Нобеловият лауреат Дмитрий Муратов: Русия вече не е Европа

В Русия настъпи промяна на Бога. Руската православна църква започна да пропагандира смъртта, казва главният редактор на Новая газета

OFFNews 23 юни 2023 в 13:19 9525 9

Муратов

Снимка Getty Images

Журналистът Дмитрий Муратов, главен редактор на Новая газета.

Журналистът и нобелов лауреат за мир Дмитрий Муратов във вторник изнесе впечатляваща реч по време на 16-ото издание на Deutsche Welle Global Media Forum в Бон, по време на която прозвучаха звуци от сирени за въздушно нападение. Сигналът беше придружен от глас, който казваше "прикрийте се" на украински език.

Според латвийската информационна агенция "Делфи" сирените са били част от протест на украински активисти. И все пак думите на Дмитрий Муратов си струват да бъдат чути. Публикуваме превод на изявлението на главния редактор на "Новая газета" Дмитрий Муратов с любезното съдействие на руския опозиционер Александър Стоцки от Москва, на когото българският Върховен административен съд отказа убежище у нас.

Ето и пълния текст на речта на Дмитрий Муратов в Бон:

...Живея и работя в Москва и не разполагам с експортна версия на речта за вас. Тъй като думата "война" е забранена в Русия, а думата "ад" все още е разрешена, ще използвам думата "ад".

Вчера Генералната прокуратура на Русия обяви, че адвокатската колегия "Агора" е обявена за нежелана организация. Това означава, че е враг на народа. Затвор за сътрудничество с нея. Това означава - стотици хора, които са били защитавани от "Агора", може да останат без адвокати. Вчера, докато летях за тук, започна поредният процес срещу опозиционера и политик Навални. Той е съден директно в затвора. За политическата си дейност го грозят няколко десетки години. Процесът е закрит за пресата. Като цяло, от 2012 г. насам броят на закритите съдилища, в които не се допуска пресата, се е увеличил с десет... двадесет и пет пъти. Преди е имало хиляда закрити съдилища годишно, а сега са двадесет и пет хиляди. А броят на оправдателните присъди в руските съдилища е приблизително нула цяло и една стотна от процента.

Има ли нещо друго, което да ме попитате за съдебната система? Това е един от резултатите от така наречената специална военна операция. Разрушаването на съдебната система.

Специалната военна операция е в ход, но много от резултатите от нея, колкото и да е странно, вече са ясни. Ще ви дам няколко от тези резултати.

Никога повече Украйна и Русия няма да бъдат заедно. Те никога няма да бъдат братски народи. Още повече, когато единият брат се смята за винаги по-възрастен.

Друг важен момент. Направихме голямо географско откритие в Русия. Ако все още не знаете, ще ви информирам за него. Русия вече не е Европа. Прозорецът към Европа е затворен и на него са поставени решетки.

Друг резултат. В Русия е настъпила промяна на Бога. Руската православна църква е подкрепила специална военна операция и е започнала пропаганда за смъртта. Мисля, че скоро ще се окаже, че заповедта "Не убивай" е дълбоко опорочена. Смъртта за родината, а не животът за родината, е новата религия. Само един цитат - опитайте се да го разберете, много ви моля - от един църковен деятел. Той обяснява на майките защо плачат, когато им донесат тялото на убития им син. Дотук е ясно, нали? Протойерей Василиев казва: "Ако не използвахте контрацептиви, щяхте да раждате по-често и нямаше да имате само едно дете, и нямаше да е толкова ужасно да се разделите с него тогава". Това се казва в телевизионното предаване.

Но свещеник Ковал е лишен от сан заради това, че в молитвата си е заменил думата "победа" с думата "мир". Имам предположение, че отец Иоан се е отдалечил още повече от църквата, но се е приближил до Бога.

Още един резултат. Това е загубата на едно поколение. Новото поколение, родено при Горбачов и малко повече, не е готово да се жертва.

