Сводка на войната, 29.05. 23 г.: Въздушната битка за Киев

Александър Леви и Катрин Гишар 29 май 2023 в 20:04 6321 6

Снимка АП/БТА

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

Въздушната битка за Киев. През последните няколко дни върху украинската столица се изсипва истински дъжд от ракети и безпилотни самолети. Не са пощадени и други региони, но Киев - който почти се беше върнал към предишния си живот - е подложен на систематична и безжалостна въздушна атака. Шестедесетина дрона в събота вечерта, около четиридесет в нощта на неделя срещу понеделник, а и днес сутринта в украинската столица отново имаше серия експлозии. Последваха поне още две въздушни тревоги до края на деня.

Тези атаки с дронове се редуват с удари с крилати ракети или хиперзвукови ракети от типа "Кинжал". Логиката изглежда е следната: безпилотните самолети (повечето от които са свалени от противовъздушната отбрана) "насищат" украинската система за противовъздушна отбрана, която след това се опитват да пробият далекобойните ракети. Техните приоритетни цели са американските противоракетни системи Patriot.

Защо?

За някои това е въпрос на военно его, тъй като двубоят "Пейтриът" - "Кинжал" се превърна в символ на американско-руската конфронтация във въздуха. За други, идеята е ако не саботиране, то поне забавяне на наземното контранастъпление на украинската армия. Руските стратези се надяват също така да отслабят противовъздушната отбрана на столицата, за да ограничат визитите на западни политици и личности и техните широко рекламирани срещи с Володимир Зеленски. Дори най-патриотичните руски коментатори признават, че предишната въздушна кампания, започната от генерал Сергей Суровикин, насочена срещу енергийната инфраструктура на страната, завърши с пълен провал. Оттогава насам човекът с прякор "генерал Армагедон" беше дискретно понижен и почти изчезна от полезрението на медиите.

"Руснаци умират". При посещението си в Киев на 26 май, където беше посрещнат от Володимир Зеленски, американският сенатор републиканец Линдзи Греъм предизвика доста вълнения... в Русия. Поводът беше видеоклип, публикуван от украинското президентство, показващ откъси от размяната на реплики със Зеленски, в които се чува как представителят на Южна Каролина казва "и днес руснаците умират" и "това са най-добрите пари, които някога сме харчили". Преди това украинският държавен глава сърдечно му благодари за цялата подкрепа, която Съединените щати са оказали на Украйна по време на войната.

Видеоклипът, който веднага беше подхванат от руската пропаганда, предизвика фурор в Москва, където няколко официални лица реагираха. Дмитрий Медведев, който винаги е в челните редици на обидите, нарече сенатора "тъп дъртак", напомняйки му за съдбата на серия убити американски политици, включително и сенатори. "Трудно е да си представим по-голям позор за една страна от такива сенатори", добави говорителят на Кремъл, Дмитри Песков. Що се отнася до Мария Захарова, представителката на руското МВнР, тя направи особено съмнителен паралел с американските индустриалци, финансирали нацистка Германия и Холокоста.

Накрая Следственият комитет на Русия, съдебният бич на режима, отвори официално дело за "подстрекателство към убийство" и обяви за издирване Линдзи Греъм. Всъщност въпросното видео е монтаж, както разкрива Ройтерс: американският сенатор никога не е казвал тези две изречения подред. А "похарчените пари" се отнасят до помощта, предоставена на Украйна, но това изглежда не е успокоило руснаците. Може би защото това не е първият път, в който Линдзи Греъм си навлича гнева им : сенаторът беше призовал миналата година руснаците да се "отърват" от Путин, като предложи някой да го убие.

