Диана Ковачева не е искала оставката на съдия Тодорова

17 юли 2012 в 18:20 1727 0

Диана Ковачева Снимка: БГНЕС, архив
Диана Ковачева Снимка: БГНЕС, архив

Правосъдният министър Диана Ковачева не е правила по своя инициатива предложение за внасяне на точката от дневния ред на заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС) миналия четвъртък за дисциплинарното уволнение на председателя на Съюза на съдиите в България Мирослава Тодорова, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Уточнението от правосъдното министерство идва ден след като от ДСБ обявиха, че разполагат с документи, уличаващи министърката за това, че е внесла точката с дисциплинарното наказание на съдия Тодорова в дневния ред на света. 

Според процедурата заседанията на съвета се свикват от правосъдния министър, който формално предлага на членовете за одобрение дневен ред. Извънредните точки по приключили преписки на ВСС също се внасят от комисиите на съвета през правосъдния министър, който ги подлага за гласуване в качеството си на председателстващ заседанието.

В рамките на същия ден като извънредна точка е внесено предложение за наказание на магистрат от Айтос, а дневният ред на заседанието се приема от членовете на ВСС, напомнят от правосъдното министерство.

От министерството припомнят, че Ковачева председателства ВСС, няма право на глас в него и е задължена от закона да внася незабавно за разглеждане всички приключили преписки по дисциплинарни дела, както е в случая със съдия Тодорова.

Членовете на ВСС имат право да правят предложение за внасяне на извънредни точки и в началото на всяко заседание, което също се подлага на гласуване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови