Quantcast

Имат ли децата право на гражданска позиция и на участие в протести

www.Advocati.org Последна промяна на 13 декември 2013 в 11:27 30539 65

Деси Николова на протест в София.
Деси Николова на протест в София.

 

 Aнализ на www.Advocati.org. Заглавието е на редакцията.

Тези дни в медиите беше огласена информация за необичайната осторожност на Столична дирекция на вътрешните работи (СДВР) по отношение закрилата на деца, които евентуално са станали „жертва“ на участие в антиправителствени протести.

15-годишната Деси Николова е привикана на разпит заедно с баща й, за да обяснява пред органите на реда защо ходи на протести. Разпитът е провокиран от изключителната бдителност на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД), която по принцип проспива брутални нарушения на детски права (например в домовете за деца без родителска грижа), но се самосезира немедлено, след като до вниманието й достига фотография на непълнолетната Деси, която протестира.

На фотографията (автор – Стефан Стефанов) виждаме момичето разплакано да прегръща полицай с шлем на главата, който стои в кордон с лице към протестиращите. „Сред полицаите имаше и добронамерени – коментира по-късно в социалните мрежи самата Деси. Този, който държа за раменете, имаше малко кръв по носа, явно се беше ожулил. Видях как пазеше хората и опитваше да спре полицаите да ни бият. Разплаках се и му казах да се пази. Той ми отвърна: „Дръж се! Всичко ще е наред!“ Очите му бяха насълзени...“.

Цитираната фотография обиколи световните медии и вероятно така е достигнала до канцелариите на ДАЗД, за да стане повод за самосезиране на Агенцията.

Сигналът до СДВР е изпратен на 25.11.2013 г. и се позовава на изключително тенденциозната публикация в www.SvobodnoSlovo.eu от 16.11.2013 г. под заглавие „Нов скандал! Протестна мрежа експлоатира нашите деца, къде е Агенцията за закрила на детето?“, където се „разкрива“ възрастта на Деси и се прави извод, че тя няма право да участва в протести, тъй като това било право само на пълнолетните, които съгласно Изборния кодекс (ИК) могат да гласуват. Използваме случая да посочим на юристите от www.SvobodnoSlovo.eu и на тези от ДАЗД, че ИК не третира по никакъв начин правото на протест. Чл. 6, ал. 1, т.т. 1-3 от Закона за събранията, митингите и манифестациите (ЗСММ) изброяват изчерпателно кой не може да участва в подобни събития – това са гражданите, които „носят оръжие или други специално предназначени или приспособени предмети, които може да се използуват против живота и здравето на хората или за причиняване на материални щети; са в очевидно пияно състояние; са маскирани с цел да се затрудни тяхното разпознаване“. Нещо повече – чл. 12 от Закона за закрила на детето (ЗЗакрД), явяващ се устройствен и за самата ДАЗД, изрично определя, че „всяко дете има право свободно да изразява мнение по всички въпроси от негов интерес“. Безспорно протестът е форма на изразяване, а въпросът дали имат интерес децата от това да живеят в държава, управлявана прозрачно и в полза на обществото, остава дискусионен.

Съгласно чл. 11, ал. 4 от ЗЗакрД „всяко дете има право на закрила срещу въвличане в политически (...) дейности“. В цитираната публикация авторите от www.SvobodnoSlovo.eu навеждат клеветни и обиждащи твърдения, че „Деси и другите пубертети, които за забавата са на улицата (...) са използвани от политиците за недостойни цели“, като интерпретират неправилно разпоредби от трудовото право (все едно Деси е била на работа в онзи момент), без да наведат нито един аргумент за доказване на набеденото използване (наемане на работа) и за разясняване естеството на недостойните цели. И ако активизирането на ДАЗД е обяснимо предвид разписаните по закон нейни функции, то упоритото привикване на Деси и родителите й в СДВР буди истинско недоумение, след като бащата на момичето Филип Николов недвусмислено заявява: „Много добре знам, че Деси ходи на протести. Даже ходим заедно, а аз винаги съм в първите редици“. Подобно изявление по наше мнение изчерпва недвусмислено разпоредбата на чл. 125, ал. 2 от Семейния кодекс (СК), според която „родителят отглежда детето, формира възгледите му и осигурява образованието му съобразно възможностите си и в съответствие с нуждите и наклонностите на детето, и с цел израстването му като самостоятелна и отговорна личност“.

Автоматично след изявление като горното и в контекста на цитираните разпоредби СДВР би трябвало да прекрати оказвания натиск спрямо семейството на Деси – в противен случай това може да се тълкува като опит за сплашване и ограничаване на основното право на гражданите съгласно чл. 43, ал. 1 от Конституцията „да се събират мирно и без оръжие на събрания и манифестации“. Подобен натиск би бил пряко посегателство срещу демокрацията.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.12 2013 в 15:06

Те доста си отидоха, понеже комунистическият и посткомунистически режим ги прогони от Родината... Докато такива като теб, BUDAOUT, продължават да пропагандират боя с колан като подходящо средство за възпитаване, ще имаме два резултата:

1) страхливи и неспособни за самостоятелно мислене добитъци - отличен електорат за Вашата Партия;
2) погнусени от Вас и от прийомите Ви хора, които предпочитаме децата ни да мислят и да решават.

