БСП се застрахова - комисиите в парламента ще работят при 1/3 кворум

Нели Чолашка 03 юни 2013 в 16:58 2041 3

Мая Манолова и Христо Бисеров. Снимка: БГНЕС
Мая Манолова и Христо Бисеров. Снимка: БГНЕС

Мая Манолова от БСП предлага в правилника за работата на 42-то Народно събрание да се запише, че комисиите могат да заседават и при 1/3 кворум. Досега се изискваше присъствието на поне половината от членовете на комисията.

По този начин левицата се застрахова от провал на заседанията на парламентарните комисии, ако ГЕРБ решат да ги бойкотират.

Проектът на правилник предвижда в това Народно събрание да има 21 постоянни комисии, като новите са мегакомисия за контрол на службите за сигурност и СРС-тата, както и комисия за връзка с гражданските организации. Не в една, а в две комисии ще са икономиката и енергетиката.

Мая Манолова, която председателства комисията за изработването на новия правилник, предлага още блицконтрол за премиера и министрите, като министър-председателят ще се отчита веднъж месечно в сряда в пленарната зала, а министрите - пред ресорните комисии. Остава и петъчният контрол по актуални въпроси.

Манолова настоява и с още един ден да се съкрати работатат на депутатите и в последната седмица от месеца те да заседават не от сряда до петък, а само в четвъртък и петък, за да имат още един ден за среща с избирателите си по райони.

Христо Бисеров от ДПС обаче се възпротиви на това предложение с мотива, че това Народно събрание го чака много работа.

ДПС имаха възражения и по текстовете за парламентарното номадство - прехвърлянето от партия в партия на народните представители.

Комисията по изготвяне на нов правилник на Народното събрание ще заседава утре сутринта и се очаква да приеме проектоправилника на парламента, който в сряда да бъде гласуван в пленарна зала.

Едва след приемането на правилника могат да се сформират комисиите и те да започнат да гледат проектозаконите по ресори. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!