Критици на Кремъл настояват да паднат санкциите срещу милиардерите, които са против войната и Путин

OFFNews 02 март 2023 в 21:00 7478 7

Михаил Фридман

Снимка Getty Images

Михаил Фридман

През изминалата година руските критици на президента Владимир Путин настояваха пред САЩ и техните съюзници да наложат санкции на хиляди служители на Кремъл и олигарси. Сега критиците на Путин настояват за прозрачен механизъм, по който тези, които се обявяват против войната, да бъдат извадени от черните списъци, съобщава Bloomberg News.

Бизнесменът в изгнание Михаил Ходорковски, който прекара години в руски затвор след конфликт с президента Владимир Путин, написа тази седмица писмо до Министерството на външните работи на Обединеното кралство, в което апелира да бъдат отменени санкциите срещу милиардера Олег Тинков, който публично осъди инвазията на Путин в Украйна и се отказа от руското си гражданство.

"Смятам, че решението за налагане на санкции срещу него беше погрешно", заяви Ходорковски в интервю, позовавайки се на многократните критики на Тинков към управлението на Путин. "Вдигането на санкциите трябва да бъде много ясно обвързано с общественото разграничаване от режима на Путин и неговата агресивна война."

Войната се проточва, а много олигарси оспорват правното основание за включването им в западните санкционни списъци. Все още никой от тях не е успял.

Тази седмица Тинков официално подаде молба до Министерството на външните работи на Обединеното кралство да бъде изваден от списъка със санкции.

"Подкрепям решението на правителството на Обединеното кралство да санкционира хората, които подкрепят Путин или улесняват войната. Тъжно е, че погрешно са ме сметнали за един от тези хора. Вдигането на санкциите срещу мен би било справедливо и би изпратило сигнал, че западните санкции не са насочени срещу всички руснаци, а само срещу хората, които подкрепят Путин и неговата инвазия." - заяви Тинков.

Ходорковски не е единственият руски опозиционен активист, който призовава санкциите да бъдат обвързани с публичната позиция за войната срещу Украйна.

Леонид Волков, председател на Фонда за борба с корупцията на Алексей Навални, лобира пред европейски, британски и американски официални лица за разширяване на санкциите, така че те да обхванат всички в списъка на Фонда за борба с корупцията, включващ 6000 руски официални лица и поддръжници на Кремъл.

Но за да бъдат санкциите по-ефективни в дестабилизирането на Путин, Волков заяви, че западните официални лица трябва да определят ясни критерии за това как някои могат да бъдат извадени от списъка, включително чрез осъждане на войната и изплащане на обезщетения на Украйна.

"Крайната цел е да се спре войната, а не да се наказват хора", каза Волков в интервю. "Санкциите ще бъдат ефективни само при наличие на стратегия за изход. В противен случай хората нямат избор, освен обратно към Москва, където стават все по-зависими от Путин. Трябва да им бъде представена ясна възможност - направете това и това и санкциите ще бъдат отменени."

Волков заяви, че е казал на британските власти, че трябва да отменят санкциите срещу Тинков като стимул за други руски милиардери да скъсат с Путин.

През октомври Волков изпрати писмо до ЕС, в което обръща внимание, че има бизнесмени, които осъждат войната и "не са свързани с престъпленията, извършени от режима на Путин". Понякога санкциите "са насочени срещу добросъвестни бизнесмени, често просто защото притежават руски паспорти, докато истинските престъпници, които са се обогатили чрез тесните си връзки с режима на Путин, отново се измъкват без последствия", твърди Волков.

Като пример за бизнесмени, които заслужават да бъдат извадени от санкционните списъци, Волков посочи милиардера Михаил Фридман и неговите партньори в "Алфа груп", която контролира най-голямата търговска верига и частна банка в страната - Пьотр Авен, Герман Хан и Алексей Кузмичов.

В изявление от 28 февруари 2022 г. Фридман публично осъжда войната като "трагедия", като заявява, че "войната никога не може да бъде отговор", но не отправя директни критики към Путин.

"Ние не смятаме, че те са били свързани по някакъв начин с режима на Путин или че трябва да носят отговорност за неговите престъпления", пише Волков за акционерите на "Алфа".

САЩ се въздържат от налагане на санкции на акционерите на "Алфа" или на Тинков, но наложиха санкции на "Алфа Банк". Фридман остава в Лондон въпреки ограниченията, докато Авен и Кузмичов не са се връщали в Русия след началото на инвазията в Украйна. 

Други критици на Кремъл също отправиха подобни призиви. Носителят на Нобелова награда за мир Дмитрий Муратов, главен редактор на "Новая газета", независим вестник, закрит от Кремъл, призова ЕС да преразгледа санкциите срещу Фридман предвид инвестициите му в Украйна и приятелството му с покойния руски опозиционен лидер Борис Немцов, който беше застрелян близо до Кремъл през 2015 г.

Трудно е да си представим "човек, близък до Путин", който би се сприятелил с яростен противник на Кремъл, пише Муратов, като подчертава, че няма финансови или професионални връзки с Фридман.

Иля Яшин, опозиционен политик, който сега е в затвора в Русия, също написа подобен призив миналия месец.

Адвокатите на Фридман са изпратили до ЕС призивите на критиците на Кремъл - преди решението на ЕС този месец за подновяване на санкциите.

Леонид Волков заяви, че Фондът за борба с корупцията на Алексей Навални няма финансови връзки с "Алфа Груп". Той нарече присъствието на Авен на срещата в Кремъл между президента и бизнесмени в деня на инвазията "грешка",  която обаче не бива да се използва като знак за "връзка с Путин".

Ходорковски е на мнение, че милиардерите, които искат облекчаване на санкциите, трябва не само да осъдят войната, но и да заклеймят Путин и да декларират подкрепа за териториалната цялост на Украйна. Фридман е изпълнил само първото от тези условия, каза Ходорковски. 

"Смятам, че Фридман и Авен се страхуват да не паднат между двата стола, на които седят от много години. Русия ще им прегради пътя, а Западът няма да го отвори", заяви Ходорковски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1067

7

StinkingSonOf

06.03 2023 в 23:08

Изведнъж всички милиардери ще станат против войната. Дори тези, които я подкрепят в момента.

2550

6

alfakentavur

03.03 2023 в 09:21

И както днес са критици на Путин, утре може да му станат отново слуги.
А и голата критика не е достатъчна. Да се съберат, да направят една завера, да го свалят от власт и тогава ще си заслужат отпадане на санкциите.

22548

5

dolivo

03.03 2023 в 09:11

Не работели санкциите...

1001

4

Краси1

03.03 2023 в 09:06

отвратителни крадци
не само санкции ами пълна конфискация на заграбеното

924

3

Diogen

03.03 2023 в 06:38

Путин бил бесен на хора от кръга на държанката му Алина Кабаева, които издали тайна резиденция край Москва, където двамата се срещали за секс. Кремълският диктатор бил толкова ядосан, че приближени се уплашили да не получи инфаркт или инсулт. Путин се чуствал уязвен, че са го избличили по време, когато в Украйна се води кървава война и всеки ден загиват стотици руснаци. Плановете му да използва човешки вълни срещу украинските войски, нямало да се променят. Военни експерти коемнтират, че в резултат на големите загуби, рускитен бойни части скоро щели да бъдат напълно изтощени. Тогава можело да настъпи моента на украинската пролетна контраофанзива.

1067

2

StinkingSonOf

03.03 2023 в 04:28

Ми... не. Ако е така изведнъж всички олигарси ще станат критици на путин. Дори тези, които перат неговите пари.

1236

1

БотоксПутю

02.03 2023 в 21:50

Погледнах в интернет. Всичките изброени в статията са от богоизбрания народ, барабар с Ходоровски.
 
X

Да помогнем на украинските деца!