Продължавам да слушам обвинения за "психясването" на Деси (без да съм видял Ваша диплома за психолог, BUDAOUT и без да сте представил доказателства, че сте преглеждал детето; то впрочем и "психясването" като цяло няма как да бъде диагноза, а е само симптом за използващия подобни думи), но поради някаква странна причина не чувам никакъв коментар на предходните ми обвинения за това, че вие не се притеснявате да водите децата си на Бузлуджа и да им връчвате червени знаменца, които да размахват. Знаете ли каква е фундаменталната разлика между водените от вас деца на Бузлуджа и Деси: разликата е в това, че Деси е отишла по СОБСТВЕНО желание на протеста и - което особено много ви плаши - изразила е независимо своята ПОЗИЦИЯ! Ако не сте разбрали, четете казаното от момичето и не бързайте да му издавате диагнози, за които не сте компетентен да поставяте.

Мери, каква ли е странната причина, поради която моята дъщеря (съвсем наближи да навърши 17) няма проблеми като тези, за които споменавате? Ще Ви подскажа малко: с майка й не я наказваме, не я бием с колан (Боже, опази!), а дискутираме с нея и тя знае защо налагаме това или онова; участва в самия процес по вземане на решенията и усеща тези решения като част от собственото си разбиране за света; знае, че дори да направи пакост, може да дойде при нас и да потърси съвет; не се страхува да направи пакост, а разбира, че не трябва. Разликата е фундаментална, наистина!

16.12 2013 в 17:01

В DE на минимум 70 % съм сигурен, че при този случай на 15 г. моме психясало на КАТУНЯ, видно от снимката, съдът ще отнеме родителските права на тази Филип и мама Филиповица. Никакъв проблем – родителите застрашават здравето и сигурността на 15 г. моме, непълнолетна, а за нея, за нейното здраве и сигурност носят отговорност РОДИТЕЛИТЕ. Пък нека тати Филип и мама Филиповица си търсят колая КАК ДА ВРАЗУМЯВАТ НАГЛАТА СИ ПСИХЯСАЛА 15г. ЩЕРКА.
Толкоз, това е DE. Няма мърданИе, бебето не може да плаче, кучето не може да лае – съседът спи, утре е на работа... който не му отърва – да си ходи!!!!

16.12 2013 в 15:44

Всеки има право на мнение и на позиция, няма значение възрастта, аз предпочитам непълнолетни млади умни хора да имат мнение, а не да ми се определя живота от старци-комунисти, роми- платени и други такива.
За това всчки нормано мислещи хора НА ПЛОЩАДА!!!!!

16.12 2013 в 13:59

Мери ви разказа реалността, откровено по човешки. И “нерегистриран” ни блябосва тъпотии, като последен продажник на бъдещето на дъщеря си. Време ви ППП (продажници, подлеци и помияри) да се сеферясате. Че сте в BG, а в BG, както и по света развалата и развитието почват от жената. Затова Japan финансират майките на компютри, защото най-лесно предават знанието на децата. Подлото ви прокарване на слободията 15 г.момета да ПСИХЯСВАТ на КАТУНЯ, нар. протест на ЕнтИлигентните довеждат до появата на КАТУНЯ на пораснали момета, разголващи кореми с нарисувана стрелка надолу ... към къде надолу, бе подлеци... Това ли пропагандирате, помияри долни... Българките да стават к.рви ли?
А иначе, процеса на възпитание е сложен – един българин е казал: “Со кротце, со благо и СО МАЛКО КЮТЕК, а формата на кютек е видна на http://fakti.bg/world/21555-sadia-v-sasht-bie-dashtera-si-svalala-nelegalno-muzika-video Хмериканският съдия е разсъдил прагматично – ако гламавата му щерка продължава да тегли незаконно музика – ЧАКА Я хмерикански ПАНДИЗ, бащата сваля КАИША и яко налага шантавото тарикатче. Време е бащата Филип да не се прави на улав и да слуша ППП (продажници, подлеци и помияри), а да хваща колана и да налага. Може пък да постигне успех и да налее бащински ум и разум в психясалата от КАТУНЯ тиква на щерка си.
ИНАЧЕ – ЧАКА Я СЪДБАТА НА ПОРЕДНАТА КУКЛИЧКА, ОСТАНА БЕЗ ПРЕПИТАНИЕ, запиляла се някъде по света, където китайци и индийци ще са по образование и кадърни от нея, или “оцеляваща” като продавачка в “демократична” BG,

16.12 2013 в 13:02

нерегистриран says: (15 December 2013 at 3:14 ) "BUDAOUT, едва ли някога ще изпиташ тази бащинска топлота и близост, която мога да изпитам аз с дъщеря ми – която не се притеснява да ми довери за..."

Всъщност, Мери, дъщеря ми е на 16 (скоро ще направи 17). Нямаме такива проблеми, като тези, за които говориш, защото никога не сме я третирали (с майка й) като "малко дете", а сме я считали за реален човек и сме се отнасяли с нея като с наш партньор, не като с малка пикла, която не е дорасла да има мнение. Това е ключовото в разразилия се по-горе спор: Има ли право едно 15-годишно момиче да формира мнение и да го изразява. Според вас, противниците на протестите, няма право; въпреки, че голяма част от вас водят децата си с гордост на Бузлуджа и през ум не им минава, че проявяват двоен стандарт...

16.12 2013 в 09:17

абе съкровище да не са объркали в болницата като са те сглобявали гъза с главата?

16.12 2013 в 03:48

Хей човек, вероятно нямаш деца или поне не са на тази възраст-15 годишни и за това ръсиш глупост след глупост. Ако беше в моето положение и беше чул от дъщеря си, че нейна съученичка е припаднала в час след цигара с марихуана, че друга питала какви са признаците за бременност, че едно каре редовно се напивало като казаци, че не можела да чуе урока, защото половината клас разговарят на висок глас по време на час, че голяма част бягат от училище почти всеки ден, че се оспорват и не се приемат решения на учителите и какво ли не още нямаше да мислиш така. В главата ти е само Позитано, та Позитано. Вероятно мисловният ти апарат е задръстен от протестърски клишета и не може да излъчи някаква собствена иdeя.

16.12 2013 в 00:25

Аз разбирам усилията ви да се изкажете последен, BUDAOUT, (такива са инструкциите за спамене на форумите от "Позитано" 20), но не си ли давате сметка, че освен глупости, не поставяте нищо конструктивно? Отбележете пред своите началници (примерно като минете следващия път да ви броят възнаграждението), че противници на вашата дейност съветват началниците ви да потърсят по-компетентни и можещи да пишат спамери; това, че вие надмогвате търпението на другите и успявате да се изкажете последен, никак не оставя впечатлението у интелигентните читатели, че сте прав; което от своя страна излага Партията, на която служите срещу скромно заплащане.

15.12 2013 в 23:31

кАТО ЧЕТЕМ ПОСЛЕДНИЯ лизатор, ЗНАЧИ ВСИЧКО Е НАРЕД - децата са все по обществено активни, обикалят и психясват по КАТУНЯ, не могат и не знаят да работят, чели и недочели като Боко Банкянски Винету, говорят два езика - един Банкянски и един Конграчулейшън,
и в скоро време в резултат на дрънканиците на горния тъпунгер
тези деца ще бъдат командвани от изучили се китайци, индийци и т.н.
ДРУГО НЕ ОЧАКВАЙТЕ С ПОДОБНИ ТЪПУНГЕРИ

15.12 2013 в 19:34

Из лозунгите на "Ранобудните студенти":

"ПО-ДОБРЕ БЪДЕЩЕ БЕЗ ДИПЛОМИ,
ОТКОЛКОТО ДИПЛОМИ БЕЗ БЪДЕЩЕ"

Една от основните "опорни точки", които бяха спуснати срещу студентските протести неотдавна, беше, че окупацията пречела на децата да учат.

Интересно за отбелязване е, че "желаещи да учат" бяха най-вече представители от свързаната с БСП организация "Призив" и други активисти, от младежкото БСП, включително и такива, които лъжеха, че са студенти от СУ (например една госпожица от Свищовската стопанска академия).

Друго интересно нещо е, че Ректоратът никога не е спирал да допуска студенти, които желаят да учат - включително и по време на най-рестриктивната окупация всеки студент можеше да влиза вътре и да ползва аудиториите, а в голяма част от времето библиотеките също работеха.

И накрая - ако се вгледате в лозунгите на "Ранобудните" по отношение на преподавателите-юристи и особено - по отношение на Димитър Токушев, ще видите нещо много по-голямо от научаване на уроците; ще видите разбиране, прилагане на тези уроци на практика.

Друг е въпросът, че хора като BUDAOUT нито желаете, нито сте способни на това да се вглеждате в каквото и да било; самият факт, че пропагандирате колана като средство за възпитание, ви дискредитира достатъчно. В една друга реалност такива като вас щяха да кълцат камъни в Белене...

Та на конкретния въпрос: вашият бащински (майчински) съвет към 15-годишните - да си учат уроците - не само е изпълнен в лицето на Деси, но нещо повече - такива деца прилагат на практика уроците по човечност, по гражданско общество, по конституционализъм; нещо, което няма да го намерите във вашите "опорни точки", товарищи!