Това поколение гради бъдещето, докато властите в Русия се опитват да подобрят миналото. Това е удивително уникално поколение, те са професионалисти, те са хора с висока степен на съпричастност. Много от тях са напуснали родината си, много от тях завинаги. Може би, колеги, ще ви бъде интересно. Вероятно знаем кой е напуснал завинаги. Тези хора вземат със себе си домашните си любимци. Наблюдава се 26-кратно увеличение на броя на чиповете за домашни любимци, защото хората напускат за постоянно. От 700 хиляди до един милион души, млади хора, са напуснали Русия. Те не искат да убиват. И не искат да бъдат убивани. Мисля, че е много важно да спасим това поколение за всички нас, не само за Русия. Трябва да им се помогне, те могат да бъдат записани в Червената книга. Да не им се режат банковите карти.
Най-трудният въпрос. Получавам го често. Защо руснаците мълчат? Защо не се бунтуват? Всички руснаци ли са роби? Няма да се уплаша от този въпрос и ще попитам в отговор. А къде да говоря? А къде да протестирам? Митингите са забранени. Шестстотин политически затворници в затвора. Двадесет хиляди дела срещу активисти за мир. Триста недържавни медии са закрити. В парламента няма нито един депутат, който да подкрепя мира. Тези хора, които са в затвора, трябва да предизвикват нашето уважение, състрадание и желание да им помогнем.

По принцип съм дошъл тук, за да разкажа няколко кратки истории, все още имам време. Помолих официално, възползвайки се от факта, че вестникът е получил Нобелова награда, Червения кръст. Уважаеми Червен кръст, спрете изтезанията на Алексей Навални, лидер на извънпарламентарната опозиция, в затвора. Той седи вече 165 дни от общо 2,5 години не просто в затвор, а в затвор в затвор. Това е място, където хората се превръщат в живи мъртъвци. Червеният кръст заяви, че не може да се намеси в това, че техният лидер сега е в Сирия. А техният ръководител по това време беше в кабинета на външния министър Сергей Лавров.

Седем години за петбуквена дума, която не може да бъде произнесена в Русия - първата дума от романа на Лев Толстой, където втората дума е "мир", получи местният депутат Алексей Горинов. Той е на 61 години. Той е учен. Има големи здравословни проблеми. Смята, че може да каже, че когато се води кървава битка, не е време да се провеждат конкурси за детска рисунка. За това е получил седем години затвор.

Точно преди това изречение той е взел на улицата едно бездомно куче. След присъдата кучето не допускало никого до себе си и умряло от скука и глад. Подходящо ли е тук, пред вас, по време на тази ужасна трагедия да говоря за едно куче. Искам да ви кажа, че да. Защото в тази история животните са по-благородни от съдиите и по-благородни от палачите.

Еван Гершкович, нашият колега при вас, кореспондент на The Wall Street Journal, всички го познават, цяла Москва го познава много добре. Той обича страната, в която работи, той е страхотен журналист. Никога, нито веднъж, не е бил шпионин. Бил е в затвора за шпионаж. Предишният път журналистът Сафронов получи 25 години за шпионаж. Искам сега да започнем да говорим на глас - господа политици, ще разменяте ли политически затворници за тези, които вече са в затворите във вашите страни?

Двадесет и пет години затвор получава политикът Владимир Кара-Мурза. Той е един от създателите на закона "Магнитски". Вероятно си спомняте, че тогава бяха наложени санкции срещу длъжностни лица в Русия за корупция. Магнитски установи, че те са откраднали 280 милиона долара. Владимир Кара-Мурза е съставител на закона. По това време под санкциите попада съдия Сергей Подопригоров. Той изпраща Магнитски на смърт. Влизам в съдебната зала. Процесът е закрит, но аз съм свидетел. Влизам в съдебната зала - и добре, че седите там - знаете ли кого виждам? Съдията Подопригоров ръководи процеса по делото Кара-Мурза. И той дава на Кара-Мурза 25 години. И какво, това не е ли отмъщение?

[звук на сирени]

...Краката на Кара-Мурза не издържат, отслабнал е с двайсет килограма. Той е на една година... Така че... Може ли някой да ни помогне със звука? ...Кара-Мурза не е успял да се обади дори на трите си деца, нито веднъж за една година.

