Делото за клевета срещу Цветанов отива в Пловдив

Юлиан Христов 24 февруари 2012 в 10:00 1240 0

Мирослава Тодорова. Снимка: БГНЕС
Мирослава Тодорова. Снимка: БГНЕС
Върховният касационен съд (ВКС) изпрати делото за клевета срещу вътрешния министър Цветан Цветанов в Пловдив.

Делото беше заведено от председателя на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова, която съди министъра за клевета. Делото беше заведено в Софийски районен съд, но тъй като Тодорова е съдия във втора инстанция - Софийски градски съд, то не може да се гледа от същия съд.

„Делото следва да се разгледа от друг, еднакъв по степен съд - Пловдивския районен съд, за да не се пораждат съмнения за произнасяне в нарушение на основните принципи по НПК“, пише в решението на ВКС.

Председателят на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова заведе делото за клевета на 6 февруари, заради изказване на вътрешния министър пред bTV, че Тодорова е обвързана с организираната престъпност. Поводът за изказването бе, че съдия Тодорова е забавила близо три години мотивите по осемгодишна присъда срещу Васил Маникатов. В тъжбата си съдийката не е потърсила парично обезщетение, което означава, че ако съдът признае министъра за виновен, той може да бъде глобен в полза на държавата от 5000 до 15 000 лева.

Това е поредното дело срещу вътрешния министър. Лидерът на РЗС Яне Янев съди министъра за обида за това, че го е нарекъл в телевизионно интервю „политически рекетьор и измамник“. Соченият за мозъка на групата „Октопод“ адвокат Николай Велков води две дела за клевета срещу министъра. Те са свързани с изказване на Цветанов по две медии за това, че адвокатът е бил осъден по афера с производството на синтетични наркотици. Според Велков той е бил само свидетел по това дело, но не и подсъдим.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови