Илиян Василев: Путин поиска България обратно в сферата на влияние на Русия

Илиян Василев Последна промяна на 04 октомври 2016 в 12:39 21513 77

Снимка БГНЕС

Един много силен коментар на бившия посланик в Москва Илиян Василев е публикуван на личния му блог.

Вероятно най-важното заявление през последните години в сферата на външната политика, което Владимир Путин прави бе ултиматумът, който отправи към САЩ с условия за възобновяване на действието на споразумението за утилизация на плутония за военни цели. Виж тук.

Това е най-явният и най-арогантният до този момент анонс на Путин, че си иска стратегически реванш за загубата на Студената война, връщане на зоните на влияние и ненамеса. Търси ново Ялтенско споразумение. Плаши с нова надпревара в ядреното въоръжаване. Това разбира се е блъф, който търси да провокира САЩ и Запада и да му гарантира челно място в световните медии. Защото други новини освен за криза и срив в икономиката и социалния статус на руските граждани няма.

Важното е, че Кремъл вече открито говори за конкретни зони на изключителен интерес и в руската сфера е България. Путин иска оттеглянето на НАТО от страните, които са влезли в него след 2000 година. Влизат и прибалтийските републики. С други думи България се смята наравно с бившите съветски републики. Разбира се е облечено като оттегляне на военната инфраструктура на САЩ в тези страни, но и последният лаик ще Ви каже, че оттегляне на САЩ е равнозначно на оттегляне на НАТО. Изобщо правото да определя какво може и какво не могат България, Румъния и прибалтийските република в защита на националната си сигурност е маркиране на територия на изключителни интереси.

В офертата си Москва великодушно отстъпва на САЩ страните от Вишеградската четворка, които могат да останат в зоната на влияние на Запада.

Да се върнем на темата - президентските избори в България.

Да усещате тенденцията в поведението на премиера? Борисов смени Плевнелиев защото "влошил отношенията с Русия"!?

Нищо ново - в историческите анали е буквално задръстено от подобни примери, при които Борисов защитава позициите на Москва. Справка - заседанието на МС, на което се взема решение за прекратяване на проекта Белене. Там премиерът буквално казва, че руската страна не носи отговорност за съдбата на проекта. Съгласете, че подобно "откровение" не стимулира защитата на българските интереси в арбитражния съд в Женева в делото срещу НЕК.

От доста време Борисов търси всякаква възможност да си отвори жизнено пространство за маневри с Москва, свободно от намесата на Запада, в рамките на което да реализира нови сделки от всякакъв калибър.

Нашият премиер се стреми да комбинира линията на омиротворяване и омилостивяване на Чембърлейн с пословичния тарикатлък на Тодор Живковото снишаване.

Борисов трудно ще върти търговия и бизнес със Запада. Там няма никакви газови потоци, никакви хъбове, никакви удари с банки и публична инфраструктура.

Единствената причина на този етап силите около Кой?, чиято топла връзка с премиера е Пеевски, да не искат да излезем от ЕС са евросредствата. Но и те свършват след три години.

В ГЕРБ има много свестни лидери на високи позиции, но те изобщо нямат понятие какво прави шефа по темата Русия. Попитайте Андрей Ковачев, Методи Андреев, дори кандидатът им Цецка Цачева дали знаят нещо за телефонните разговори и договорки между Борисов и Путин. Дори най-близките му хора нямат поглед върху личната му дипломация и каналите за връзки с Русия.

Вкарайте в този контекст т.н. ултиматум на Путин към САЩ, който в никакъв случай не е импровизация, а подготвен в продължение на месеци акт. Без да е гарантирана, хипотезата, че акцията на Кремъл по отказа от споразумението за преработване на оръжейния плутоний, отчита актуалната оценка на руските разузнавателни служби и дипломатически анализатори за степента на влияние и зависимост на България от Русия. Ако и сега не виждате нишката и тенденцията, започнала с отстраняването на Плевнелиев и сегашното му заместване с Цецка Цачева, значи сте напуснали зоната на самостоятелното мислене.

Ще продължа да пазя мълчание заради професионалната етика. Посланиците трябва да мълчат, но всичко има граници. Пък и много от нещата са променени. Но кодът на Путин си остава валиден, както и отражението му в България.

Разбира се, Борисов играе ролята на колебаещ се "балансьор", докато БСП, ДПС, националистите, олигарсите и прочие са явни проруски активни сили.

Но изборът на Цачева и блокирането на Плевнелиев, заедно с всичко, което Борисов направи през последните месеци, еднозначно говорят за текущо надмощие на силите, които са готови да сменят ориентацията на страната в съзвучие на поисканото днес от Путин. Тихо и полека. За да могат да продължат да се гордеят с членството с в БКП или работата си за службите за сигурност на тоталитарната държава.

Дами и Господа, току що новият руски цар се опита да ни изтъргува в глобалната си партия покер.

Както и в много други подобни случаи, българските институции, ще предпочетат да замълчат по отправената заплаха от Кремъл.

Дори да приемете, че Бойко Борисов е колебаещ се и вечно търсещ баланса играч, ще приемете ли, той сам и еднолично трябва да определя какво ще случи с България след изборите за президент.

Вярвате ли на неговата преценка, на неговата лоялност към направения избор, на неговата способност да остане изправен в предстоящата буря на глобалната сцена и най-вече да съхрани независимостта на България и нейното място в евроатлантическата общност.

Не е само и толкова проблем качеството на неговата лична преценка, а това, че няма никакви противотежести, демократични процеси и процедури, които да отчитат взаимодействието на разделени и конкуриращите за правото да защитят националния интерес власти.

Само преди няколко дни същия Борисов изказа открито неудовлетворение, че изобщо съществува разделение на властите.

Путин си иска България обратно. Ако не сте го разбрали, след избора на Цачева ще бъде късно.

Аз взех своето решение - втори път в тоталитарна държава в руска орбита няма да живея.

От тук - има две възможности: или да ги спрем или да не живеем дълго.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8530

78

синя сова

05.10 2016 в 00:38

Има спасение-на президентските избори,да оставим мамата цецка на 5-то място!

6569

75

Black Hex

04.10 2016 в 22:22

зараватчия да не реве на чужди гробове.
интересно ми е само как е ок за порноактрисата бачукико, а пък в същото време се възмущава как други "рушели разговора".
деменцио деменцио-о-оооооо

59994

74

Red or Dead

04.10 2016 в 21:54

“““““........Радвам се, че намери и нещо забавно във форума.....““

....“забавно“.....ами аз не го търся изобщо....във всяка тема виждам пуделчук....все по-жалък....все по-дебилен...от туй по-голяма забава....здраве му кажи:))))

Ама ти си ми скучна и безлична, имайки предвид никнеймчето..вземи се постарай повечко, извинявай, ама аз съм си такъв...прям и откровен, все пак лицемерието и двуличието са в ресора на евротолерастите..