Какво е исландска революция и защо я няма в новините

Последна промяна на 27 декември 2011 в 12:48 10457 11

История, разказана по италианско радио за нестихващата революция в Исландия, е ярък пример за това колко малко ни разказват за света средствата за масова информация.

В началото на финансовата криза през 2008 година Исландия в буквален смисъл банкрутира. Тогава причините са споменати бегло и след това слабо известната европейска държава изчезва от радарите. Една след друга европейските държави се оказват пред заплахата от фалити. Това заплашва съществуването на еврото, което пък ще има различни последствия за целия свят.

В такава ситуация последното, което власт имащите искат, е Исландия да стане пример за останалите. Ето защо: Пет години чисто неолиберален режим правят Исландия (население 320 000 души, армия няма) една от най-богатите държави в света. Всички банки са приватизирани през 2003 г. за привличане на чуждестранни инвеститори е въведено онлайн банкиране. Ниските разходи позволяват относително висока доходност. Сметките, наречени IceSave, привличат много дребни английски и холандски инвеститори.

Но с увеличаването на инвестициите се увеличава и външният дълг на банките. През 2003 г. дългът на Исландия е 200% от брутния й вътрешен продукт, а през 2007 – 900%. Световната финансова криза от 2008 г. е смъртоносният удар. Трите главни банки - Landbanki, Kapthing и Glitnir, изплуват с коремите нагоре и са национализирани, а кроната губи 85% от стойността си спрямо еврото. В края на годината Исландия обявява фалит.

Въпреки очакваното, за исландците непосредственото приложение на демокрацията довежда до възстановяване на суверенните им права, което ражда нова конституция. Но до това се стига трудно. Премиерът на социалдемократическото коалиционно правителство Гейр Харде води преговори за получаване на кредит 2,1 милиарда долара, към който скандинавските страни добавят още 2,5 милиарда. Но международните финансови кръгове притискат Исландия да вземе радикални мерки.

МВФ и Евросъюзът настояват да вземат върху себе си дълга с твърдението, че това е единственият начин страната да плати на Британия и Холандия. Протестите и безредиците продължават, правителството подава оставка и след избори през април 2009 година на власт идва лява коалиция. Тя осъжда неолибералната икономическа система, но веднага се предава пред искането Исландия да плати общо 3,5 милиарда евро. Това значи всеки исландец да плаща по 100 евро на месец 15 години за дълг на едни частни лица към други частни лица. Това е и последната сламка, която счупва гръбнака на магарето.

После се случва необикновеното. Мнението, че гражданите са длъжни да плащат за грешките на финансовите монополи и че цяла страна трябва да плаща данък за оправянето на дълговете на частни лица, променя отношенията между гражданите и техните политически институти. Тогава исландските лидери заемат страната на своите избиратели.

Държавният глава Олафур Рагнар Гримсон отказва да ратифицира закона, който прави гражданите на Исландия отговорни за дълговете на исландските банкери, и свиква референдум. Естествено, международният натиск само се усилва. Британия и Холандия заплашват с репресии, водещи към изолация на страната. В навечерието на референдума МВФ заплашва с отказ от всякаква своя помощ. Британското правителство заплашва да замрази спестяванията и текущите сметки на исландците. Гримсон заявява „Казаха ни, че ако не приемем международните условия, ще се превърнем в северната Куба. Но ако ги бяхме приели, щяхме да се превърнем в северното Хаити”.

На мартенския референдум през 2010 година 93% гласуват срещу изплащането на дълговете. МВФ незабавно спира кредитирането. Но революцията (за която практически не пишат мейнстрим средствата за масова информация) не се стряска. Поддържано от гневните граждани, правителството започва граждански и углавни следствия срещу лицата, отговорни за кризата. Интерпол издава международен ордер за арест на бившия президент на банката Kaupthing Сигурдур Ейнарсон, а други банкери, също участвали в краха, бягат от страната.

Исландците обаче не спират дотук: решават да приемат нова конституция, която да освободи страната от властта на международните финанси и виртуалните пари. За написването й народът на Исландия избира 25 от 522 възрастни граждани, нечленуващи в никаква политическа партия, които са препоръчани от минимум 30 други граждани. Този документ е дело не на шепа политици, а е написан в интернет. Учредителните заседания са провеждани онлайн и гражданите могат да пишат своите коментари и да внасят предложения, наблюдавайки лично как конституцията им придобива форма. Родената с всенародно участие конституция ще бъде утвърдена от парламента след предстоящите избори.

Днес същите решения се предлагат на други народи. На гърците казват че приватизацията на държавния им сектор е единственото решение. Същото заплашва италианците, испанците, португалците. Нека погледнат Исландия и отказа й да се подчини на чужди интереси, когато микроскопичната страна силно и ясно каза, че народът й е суверенен.

