Задължително гласуване и партийни маневри

Стоян Панчев 19 април 2016 в 15:29 4915 0

На заседание миналия четвъртък, правната комисия в Парламента одобри гласуването да бъде записано в Изборния кодекс като задължително изпълнение на „гражданския дълг”,като в същото време премахна глобите при неизпълнение на тази нововменена обязаност, заменяйки ги с комбинация от стимули и рестрикции. По този начин, мнозиството в комисията едновременно се опитва да постигнат целите си, свързани с въвеждането на задължително гласуване, и да неутрализира част от съпротивата срещу задължителното гласуване, идваща както от ляво, така и от дясно.

Какво се постига с промените в изборното законодателство

На първо място, въвеждането на номинален задължителен вот в кодекса играе положителна роля особено за главните идеолози на тази законодателна инициатива – групата на Патриотичния фронт. Техните избиратели обикновено са представители на точно тази демографска група, която би се притеснила от това, че държавата е постановила нещо за задължително и може лесно да бъде стимулирана да излязе до урните чрез добре познатия инструмент на страха – говорим основно за относително ниско образовани, без достъп до информационни канали, често възрастни хора.

На второ място идва комбинацията от стимули и санкции, която впечатлява с макиавелистки качества. Стимулите (предложени от ПФ и ГЕРБ), които предстоят да бъдат гласувани, са следните -"избирателите, които са изпълнили гражданския си дълг и са гласували, придобиват право да участват в томбола с парични и предметни награди". Макар и комични, тези поощрения притъпяват остротата на „задължителността” и я превръщат в нещо много по-приемливо за публиката. Разбира се, докато не осъзнаем, че паричните и предметните награди ще са още една, поредна субсидия от данъкоплатеца за политическите партии, с която те ще улесняват допълнително основната си задача по време на избори – да привлекат гласоподаватели до урните.

Наказанията, също са изключително интересни - негласувалите без уважителни причини ще се заличават от избирателните списъци за следващите избори, като за да се върнат в тях ще трябва да минат през специална процедура не по-късно от 30 дни преди вота. Това е идеално за всички партии с твърди ядра и достатъчно ресурси (в нашия случай основно от субсидии) да организират избирателите си за следващото гласуване, когато евентуално ще видим новите правила в действие. Разбирайте, че привличането на критичен, не-идеологизиран, не-купен гласоподавател става по-трудно и по-скъпо, защото той често ще е извън списъците.

Всъщност новата санкция е хитро преобръщане на иначе разумната идея за активна регистрация на избирателите. Активната регистрация създава допълнителен разход за партиите, защото ги кара да са значително по-активни в привличването на гласове – на практика имат нужда от почтни двойни ресурси, за да могат първо да регистрират избиратели (инициативи за „изкарване на вота”, както са познати в САЩ) и след това да се погрижат да получат гласовете им във важния ден. Логично, активната регистрация е тежък удар срещу купения и организирания вот, вдига цената и на двата сериозно. В нашия случай обаче, говорим за нещо различно – за оскъпяване само на гласовете извън партийните ядра, което е идеално за определен тип партии и за властовото статукво.

Предложението на депутатите Мартин Димитров и Петър Славов за 5% отстъпка от дължимия данък върху облагаемия доход на физическите лица за годината е по-разумно, ако търсим начин да стимулираме избирателна активност, без наказания и допълнителни субсидии за партиите. Такава форма на данъчен кредит би могла да има и ефекта да привлече вниманието на по-активни и по-предприемчиви гражани, за разлика от томболата с предметни и парични награди.

Като цяло за пореден път виждаме активност в сферата на изборното законодателство насочена основно към създаване на по-благоприятна среда за партиите във властта и към категорично, макар и завоалирано, субсидиране на дейността на политическата класа през държавния бюджет с парите на данъкоплатеца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови