Борисов е женен за Севда, Гълъб Донев е премиерът. BgGPT още се учи

Владимир Йончев 04 март 2024 в 14:34 17124 0

Сватбата на Севдалина Арнаудова

Снимка

Сватбата на Севдалина Арнаудова. На нея Бойко Борисов е кум, а не младоженец.

Веднага след пускането на българския езиков модел, зададохме няколко въпроса на BgGPT, за да установим как се справя.

Получиха се някои доста смешни отговори.

Попитахме българския изкуствен интелект:

Кой е Бойко Борисов?

Ето какво ни отговори BgGPT:

Бойко Методиев Борисов е български политик, който е бил министър-председател на България от 2009 до 2013 г. и отново от 2014 до 2017 г., както и от 2017 г. до момента. Той е лидер на политическа партия ГЕРБ (Граждани за европейско развитие на България).

Борисов е роден на 13 юни 1959 г. в Банкя. Преди да влезе в политиката, той има богат опит в правоприлагането, като достига ранг на генерал-лейтенант в МВР. Той ръководи службата за борба с тероризма и организираната престъпност в София.

Като министър-председател Борисов ръководи няколко правителства в коалиция с различни партии. Неговият мандат е белязан от икономически растеж, инфраструктурни проекти и приемането на България в Шенгенското пространство. Той обаче е изправен и пред критики относно корупционни скандали, свобода на медиите и съдебна независимост.

Борисов е женен за Севдалина Арнаудова и има дъщеря Венета и син Иван.

В този отговор има 18 твърдения. Повечето от тях са верни.

Бойко Борисов наистина е бил министър-председател от 2009 до 2013 г. и отново от 2014 до 2017 г. Наистина започва третия си мандат през 2017 г., но той не продължава към момента. Не продължава и към онзи момент, за който BgGPT твърди, че има данни (това ще видим по-долу).

Борисов наистина е роден на 13 юни 1959 г. в Банкя, наистина достига ранг на генерал-лейтенант в МВР и наистина има дъщеря на име Венета.

С извесни уговорки могат да бъдат приети за верни и твърденията:

Неговият мандат е белязан от икономически растеж, инфраструктурни проекти.

Той обаче е изправен и пред критики относно корупционни скандали, свобода на медиите и съдебна независимост.

Категорично не са верни твърденията, че той е женен за Севдалина Арнаудова, че има син Иван и че при неговото премиерстване България е приета в Шенгенското пространство.

По-скоро неверни са твърденията:

Преди да влезе в политиката, той има богат опит в правоприлагането - връзката между охранителна дейност и правоприлагане е твърде условна.

Той ръководи службата за борба с тероризма и организираната престъпност в София - под такава служба ние разбираме ГДБОП. Но с известна условност може да се приеме, че става дума за времето, в което Борисов е бил главен секретар на МВР. Със сигурност нито ГДБОП, нито МВР са регионални служби, но все пак офисът им е в София, и формално може да се приеме, че не е лъжа, че ги ръководи в София.

Като министър-председател Борисов ръководи няколко правителства в коалиция с различни партии - истината е, че ръководи 2 такива коалиционни правителства. Дали 2 е равно на няколко? По-скоро - не.

Равносметката е 12 и 6 неверни твърдения.

Не е зле, но още е далеч от желаното.

На въпроса кой е министър-председател на България BgGPT отговаря:

Към последната ми актуализация премиерът на България е Гълъб Донев. Той беше назначен от президента Румен Радев на 2 август 2022 г., след като правителството на Кирил Петков беше свалено с вот на недоверие.

А на въпрос какъв е съставът на правителството в момента, подробно изрежда кабинетът на Гълъб Донев.

Доста по-добре българският изкуствен интелект се справя с въпроса.

Кой е Румен Радев?

На него отговаря така:

Румен Радев е български политик и 5-ият президент на Република България, встъпил в длъжност на 22 януари 2017 г. Той е избран като независим кандидат, подкрепен от инициативен комитет, на президентските избори през ноември 2016 г.

Радев е роден на 18 юни 1963 г. в Димитровград. Завършил е Висшето народно военно училище „Васил Левски“ в Долна Митрополия през 1987 г. със специалност „Пилот за ВВС“ и Военната академия „Георги Раковски“ в София през 1992 г. със специалност „Командно-щабна операция“. Той също така е завършил генералщабен курс в САЩ.

Преди да влезе в политиката, Радев служи като пилот и командир на бойно авиокрило във Военновъздушните сили на България. Той достигна чин генерал-майор и се пенсионира през 2016 г.

По време на президентството си Радев се застъпва за силна и независима съдебна система, реформа на изборното законодателство и подобряване на икономическото състояние на страната. Той често критикува корупцията и състоянието на демокрацията в България.

Румен Радев е женен за Десислава Радева и имат две деца.

Тук няма нито едно напълно невярно твърдение, но за сметка на това доста полуневерни и подвеждащи.

Радев не е петият, а шестият президент на България. Но, ако броим президентите, които са избрани чрез пряко гласуване, наистина е пети, както е написано и в Уикипедия. 

С Десислава Радева нямат общи деца. Имат 3, а не 2, от различни бракове. 

При цялото изреждане на военната му кариера е изпуснато най-важното - че е бил командващ ВВС. Подобно е положението и с президенстването му - изредени са спорни оценъчни твърдения, но са пропуснати важни обективни факти.

Изключително добро описание обаче BgGPT дава на Корнелия Нинова, в него не открихме нито една грешка. За сметка на това езиковият модел тотално е смесил биографиите на Радан Кънев и Христо Иванов и приписва на единия постъпки на другия и обратно.

Очевидно е, че BgGPT още се учи. Затова към момента бълва интересни смешки. Аз например научих за себе си, че съм писал книги, че съм работил неподозирани неща и че съм доста по-стар.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!