БСП загуби битката за "Цариградско шосе" (снимки и видео)

Владимир Йончев 16 ноември 2013 в 19:53 152514 127

Митинг в подкрепа на Орешарски   Снимки: Сергей Антонов
Митинг в подкрепа на Орешарски Снимки: Сергей Антонов

БСП загуби символната битка за "Цариградско шосе".

С целия партиен и държавен апарат, с всичките автобуси и влакове от провинцията, с всичките роми и турци, които чувствително преобладаваха над другите участници, митингът стигна само до Полиграфическия комбинат.

В този момент женски глас от трибуната обявяваше, че на бившия бул. "Ленин" са 100 000 души.

30 минути по-късно, точно докато говореше премиерът Пламен Орешарски, голяма част от ромите на тумби се изнесоха от митинга към магазини, молове и кафенета. 

След него на трибуната се качи Лютви Местан и намали бройката на 60-70 000 души. Макар да преувеличи чувствително бройката, бившият кандидат за депутат от СДС под името Владимир Зидаров, улучи вярно съотношението спрямо преждеговорившия оратор - половин час след началото, митингът се бе стопил поне с една трета.

За това голяма заслуга имаше и озвучаването. Колоните около големите екрани, разположени по "Цариградско шосе", влизаха в ужасен дисонанс и микрофония,  а хората бяха подложени на нечуван звуков тормоз от ехото на връщащите се по няколко пъти думи.

Ако може да се направи един безспорен и практичен извод от митинга, той е тази озвучителна фирма никога да не се кани да озвучава каквото и да било.

Митинг на БСП 16 ноември. Снимка Сергей АнтоновБялата кола в далечината е на спирката на Полиграфическия комбинат. Целият 50-хиляден според МВР и 60-70-хиляден според Местан митинг се е скупчил между Орлов мост и първия подлез на "Цариградско".

Малко по-късно митингът се скупчи на Орлов мост, готов да тръгне в посока към Министерски съвет. Когато хората се доближиха един до друг, множеството се събра между началото на Орлов мост и първия подлез на бул. "Цариградско шосе". Според Google Earth разстоянието е 135 метра. "Цариградско шосе" там е със широчина 32 метра.

По време на най-големите протести през лятото - на 7 юли и 8 юли, множеството беше от Парламента до хотел "Плиска" с приблизително същата гъстота, като в момента, в който все още ненапуснатото от ромите шествие на БСП и ДПС стигаше до Полиграфическия комбинат (630 метра).

ДАНСwithme на 8 юли. Снимка Сергей АнтоновДАНСwithme на 8 юли. Открийте разликите. Снимка: Сергей Антонов

Пак според Google Earth разстоянието между Парламента и "Плиска" е около 3 000 метра. Ако се вярва на Лютви Местан, значи тогава са протестиращите са били  300 000 - 350 000 души.

Не намерихме данни каква бройка е обявявало МВР в тези конкретни дни. Но в съседните дни, когато шествието беше плътно от Министерски съвет до Орлов мост, МВР броеше между 3000 и 7000 протестиращи.

Днешното шествие нито веднъж не успя да запълни, дори и рехаво, това пространство, което се пълнеше седмици наред през юни.

Извън юнските протести един митинг с такава дължина имаше само през март, макар и доста по-рехав, и това бе най-големият протест в София от "Февруарските протести".

Лицата

Сега за лицата. За разлика от знаменития контрапротест под надслов "Ко? Нье", в който БСП докара с 82 автобуса роми от провинцията, за да осигурят жив щит, през който да се измъкнат обсадените депутати, този път имаше и автентични, политически ангажирани и съзнаващи къде са и какво правят симпатизанти на левицата.

Трудно е да се каже какво е било съотношението им, но ако много, ама много пресилим нещата, можем да си позволим да излъжем, че са били почти 50% от участниците в митинга.

 

Община Созопол подкрепя Орешарски - митинг на БСП и ДПС на 16 ноември.Невъзможно да се каже и колко от тях са службогонците, кандидатствали за работа в администрацията на "Позитано" 20. (Така и никой не попита нормално ли е там да се кандидатства за държавен чиновник.)

