Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Сводка на войната, 06.03.2023 г.: Празна линейка за Нюрнберг

Александър Леви и Катрин Гишар 06 март 2023 в 19:31 9181 1

Снимка

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

Ще има ли завод на Rheinmetall в Украйна? Окончателното решение все още не е взето, но идеята германската оръжейна компания Rheinmetall да създаде производствено звено в Украйна вече предизвиква скърцане на зъби в Русия. Бившият президент Дмитрий Медведев, яростен защитник на политиката на Кремъл, заяви в канала си в Телеграм че отговорът на Москва няма да закъснее :"Ако фрицовете наистина решат да строят там (...), то ние ще ги чакаме". В момента Rheinmetall води преговори с Киев, който се интересува от бойните танкове Panther, разработени от компанията в Дюселдорф.

Очаква се решението да бъде взето в рамките на два месеца. Танкът Panther, който беше представен за първи път през юни 2022 г. на изложението Eurosatory (във Вилпен, северно от Париж), е описан от конструкторите си като най-мощния танк в света. Украйна ще бъде първият клиент, който ще го използва. Възможни са два варианта : танковете могат да се произвеждат в Германия или Унгария и след това да се изнасят, или да се произвеждат директно на украинска територия. Шефът на Rheinmetall планира да инвестира 200 млн. евро в изграждането на завод в Украйна, който ще произвежда 400 танка годишно.

Според министъра на икономиката на страната Юлия Свириденко ще са необходими 70 години, за да се разчисти територията на Украйна от мини. Тя заяви, че за да се отърве от всички мини, невзривени снаряди и други токсични боеприпаси, Украйна ще се нуждае от помощта на западните си партньори - финансова, технологична и организационна помощ - в тази обещаваща огромна задача. Министърът предложи също така да се създаде формат, подобен на "Рамщайн" - редовни срещи на различни държави, които подкрепят Украйна във военно отношение - за координиране на работата по разминирането.

Руски товарен кораб, натоварен с оръжия е влязъл в Черно море. Корабът "Спарта IV" е отплавал от Сирия през Босфора през нощта на 4 срещу 5 март. Снимки на кораба са направени от наблюдатели. Преминаването през Босфора, който се намира в турски териториални води, е забранено за военни кораби заради конфликта в Украйна. Но Русия използва търговски товарни кораби, за да пренася своите оръжейни пратки. "Спарта IV" е собственост на руската корабна компания SC South LLC, която е под санкциите на САЩ. Според специализирания сайт Naval News корабът е натоварен с "военни превозни средства и/или други военни доставки". Очаква се той да бъде разтоварен в руското пристанище Новоросийск. Според руската преса "Спарта IV" е пристигнал в сирийското пристанище Тартус, натоварен с хуманитарна помощ след земетресението от 6 февруари. По-късно е бил наблюдаван в Средиземно море, ескортиран от корвета на руския флот, клас "Стерегущи" (проект 20380). През август 2022 г. корабът "Спарта II", е разтоварил ракети С-300 в Новоросийск също идващи от Тартус в Сирия

Един частен медицински полет от Франкфурт до Москва стана обект на безброй спекулации. В събота, 4 март, самолет Bombardier Challenger 604, принадлежащ на компанията FAI rent-a-jet, излита от Мюнхен за Франкфурт на Майн, след което продължава за Москва. Полетът пристига на летище Внуково в 17:27 ч. Час по-късно самолетът отпътува за Нюрнберг в Германия. Там се приземява в 19:14 ч. Социалните мрежи се развихриха в опит да се открие кой важен пътник би могъл да превози този частен медицински самолет от Москва до Германия за лечение, след като въздушните връзки между двете страни са прекъснати. Дали е бил болен някой от близките на Путин ? Беше разпространено името на известния "виолончелист" Сергей Павлович Ролдугин, приятел и щедър поддръжник на руския президент. Всъщност самолетът, който кацна в Нюрнберг в събота вечерта, е бил празен, заяви в понеделник говорител на германското летище. На борда е имало само екипаж. Ако самолетът е превозвал някой известен и/или богат пациент, то той е бил от Германия за Русия.

Линк телеграм-канала на към Svodka на френски език

Линк към телеграм канала на български език

Можете да подкрепите проекта "Сводка" тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1700

1

johnkill34

06.03 2023 в 20:21

Според някои други източници важната особа е друга и не е празен самолета.

"Русня заявляет, что в Германию экстренно эвакуировали любимого путинского придворного Николая Расторгуева, группа «Любэ»."
 
X

Подкастът на OFFNews