Лилия Чанишева. Тя е красива 40-годишна жена. Вината ѝ е, че се е занимавала с политика в щаба на опозиционния лидер Навални. Тя не е убила никого, не е откраднала, не е изнасилвач. Тя е граждански активист. Виждали ли сте някога някой да полудява от любов и несправедливост? Аз съм виждал. Съпругът ѝ Алмаз Гатинех полудява. Той я чака всеки ден на портата на затвора с цветя. В последните си думи Лилия не говори за себе си. Тя каза само една фраза за себе си. Тя каза: "Ако ми дадат присъда, ако ме вкарат в затвора, няма да имам време да имам дете. Дайте ми шанс да бъда майка."

Съдия Бекчурин не дал на Чанишева този шанс. Тя получава 7,5 години. Жестокостта вече е държавен патриотизъм. Злото се е превърнало в подвиг.

Женя Беркович и Светлана Петрийчук са хвърлени зад решетките по обвинения в тероризъм. Тяхната пиеса печели най-високата театрална награда в Русия - театралния "Оскар" "Златна маска". Но определен експерт пише, че те са "против андроцентричната държава Русия". Какво е андроцентрична държава? Мъжка държава. Че Беркович и Петричук са против изграждането на мъжка държава в Русия. А феминизмът и пацифизмът се смятат за престъпление. Грози ги огромна присъда, те са в затвора.

Освен това. Многобройни крайно десни нацисти свободно обсъждат еврейския произход на Беркович. В Русия от тридесет и повече години не съществува държавен антисемитизъм. путин, разбира се, не е антисемит. Никой не може да го упрекне в това. Но неонацистите започнаха да участват във формирането на политическия дневен ред в Русия. Те излязоха от скривалището.

Някой ме попита днес дали репресиите вече са толкова широко разпространени, колкото при Сталин? Със сигурност не по отношение на броя на арестите, а още по-малко на разстрелите. Но репресиите имат едно качество. Репресия е, когато никой не знае кого ще преследват тази вечер.

Време е да приключа с работата си. Сега предстои борба за бъдещето. Води се битка за това какво ще бъде... Води се битка за това какво ще бъде обществото. Кой ще победи - хунтата или свободните граждани. Програмата на хунтата е формулирана от може би най-популярния ръководител на частна военна компания, милиардер, супермениджър Евгений Пригожин. Припомняйки своята програма, той я изложи:
"Край на строителството на мостове и театри. Цяла Русия трябва да работи в заводите за отбрана. Русия трябва да се превърне в Северна Корея за известно време. Върнете децата на елита от чужбина в Русия. Проведете обща мобилизация. Затворете границите".

Да, това е програма на военната хунта. Искам да ви кажа, че това ще бъде нов тип хунта. Тя ще се осъществи без сваляне на действащия президент. Това ще бъде държавен преврат без смяна на властта. Веднага мога да ви кажа - когато казват колко много хора подкрепят Путин, като че ли никой не го подкрепя - това не е вярно. По-старото поколение подкрепя Владимир Путин. По-старото поколение е неговата база за подкрепа. Той има на кого да се опре. Това е поколение от изоставени стари хора, които искат отново да изпитат живота, които искат отново да допринесат за величието на родината. Путин прекрасно усеща това.

Така че кой се противопоставя на евентуална хунта, тези въоръжени мъже. По ирония на съдбата само способността да се говори истината може да се противопостави на въоръжените мъже, които претендират за власт. Господа, не позволявайте да бъде закрит YouTube, не позволявайте да бъде закрита Уикипедия! Това е последната възможност да предоставим съдържанието, което журналистите създават. През XIX и началото на XX в. пощенските гълъби са били тровени, за да не получава армията доклади. Сега те могат и искат да унищожат YouTube, Уикипедия, VPN, инструменти за заобикаляне на блокирането на интернет. По ирония на съдбата сега инженерите са гръбнакът на борбата за свобода на словото, инженерите срещу диктаторите, това е основното в антивоенното движение.

