е член най-много на две комисии.

Депутатите няма да почиват с ден повече, а кабинетът ще се явява на блицконтрол 

Мая Манолова оттегли предложението си в последната седмица от месеца депутатите да имат пленарни заседания два вместо три дни, за да имат повече време за среща с избирателите си.

Причината е, че от ДПС и "Атака" скочиха срещу това предложение с мотива, че този парламент го очаква много работа.

Те обещали предложението на социалистите да бъде преразгледано след Нова година.

Премиерът и министрите ще се явяват вече и на блицконтрол веднъж месечно освен на парламентарен контрол в петък по актуални въпроси, пише в проектоправилника

Министър-председателят и вицепремиерът ще се отчитат в последната сряда от месеца в пленарна зала, а министрите - в последната седмица от месеца по ресори пред парламентарните комисии.

Очаква проектоправилника да бъде приет и в пленарна зала, за да започне сформирането на комисиите. Това едва ли ще стане до края на тази седмица.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови