Цветанов: Промените в ДАНС са уродливи и застрашават ЕС

Елица Мартинова 04 юни 2013 в 08:42 2192 3

Цветан Цветанов Снимка: БГНЕС, архив
Цветан Цветанов Снимка: БГНЕС, архив

Промените, свързани с дейността на ГДБОП и ДАНС, са промяна на закона в уродлив вид и възраждане на бившата Държавна сигурност. Те могат да застрашат сигурността на целия Европейски съюз. Това заяви зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов в понеделник вечер след срещата си с лидера на Европейската народна партия Жозеф Дол.

По думите на бившия вътрешен министър предлаганите законови промени показват „пълно неразбиране по нещата, които се входират в българския парламент“. Цветанов бе категоричен, че приписването на досъдебни функции на ДАНС не кореспондира с националната стратегия.

Зам.-председателят на ГЕРБ обясни, че структурните промени ще имат негативен ефект върху вътрешната сигурност.

Цветанов нарече „чистка“ промените в СДВР и ОДП, направени в понеделник. По думите му новата власт на социалистите налага реваншизъм срещу бившите управляващи – и в държавните структури, и в парламента.

OFFNews припомня, че още в първите дни след съставяне на кабинета „Орешарски“ социалистите, подкрепени от ДПС, внесоха в пленарна зала законопроект за структурни промени в ДАНС. Той бе гласуван на първо четене, с което депутатите решиха да закрият Гражданска дирекция „Борба с организираната престъпност“ и тя да мине под шапката на ДАНС.

Законовите промени бяха съпътствани и с кадрова чистка. Преди дни главният секретар на МВР Калин Георгиев подаде оставка. В края на миналата седмица оставка хвърли и шефът на ДАНС Константин Казаков. В понеделник вътрешният министър Цветлин Йовчев обяви, че е поискал оставката и на директора на СДВР Валери Йорданов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews