Правната комисия одобри задължителното гласуване

Симона Костадинова Последна промяна на 14 април 2016 в 15:30 4058 6

Правната комисия в парламента прие гласуването на избори да стане задължителен граждански дълг.

По време на заседанието, което започна в 14:30 ч. и продължава и в момента, депутатите от комисията разглеждат предложенията за промени в Изборния кодекс, които бяха приети на първо четене в пленарна зала през март. Въвеждането на задължително гласуване беше подкрепено с 11 гласа "за", нямаше против и въздържали се.

Текстът е предложен от Патриотичния фронт и гласи: "Гласуването е задължително, извършва се лично от избирателя и представлява изпълнение на гражданския му дълг".

Първоначално патриотите искаха да се налагат и санкции на негласувалите - за работещите да има глоба от 50 лв., а за бедните - спиране на помощите за 3 месеца, но още в началото на тази седмица заявиха, че са се отказали от тази идея и вече искат не санкции за негласувалите, а стимули за гласувалите. 

Текстовете, въвеждащи възможността за санкция при негласуване, бяха оттеглени по предложение на депутатите от ПФ, което беше одобрено от комисията. От партията на Доган не гласуваха при приемането на това решение.

От ДПС бяха против задължителното гласуване и дори по време на днешното заседание Хамид Хамид заяви, че това е противоконситуционно и ще го атакуват пред съда.

"Не може със задължително гласуване да заместим нашата работа и да замажем грешките на политиците", каза Хамид.

Той каза още, че ДПС започват да събират подписи за атакуване на задължителния вот пред Конституционния съд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.04 2016 в 21:12

Mercenary,

В конституцията пише още, че народа е работодател на правителството, нещо да коментираш? Защото аз не виждам, някой да го интересува или работи в моя полза!

Лошо е, че в училище не ни учат, че един текст може да се чете "правилно" по много различни начини. Не забравяй също, че ако има спор той отива в конституционния съд, от където си спомням казаха, че Пеевски е един успял млад мъж, който може да си е какъвто поиска.

Лошо Седларов.. лошо

14.04 2016 в 19:35

Лопе де Вега е много прав. В конституцията гласуването е записано като право, а не като задължение. Не може един нов закон да изменя конституцията. Що за прависти измислят тези противоконституционни закони?

14.04 2016 в 17:26

Боли ме уя, какво е решила "правната комисия"....

14.04 2016 в 16:55

Лопе де Вега,

Ти май не схващаш, че тези прависти ще засукат, че имаш право да те глобят или поощрят.. Не подценявай интелекта на алчността.

14.04 2016 в 16:02

Не е за вярване, че се присъединявам към позицията на ДПС, но тук мнозина знаят, че отдавна пея тази песен. Според Конституцията гласуването е право!!!, тоест, не може да бъде задължение, освен ако Конституцията бъде променена! Какви ли са тези "прависти" в комисията? Както казват франофонците - маман пльор!

Поздрав!

14.04 2016 в 15:59

Честно казано ако видя тези хора на улицата незнам как бих реагирал. Колко е удобно да продължават да натискат за задължително гласуване, като умело маневрират съпорвождащата субсидия, която взимат на калпак. По важното било дали ще се наказват или поощряват гражданите......

Мерзавци!!!