Сводка 24.01.23: корупция, Бахмут, бради и новият език на войната

Александър Леви и Катрин Гишар 24 януари 2023 в 20:29 5756 15

Бахмут

Снимка АП / БТА

Бахмут - 12 май 2022 г.

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

Операция "Чисти ръце" в Украйна. Украинските власти току-що откриха втори фронт във войната, като направиха редици промени в изпълнителната власт на страната в името на борбата с корупцията. Първият, който ще плати цената, е номер две в президентската администрация, Кирило Тимошенко, който е обвинен, че е използвал автомобил джип, дарен от неправителствена организация, за нуждите на цивилното население. Петима губернатори на провинции и заместник-главен прокурор също напускат постовете си, както и четирима заместник-министри, включително министърът на отбраната. Последната оставка идва след шумни разкрития за евентуално присвояване на средства, предназначени за доставка на храна за армията. Официално повечето от служителите си подадоха оставка по собствено желание, въпреки че има всички основания да се смята че всеки един от тях е нарушил по един или друг начин закона. И че ще трябва да отговаря за това в близко бъдеще. "Искам това да бъде нашият сигнал към всички, които с действията или поведението си нарушават принципа на справедливостта", заяви президентът Володимир Зеленски.

В Бахмут месец февруари ще бъде много тежък, според Юрий Луценко, бивш министър на вътрешните работи, който в момента се сражава в редиците на териториалната отбрана на страната в района на този източен украински град, който през последните шест месеца е арена на ожесточени боеве. По последна информация руските войски, които са превзели Соледар, сега се опитват да обкръжат Бахмут, но украинската армия оказва съпротива. Въпреки това в покрайнините на града избухват улични боеве, което е знак за напредването на руснаците. Според Луценко руската армия вече разполага с три пъти повече личен състав от украинската, което ѝ позволява да изпраща стотици войници на смърт всеки ден с надеждата да спечели позиции. В това направление от фронта "всичко сега лежи на плещите на украинската пехота", казва той, като предположи, че бъдещето на страната ще зависи не толкова от доставките на оръжие, колкото от решимостта на украинците да се съпротивляват и да се бият.

Хипстърите нямат място в руската армия. Назначеният в началото на годината нов командир на "специалната военна операция" в Украйна Валерий Герасимов вече не иска да вижда в редиците си брадати мъже с опърпани униформи. Той иска войници, които са гладко избръснати и облечени по устав. Тази мярка, на пръв поглед анекдотична, предизвика оживен дебат сред бойците на първа линия които с радост загърбват устава. Първи се обади чеченският лидер Рамзан Кадиров, по разбираеми причини : според него 99 % от неговите бойци носят бради защото са мюсюслмани. "Няма ли си какво друго да се занимават генералите, та се захванаха с нашите бради ? възкликна той. Последва го Евгений Пригожин, шефа на "Вагнер", чиито наемници вообще не се съобразяват с армейските наредби (тях често ги наричат "бомжи" заради външния им вид). "Група смешници се опитват да научат закоравели воини колко пъти трябва да се бръснат и какъв парфюм да използват, преди да се представят пред началниците си", каза той. Така една на пръв вид анекдотична мярка пак изкара на бял ден едно много сериозно противостояние в руската армия, между генералите от кръга на Герасимов от една страна и "главорезите" на Кадиров и Пригожин от друга. Техният директен сблъсък е само въпрос на време.

[Под лупа] Русия: новият език на войната

От началото на войната руският и украинският език вече не са това което бяха. Неологизми (тези, които описват врага са най многобройни), нови думи, изрази, мемове и шеги се появиха масово и на двата езика, не винаги с добър вкус. Без да се знае значението им, редица статии, дискусии в интернет и дори изявления на официални лица стават неразбираеми.

От руска страна на най-високо държавно ниво се появи истински новговор, като в романа на Оруел, като държавните служители вече използват специфичен език, за да назоват реалността - или по-скоро да я подменят. Онлайн изданието Media Zona започна да съставя своеобразен речник, който според тях е необходим, за да се следят речите на Путин и ежедневните бюлетини на Министерството на отбраната. Ето няколко примера.

"Англосакси": унизително позоваване на "англосаксонците" (главно американци и англичани). Общност от англоговорящи, които пропагандата разглежда като особено враждебни към Русия.

"Бандеровци": често се изписва неправилно, за да се посочат с пръст поддръжниците на Остап Бандера и, в последствие, украинските националисти, ако не и всички украинци. Термин, заимстван директно от наръчниците на КГБ и подсилен от романи като Златният телец, казва Media Zona.

"Вашингтонският обком": стара съветска шега, актуализирана. Руският еквивалент на "Дълбоката държава" (deep state), който предполага, че някъде има център за вземане на решения, който управлява света, но никой не знае за него.

"Колективен Запад": често срещана фраза сред руските елити, отнасяща се до нелоялна коалиция от европейски държави, която "удвоява усилията си за сдържане на Русия" (вж. също "англосакси").

"Недружелюбни държави": обхваща всички държави, които не подкрепят руската инвазия.

"Освобождение": превземането на украинско населено място.

"Жест на добра воля": отстъпление (Змийски остров, Киевска област...).

"Планирано прегрупиране на войските": отстъпление (както при Херсон). Виж също "жест на добра воля".

"Провокация": абсолютно всичко.

"Хунта": правителствата в Киев след отстраняването на проруския Виктор Янукович през 2014 г.

"Русофобия": причината поради която "недружелюбните страни" не подкрепят "специалната военна операция".

"Специална военна операция": война.

Линк телеграм-канала на към Svodka на френски език

Линк към телеграм канала на български език

Можете да подкрепите проекта "Сводка" тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

16

6екеr4о

25.01 2023 в 14:58

В тази сводка прави впечатление, че лекето Пригожин в рамките на по-малко от седмица си е позволил да нарече Величавия главнокомандващ на Спец. операцията Герасимов "педал" и "смешник". Тия верно се ръфат като бесни кучета...

-1655

15

ob1

25.01 2023 в 13:11

Дай един IBAN, каквото се събере ще ти го преведа, че с копейки живее ли се..

-1655

13

ob1

25.01 2023 в 11:45

Е де, защо изтрихте коментара ми? Какво правило наруших с изказването, че няма държава Окаяна?

-1655

10

ob1

25.01 2023 в 10:15

Май една руZка гнидка чете вражески форуми вместо да се отзове на позива на матушката :)

910

8

бай Падежко

25.01 2023 в 03:20

Винкел, да не се бориш за "народна пенсия" като "активен борец против фашизма", или си просто луд за пенсия? Нещо пак си объркал конците... При тази война, палачинката е обърната. Тя е отечествена за Украйна, а окупаторите са еталон за фашизъм. Тя цялата ти матушка е обратна. Професионалните педали са в Кемъл, а нормалните - отвън.

1061

7

Basil Fawlty

25.01 2023 в 01:25

Като стана дума за подмяна на речник ето ви още една - агресор
В Русия агресор означава хохл, който си позволява да защитава родината си от освободителите (това според Герасимович)