Последно нещо, точно една минута, моля. Ще ми дадете ли една минута? Благодаря ви. UNICEF, организацията на ООН за закрила на детето, е готова да се заеме с тежкото положение и завръщането на украинските деца. Знам, че Русия и Украйна се чувстват добре по този въпрос. Нека подкрепим усилията на UNICEF, за да могат украинските деца да се върнат при родителите си и в родната си страна.

И още нещо. Тук е Украйна, а тук е Русия. Само двама от официалните представители могат да разговарят помежду си. Това са украинският комисар по правата на човека Дмитрий Любинец и руският комисар по правата на човека Татяна Москалкова [издирвана от съда в Хага]. Някой ден ще бъде направен филм за тях, как тези двама различни хора в жесток конфликт служат на различни президенти - но са разменили стотици и стотици затворници. Те вече са успели да разменят стотици затворници. Тези хора не се харесват един друг, но вършат огромна важна работа. Нека подкрепим омбудсманите. Дори в този ад трябва да намалим броя на вдовиците и сираците.

През последните две седмици руската телевизия каза двеста пъти, че вероятно и как трябва да се използват ядрените оръжия. Двеста пъти. За две седмици. Това вече звучи като реклама на кучешка храна. Независимо дали Владимир Путин ще натисне копчето, или не. Никой от нас не знае. Дали ще имаме възможност, както казваше войникът Швейк, да се срещнем в шест часа вечерта след войната. Кога е това "след". И дали ще имаме тази възможност. Но нека изживеем това оставащо време като хора.

Обръщам се към вас с молба. Там са блестящите украински репортери Мстислав Чернов и Евгений Малолетка и техният снимачен екип. Те направиха блестящ филм "Двадесет дни в Мариупол". Те бяха последните журналисти, останали в този умиращ град. Съдбата на репортерите и съдбата на хората, които снимаха, беше една и съща. Те можеха да умрат всяка секунда. Те не бяха наблюдатели. Те бяха вътре в трагедията. Украинските репортери искат да учредят награда за украински режисьори на документални филми. Тези хора, които сега снимат на фронта. Снимат трагедията на този ад. Нека ги подкрепим. Обръщам се към Дойче веле. Да подкрепим идеята на Мстислав Чернов и Евгений Малолетка. Тогава може би ще имаме "шест часа вечерта след войната".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

9

Слънце

24.06 2023 в 20:39

освен това е продал нобеловската си награда за 103млн $ и ги е предал на Украина

2994

8

Гражданин

23.06 2023 в 23:22

А кога Русия е била Европа?

3650

7

ImBlack

23.06 2023 в 22:58

Това кратко видео казва всичко:
https://www.youtube.com/shorts/azN94dBd-II

Украинците се борят за свобода и независимост, а руснаците се бият, за да останат роби!
Това е!

7925

6

Trabajo

23.06 2023 в 18:31

преди броени дни, състав на Върховния Административен Съд на Република България отказа убежище на руски гражданин - с мотиви, където българските съдии написаха, че в Руската Федерация няма политически репресии.
...
тези "съдии" трябва да бъдат на свой ред съдени и публично опозорени. но след като им бъде отнето правото да раздават правосъдие - поради липса на каквито и да било професионални и човешки квалификации.

2550

5

alfakentavur

23.06 2023 в 15:35

Искам коментар от Резидента Радев. От копейките тук не искам, защото мога и сам да се сетя за поредните им пропагандни ... на мокър пясък.

-529

4

6екеr4о

23.06 2023 в 14:19

Покъртително ... Дъртаците от педеРацията, които са израсли с разкази как техните родители са яли приклади на калашници сега искат порция от същото...

870

3

Constanza

23.06 2023 в 14:18

Четат ли изобщо увредените? Mein Kapmf и подобни не се броят.

2099

2

Mateevk

23.06 2023 в 13:50

Повече от прекрасно, на на увредени хора и това няма да помогне.

345

1

Джендо Джедев

23.06 2023 в 13:29

Прекрасно написано!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки