Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

7 магистрати уволнени като Мирослава Тодорова

16 юли 2012 в 10:53 1922 0

ВСС. Снимка: БГНЕС, Архив
ВСС. Снимка: БГНЕС, Архив

За 4 години са били уволнени 7 магистрати за просрочени дела. Това обяви Петър Стоянов, член на Висшия съдебен съвет на извънредното заседание на ВСС, свикано от министъра на правосъдието Диана Ковачева. Темата е обсъждане на дисциплинарната практика за наказания на магистрати, забавили дела.

Повод за него е уволнението на съдия Мирослава Тодорова от ВСС, отстранена от Софийски градски съд с основен мотив - забавяне на мотиви по три наказателни дела. Съдия Тодорова е изпратила писмо до правосъдния министър снощи, в което приветства иницативата за свикването на съвета. В писмото си тя е обяснила, че не очаква ВСС да преразгледа решението си и не иска това от него, той като последна дума по казуса ще вземе Върховният административен съд.

Изнесената статистика за дисциплинарната практика на ВСС касае обаче предимно случаи в районните и окръжни съдилища в страната. Стоянов не пропусна да отбележи, че при наказанието на магистрати от софийските съдилища винаги се взима пред вид тяхната значително по-голяма натовареност.

През 2008 г. са били наказани 28 магистрати, 19 от които - с порицания, а други 9 - със забележка. През 2009 г. делата са били 25 – 7 от които са завършили с порицание и 18 - със забележка. През 2010 г. е имало 20 дела – 16 от тях са приключили със забележка и 4 - с порицание. През 2011 г. делата са били само 4. При две от тях наказанието е било порицание, при другите две - забележка.

От дисциплинарната комисия обясниха, че още през 2008 година са изготвени критерии, по които да се провежда дисциплинарната практика на съвета. От тогава досега няма случай, при който комисията и съветът да са се произнасяли по определен случай без да се взима становището на адмистративния ръководител на съответния съд за това каква е натовареността на съдията, подлежащ на наказание. Във всички случаи, в които съдиите са били изключително натоварени, не са били налагани наказания, обясни Петър Стоянов. 

Пламен Стоилов, председател на комисията, занимаваща се с делата с висок обществен интерес, изнесе пред колегите си конкретен случай на забавено написване на мотивите по дело на съдия Тодорова. Заради това забавяне подсъдимите са се възползвали от възможността да поискат отпадане на обвиненията им поради отпадане по давност. "Решението на ВСС относно съдия Мирослава Тодорова е законосъобразно. Задължение на магистрата е да следи за настъпване на абсолютната давност. Сериозното забавяне на написването на мотиви е довело до погасяване на абсолютната давност по тези дела - това води до убеденост в обществото за липса на справедливост и липса на наказание, които уронват сериозно престижа на съдебната власт. Нека гражданите да разберат за какво се води тази битка и чии интереси се опитваме да защитим", каза Стоилов. Той се позова на още няколко провинения на съдийката като цитира публикации от медиите. Това беше повод правосъдният министър Диана Ковачева да му направи забележка.

От скандала с Мирослава Тодорова губим всички, заяви председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лазар Груев по време на заседанието. "България отново е в епицентъра на скандал преди доклада на Европейската комисия. От това загубиха всички добросъвестни съдии, загубиха и гражданите, които вече не са наясно кои срокове са разумни за решаването на делата им", коментира Груев.

"Винаги ме е боляло и ще ме боли, когато наказват съдии. Те работят в огромна натовареност и за този проблем е алармиран парламентът в последните 3 години", допълни той, ка то посочи годишните доклади на ВКС за работата на съдилищата. Той посочи, че голяма част от съдиите работят и през почивните си дни и по време на отпуските си, за да могат да приключат делата си в срок. "Защо винаги реагираме, когато когато колата се обърне", опита Груев, имайки пред вид разглеждането на проблема с натовареността на съдиите след конкретния случай с Мирослава Тодорова.

Той даде за пример, че от 2009 до 2011 година натовареността е нарастнала с 25%, но в същото време броят на решените в срок дела също е нарастнал и то с 30%, което говори за подобряването качеството на работата на съдиите. 

"Случаят с Тодорова е прецедент. Досега наказани съдии не са повтаряли нарушенията си. Тодорова обаче го направи, като не реши в срок делата си", заяви обаче прокурорът Цони Цонев, член на ВСС. Той обясни, че още преди две години в наказателното отделение на СГС е направена проверка, при която са установени няколко съдии със забавени мотиви. Тогава обаче е била наказана само една съдийка - Мими Иванова. Още тогава било ясно, че Мирослава Тодорова има най-много просрочени дела, но тя не била наказана. През 2011 година подобна проверка беше направена отново, като ощо 8 съдии са били наказани. Тодорова отново била с най-много просрочия и била наказана с намаляване на заплатата. Въпреки всичко се оказало, че и след това тя не е написала мотивите по делата си. "Досега не е имало рецидив при просрочие на дела", коменира Цонев. 

Главният прокурор Борис Велчев заяви, че ВСС е подценил темата за натовареността на съдиите и за наказанията срещу тях при забавяне на дела. Той определи дискусията като неуспешна заради изтичащия мандат на ВСС. В сегашния си състав ВСС ще има само още няколко заседания. "Ние подценихме темата и тя недостатъчно системно беше поставяна. Ние не знаем каква е истинската картина на натовареността на съдиите", каза главният прокурор. По думите му Законът за съдебната власт също прави тази битка обречена.

Велчев предложи настоящият състав на ВСС да формулира решение, с което да помоли магистратите да представят едно становище и следващият ВСС да получи едно завещание по този проблем. 

Срещу съдия Тодорова застана Иван Колев, който бе сред предложилите дисциплинарно наказание за Тодорова.

"Или Мирослава Тодорова не може да си организира работата като съдия, или тя не е искала да си напише мотивите по делото, затова аз подкрепих решението на ВСС тя да бъде уволнена", заяви пък Иван Колев. Той беше един от предложилите дисциплинарното уволнение на Тодорова.

"През 2005 г. е разгледала 254 дела, от които 30 от общ характер. През 2006 г. има 12 дела, през 2007 г. е била преподавател в Националния институт по правосъдието и има две дела; през 2008 г. има 178 дела, през 2009 г. има 250 дела, 16 от които са от общ характер. През 2010 г. има 218 наказателни дела, 18 от които са от общ характер", заяви още Колев.

Пред журналисти министър Ковачева определи дискусията като много важна. "Нека да се чуят ралични мнения и позицията на ВСС за ниговата дисциплинарна практика и това да стане основание за обективна оценка, доколко тази практика е основателна", коментира тя. Според нея днешната среща е била една необходима първа стъпка, а Министерството на правосъдието работи по законодателни промени за облекчаване на натовареността на съдиите, както и с експертиза, която да помогне за методика за оценка на натовареността на магисттратите. По този проблем досега се е стъпвало на количествени критерии, отколкото на качествени, каза тя.

По повод случая с Мирослава Тодорова министърът каза, че е призовала ВСС да преразгледа решението си в "в светлината на дисциплинарната практика на съвета". "За това и помолих членовете на ВСС да направят един доклад за дисциплинарната практика за последните четири години, защото такъв не е правен", каза тя. Казусът със съдия Тодорова подлежи на съдебен контрол. "Аз отправих призив да бъде преразгледано, като едно от последните решения на ВСС, решение в светлината на практиката. За мен е много важно да бъде ясно дали става въпрос за последователна практика, защото това беше обсъжданият казус", коментира министър Ковачева. 

Чуйте цялото изказване на правосъдния министър ТУК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!