"Напоителни системи" спират работа след месец (видео)

Нели Чолашка 14 ноември 2012 в 11:03 2980 0

Протест. Снимка: Сергей Антонов
Протест. Снимка: Сергей Антонов

Работещите в държавното предприятие "Напоителни системи" ще започнат ефективен протест в средата на декември, ако до края на този месец не им бъдат изплатени дължимите от юли заплати.

Това обяви шефът на стачния комитет на КНСБ Валентин Никифоров на протеста в София на служителите на "Напоителни системи". Той беше организиран от двата представителни синдиката - КНСБ и "Подкрепа".

Демонстрацията започна от храма “Александър Невски”, за известно време беше блокирана ул. "Г.С. Раковски" и стигна до Министерството на финансите на ул. "Славянска". 

Работещите в дружеството не са получавали възнагражденията си от юли и в момента близо 1900 служители имат да взимат почти 2 милиона лева работни заплати и осигуровки. В София на протестното шествие дойдоха около 500 служители на "Напоителни системи".

Проведените на 6 ноември преговори с министъра на земеделието Мирослав Найденов, директора на държавното предприятие Стайко Ганчев и браншовите синдикати не доведоха до решение на проблема.

Интересът към “Напоителни системи” започна през февруари, когато язовирна стена се скъса и заля село Бисер.

Малко по-късно се разбра, че началникът на “Напоителни системи” Георги Харизанов няма висше образование, но за сметка на това има присъда за изнудване и още 2 висящи дела, както и за нередовното плащане на заплати в дружеството.

Протестиращите не се интересуват особено от личността на Харизанов и скандала около него. Той се задържа малко на този пост, нямам никакви впечатления, коментира служителка на "Напоителни системи" от Русе. 

Работещите в дружеството напомниха, че от тяхната работа зависи сигурността на язовирите и предотвратяването на наводнения, като това в Бисер.

10 млн. лв. са нужни за превенция, но държавата предпочита да даде милиарди за възстановяване на наводнени селища и спасяване на хората, коментираха синдикалисти.

Хората поискаха среща с финансовия министър Симеон Дянков или поне с заместника му Владислав Горанов. При тях обаче слезе директор на дирекция "Разходи" Владимир Петров. Това е подигравка, коментираха протестиращите.

По време на протеста под прозорците на Министерството на финансите Дянков беше на заседание на Министерския съвет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови