На какви езици говорят американците

OFFNews Последна промяна на 15 май 2014 в 15:19 25249 8

Най-говореният език в САЩ след английския

Кой е езикът, който се говори от най-много американци след английския? Както най-вероятно предполагате, вторият най-говорен език в САЩ е испанският. Но ако се потърсят най-говорените езици след английския и испанския, резултатите са малко по-изненадващи, особено ако се разгледат по щати.

Резултатите за най-говорените езици в САЩ са от проучване на американската общност, направено от „Census Bureau", в рамките на което участниците са били помолени да посочат езиците, които се говорят в тяхното домакинство.

Резултатите от проучването, цитирано от Gizmodo, можете да видите на карти, изработени от Бен Блат.

Испанският покрива цялата страна с изключение на два „френски“ региона – няколко щата до границата с Канада и Луизиана. Юпик, език на индианско племе, е вторият най-говорен език в Аляска, а езикът тагалог е популярен в Хаваи заради голямата филипинска общност. Обърнете внимание и на своеобразният „джоб“ на немскоговорящи в Северна Дакота.

Ако премахнем испанския от микса, ще видим някои наистина изненадващи факти. Започват да се показват различни етнически, имиграционни и културни модели.

Можете да видите повече повече индиански езици като навахо и дакота, много корейски и виетнамски щати, както и много от езиците от времето колониите: италиански, френски, португалски. Срещат се и някои по-неочаквани като руски, арабски, хмонг, креолски френски. И не мисля, че бихте се досетили, но тагалог е третият най-говорен език в Калифорния.

Най-шокиращо е да се види в колко домакинства се говори на немски, тъй като този език рядко може да бъде чут в САЩ. Въпреки големият брой на тези домакинства обаче немският не е третият най-говорен език от американците. Третият най-говорен език в САЩ е китайският.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.05 2014 в 14:28

Предполагам, че в много щати са имали друго пред вид, като са посочили френския като втори език. В Щатите, когато човек иска да употреби някой по-силен израз, той казва "excuse my French", след което казва каквото е намислил.

15.05 2014 в 23:56

До "въпрос", дебата е бил дали английският или гръцкия да са официални! Досега не съм видял официален документ приет от Конгреса и Сената да са на
испански или друг език.
Кибик Блаже

15.05 2014 в 18:12

В САЩ някои щати имат за официален английския, други нямат официален език. Няма федерален закон и затова всеки щат е решил сам за себе си.

15.05 2014 в 18:05

В САЩ няма официален език.

15.05 2014 в 17:52

В САЩ няма "официален език" ! Всеки има свободата да говори на езика който харесва.

15.05 2014 в 16:42

А знаете ли, че когато навремето е избиран официалният език в Щатите, немски език е останал с 2 или 3 изборни гласа под английският, който е бил избран. Информацията е от американец - филолог.

15.05 2014 в 16:22

@error, говори се за масово използвани езици. За да се видят езици като българския, а според Държавната агенция за българите в чужбина през 2004 година в САЩ живеят 250 000 българи, трябва да се махнат от картата поне стотина езика

15.05 2014 в 16:13

Забравили сте да отбележите областите където се говори и Български или изследването е от по- стара дата ?!!!