Виждаме човек с плакат "Община Созопол подкрепя Орешарски". Интересна работа - дали ще го уволнят тоз човечец за участие в партийни протести? Или ще го повишат?

В петък премиерът Пламен Орешарски заплаши с уволнение държавните служители, които ходят на протести. 

 

 

 

Митинг на БСП и ДПС в София

Приносът на ДПС

Но това, което непрекъснато се набиваше на очи (и уши) бе подавляващото мнозинство на турска и циганска реч, мургавите участници, помашките забрадки и най-вече ония характерни и добри физиономии на българските турци от Родопите, които стоически издържаха освиркването на събралите се пред Университета противници на Орешарски, без нито веднъж да се опитат да надвикат далеч по-малобройните софиянци, които в този ден трябваше да са техните смъртни врагове.

 

Университетът

Поредната заплаха, че Университета, ще бъде щурмуван от шпиц-командите на БСП, както стана на 27 октомври, изкара стотици поддръжници на студентите, които застанаха около Ректората, за да го пазят. Макар и далеч по-малобройни, те тотално надвикаха шествието, което минаваше покрай тях.

Напрежение избухна само за минута, когато младеж от БСП размаха вестник "Работническо дело". Точно тогава до кордона застана емблематичният протестиращ Асен Генов и започна да снима с камера. Депутатът от БСП Антон Кутев си прибра младежа с вестника, Асен Генов отстъпи няколко крачки назад и напрежението спадна.

Полицията

Полицията беше многократно, многократно по-малко отколкото на 12 ноември, когато кордон затвори целия център на София.

Не повече от 50 полицаи се справиха перфектно с "горещата точка" пред Университета, говорейки невероятно любезно и приятелски както с двете страни, така и със случайните минувачи, озовали се погрешка между чука и наковалнята.

Полицаите отново проверяваха лични карти на изхода на метрото, но този път го правеха избирателно и само към младежи, които изглеждаха като футболни фенове.

Според пресцентъра на МВР митингът е охраняван от 1700 полицаи. Интересно от колко полицаи е охраняван парламентът, щом тия 1700 изобщо не се забелязваха.

Рейсовете

Митинг на БСП и ДПС в СофияБурса-Истанбул-Бенковски на фирмата "Шампион Мармарис" бе най-красноречивият брандинг на автобус, който вероятно за пръв път стига до София. Нито е лошо, нито е изненадващо. В края на краищата централният булевард на София, за който водим битки да го напълним, води към Цариград.

Ако се вярва на Местан, рейсовете трябва да са 1360. Толкова се пада, ако от 70 000 се извадят 2000 дошли с влак и се разделят на 50, колкото е максималният брой места.

Нито рейсовете са 1360, нито са пълни, но са паркирани на няколко места в София и роми и турци се лутат из жълтите павета, докато, за да ги намерят.

Един вклинил се да снима шоуто софиянец злобно ги праща за зелен хайвер като го питат къде е "Александър Невски". Възрастна баба пред Руската църква се пробва да им изнася политпросвета. Никой няма интерес към агитацията й в полза на децата, бъдещето и демокрацията.

Откъм Художествената галерия (бившият Царски дворец) се чува "Тих бял Дунав" с ориенталски мотиви на гайда, акордеон и тъпан.

 Под звуците на патриотичната чалга ромите ръфат сандвичите, които им е дала Партията. Полагат им се по 3 на човек. Раздали са им и водичка. Видимо им е неприятно, че ги снимаме, но отдавна са свикнали, че няма шанс да си защитят правата.

До оркестъра се снима Младежкото БСП - Стара Загора. По нашите критерии 60-годишните плешиви чичковци не приличат съвсем на младежи, но за Столетницата явно са такива.

Мачът

Левски и ЦСКА завършиха 0:0. Между мача и митинга не възникна напрежение, каквито опасения имаше.

ГЕРБ (Пловдив) и БСП/ДПС (София) също завършиха 0:0.

В двата мача няма отбелязани голове.

Играта е далеч от Евротурнирите.

Положителното е, че няма контузени. Същият положителен резултат щеше да има и ако мачовете изобщо не се бяха играли.

 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!