Затова Исландия я няма в новините.

Източник: DAILY KOS

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.02 2014 в 23:39

Има една малка подробност - 11 от 10 юристи ще ви кажат, че тъй наречената нова исландска конституция става единствено да бъде занесена в някоя тоалетна. Което е нормално, като се има предвид, че е писана от фермери, водопроводчици и сладкари. Затова е пълна с дупки и с широко отворени порти за всякакви престъпления. Ако я приемат, исландците тепърва ще патят.

25.02 2014 в 19:26

Продължава да се разпространява тая статия... все още

Ето малко факти.

Първо новините за Исландия бяха по всички телевизии и вестници по света щото беше най-силно ударена от кризата. Интереса секна, когато протестите спряха и започнаха да се водят дебати за излизане от кризата, неща, които не вдигат рейтинга, а журналята се интересуват само от това.

Второ Исландия тегли заем от МВФ и си го платиха. А проблемът с банките няма нищо общо с МВФ или ЕС. Беше между Исландия, Холандия и Великобритания и международен съд го реши в тяхна (на исландците)полза - без революции и катаклизми, а по скучния законен ред.

Трето решиха да кандидатстват за ЕС, за да изпратят допълнителни сигнали за стабилност.

Т.е изхода от кризата за Исландия мина през обвързване и с ЕС и с МВФ - нищо нечувано. А за реакцията с банките може да ги хвалите, но я си представете, ако Гръцките банки в БГ изгърмят и гърците кажат ние нищо няма да плащаме оправяйте се, на бас, че всички щяха да настояват България да постъпи като Холандия и Англия.

Накратко уникалното в Исландия е гражданското участие, а не начина на излизане от кризата.

25.02 2014 в 16:50

Коце,чедо,ако обичаш не хвърляй обвинения в тъмното,без
конкретика,че кой ще ти се върже?Когато проследиш доказател-
ствата за противното по Алфа и ги опровергаеш пак с конкрет-
ни доводи,тогава ще си говорим....

25.02 2014 в 15:43

Майкоооу, нямат свършване слепците на Сидера. Ами Яна/Джана/Жана, то твоите псевдо патриоти и с народа се не съобразяват, и със закона, и с нищо. Изпълняват поръки и играят по парата :) . Халал да си ти на теб, но на България дудуци и сидери не пожелавай.

25.02 2014 в 14:50

Когато народът/суверенът/схване да подкрепи единствените ни
от политиците/Атака/,които подобно на исландските политици,
отказват да се съобразяват с колониалното поробване на стра-
ната ни и се дооправят някои закони със заслугите на 50 души
"старейшини",които никога не са членували в никаква Партия,
както и родата им до девето коляно-т.е.наистина да са екс-
перти,независими и некорумпирани...тогава може и да се опра-
вим,че и по-добре от Исландия,Унгария и т.н...

25.02 2014 в 14:26

Много вярно, Морски. Само да питам - има ли неграмотни цигани и полуграмотни турци? Поздрав!

25.02 2014 в 12:30

Но не е споменато най-важното-в Исландия НИКОГА не е имало болшевизъм и болшевици.............

25.02 2014 в 12:30

Държавата не е изолирана- член е на Шенген и ЕФТА. Винаги са били по-близки с Канада и САЩ, отколкото с ЕС. Просто хората не искат да останат без поминък, заради квотите и забраните на ЕС. Снощи имаше и голям митинг в столицата срещу ЕС. Това естествено не е отразено никъде по евротелевизиите. Неотдавна гледах интервю с проф. Ричард Норт, който смята,че за Великобритания най-добрият начин за сътрудничество с ЕС е да станат като Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария- само членове на ЕФТА и Шенген. Относно банките- нямаш право да изпращащ сума над 500 евро, ако си физ.лице, и имаш месечен лимит за изпращане на пари в чужбина.

25.02 2014 в 11:32

Всъщност недейте да хвалите управляващите в Исландия. Защото те решават, че дейността на банките няма нужда от обществен надзор и ги освобождава да действат неконтролирано. И така изпадат в описаното положение, защото банкерите са алчни, тесногръди и се интересуват единствено от своите печалби, разхищавайки парите на вложителите. Вярно, чмее добре да се вземат мерки, когато ножът е опрял до кокала, но по-добре е ножът да се държи далече от него. Картината, разбира се, не е толкова розова, но важното е, че хората си правят поуки и предприемат стъпки. Докато у нас нито извличат поуки, нито правят нещо, само крадат.

25.02 2014 в 06:35

Съвсем изолирано безспорно не може да се развива. Но може да избира изгоден път за развитие, стига да не я предават собствените й политици. Когато има желание и качествен "материал", става.