Как руските гимназисти ще изучават войната в Украйна. Новият учебник по история, предназначен за учениците от 10 и 11 клас, вече е готов. Негов автор е известният руски пропагандист, телевизионен водещ и депутат от Думата Вячеслав Никонов. "Специалната военна операция" се описва като "превантивна мярка срещу мащабната война", планирана от Украйна и западните ѝ съюзници за завладяването на Донбас и Крим. Никакви доказателства за това не са приведени, но се споменава за "бързо придобитото превъзходство" на руската армия на всички фронтове - морски, въздушен и сухопътен. Нито дума за загубата на Херсон или Изюм. От друга страна, множество страници са посветени на западните санкции, които според авторите на наръчника само са укрепили Русия, чийто "народ се е мобилизирал, за да подкрепи въоръжените ѝ сили" и Владимир Путин.

Главата, посветена на войната в Украйна, завършва с цитат от прочутата реч на Вячеслав Молотов, външния министър на Сталин, в деня на германското нападение над СССР на 22 юни 1941 г.: "Нашата кауза е справедлива, врагът ще бъде победен, победата ще бъде постигната". Авторът на този наръчник, Вячеслав Никонов, е между другото и внук на Молотов.

Pax Russiana. За пръв път от известно време насам руската страна заговори за "мир" чрез гласа на заместник-министър на външните работи, като посочва няколко конкретни условия, поискани от Москва. Според Михаил Галузин Украйна трябва да се откаже от членството си в НАТО и ЕС и да се върне към "неутрален" статут. Тя трябва също така да признае "новите териториални реалности, възникнали след прилагането на правото на нациите на самоопределение", продължи той, визирайки четирите региона, анексирани от Русия след военната окупация. Украинската армия също трябва да прекрати военните действия; доставките на западни оръжия също трябва да бъдат прекратени.

Накрая заместник-министърът призова руският език отново да бъде признат за официален език. Михайло Подоляк, съветник на украинското президентство, бързо реагира, като предложи Москва да изтегли войските си от украинска територия, да екстрадира военнопрестъпниците, да плати репарации,да признае, че Съветският съюз вече не съществува и че страните, които са произлезли от него, имат пълен суверенитет. С това разговора приключи.

Линк телеграм-канала на към Svodka на френски език

Линк към телеграм канала на български език

Можете да подкрепите проекта "Сводка" тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

6

alfakentavur

30.05 2023 в 07:30

Това е спиртосаният орк. Но гледа да си мълчи, че а гъкне, а му намалее рейтинга.
Обзалагам се обаче, че пасолството не дава копейки за плюсчета и минусчета, а само за активна пропаганда. Така че му се налага от време на време и да мърси коментарите, но пак рейтингът му намалява.

1000

5

дядо Санко

30.05 2023 в 07:18

Българские копейки или са сформирали "клуб по интереси" и цвъкат навсякъде в синхрон по 8 мунуса, или са си доставили московски бот.

12078

4

edin slep

30.05 2023 в 00:30

Не знам какво ще успеят да си върнат украинците, навярно почти всичко (Путин сигурно ще използва тактическо ядрено оръжие, ако подпукат и Севастопол), но ми е тъжно за руснаците.

Та хората над 40 години трябва да помнят добре каква кочина бе СССР, как позволиха да ги убедят, че онова време е било добро?

Тук също успяват да убедят младежи колко добре било в НРБ.

12407

3

Bad Horse

29.05 2023 в 22:27

Освен руснаците, никой друг не копнее за връщането на империята или на СССР. Дори най-близките им народи не щат обратно с "братята". Странно... И подлогите им извън Русия си лаят, но си стоят в гадните фашистки и ******* държави и не се връщат в матушката. Много странно...

8053

2

DARTH VADER

29.05 2023 в 21:11

Да даде бог сила на смелите украинци...

Дръжте се,още малко и гражданите на Москва и Ленинград ще се крият по убежищата...
Ще преживеят всичко,което причиниха...

Въпрос на малко време!!!

345

1

Джендо Джедев

29.05 2023 в 21:05

"Специалната военна операция" се описва като "превантивна мярка срещу мащабната война", планирана от Украйна и западните ѝ съюзници за завладяването на Донбас и Крим."

Едно поколенийце от промити мозъчета ще се пръкне в Рашка - просто да се разтопиш! :D
 
X

Да помогнем на украинските деца!