Bloomberg: Британската кралица има власт да не допусне Брекзит без сделка

OFFNews Последна промяна на 14 юли 2019 в 15:16 10509 0

Кралица Елизабет

Снимка nova.bg

Бившият външен министър Борис Джонсън е най-вероятният претендент за поста на нов лидер на Консервативната партия и премиер на Великобритания. Действащият премиер Тереза Мей не успя да постигне споразумение за Брекзит в парламента на страната и на 7 юни напусна лидерския пост в партията. Така стартира процесът за избор на нов партиен водач, който автоматично ще седне в премиерския стол. На 23 юли трябва да стане ясно кой е новият.

Ако Джонсън победи, той ще спази обещанието си за изход от ЕС през октомври т.г., дори да не постигне нова договореност с ЕС или одобрението на парламента. В такъв случай напускането ще бъде сделка, което, според много експерти, ще доведе до влошаване на икономическата ситуация във Великобритания. Джонсън обаче е убеден, че краткосрочното влошаване е по-добро в сравнение с продължаващата зависимост от Европа.
Но има един човек, който вероятно би могъл да спре Джонсън – и това е кралицата Елизабет Втора, съобщи агенция Bloomberg.

Поради опасенията за икономическа криза, която ще повлече със себе си „твърд“ Брекзит, членове на британския парламент смятат сериозно да се противопоставят на Джонсън. Те планират да лишат неговото правителство от пълномощия чрез вот на недоверие. Решението за това са готови да подкрепят повече от 10 членове на управляващата Консервативна партия, към която принадлежи самият Джонсън, съобщи по-рано The Guardian.

За да не се допусне това, поддръжниците на „твърдия“ Брекзит вече призоваха бъдещия премиер просто да прекрати заседанията на парламента. Такава възможност има, но правото на отлагане формално принадлежи не на премиера, а на британския монарх. Ръководителят на правителството е длъжен да се обърне със съответната молба към кралицата – но тя, от своя страна, не може да бъде инициатор на тази стъпка.

Въпросът, по който сега спорят всички конституционни експерти, е може ли дворецът да каже „не“ на Борис Джонсън. Това е нещо като сива зона в нашата правна система“, казва Катрин Хедон, анализатор в сферата на държавното управление, цитирана от Bloomberg.

Кралица Елизабет действително има възможността различно да реагира на потенциалната молба на премиера, предполагат други британски конституционни експерти. „Ако молбата за отсрочка е поради желанието да се избегне бъдещо гласуване на вот на недоверие в парламента, то по определение доверието не е гарантирано. Следователно, кралицата би могла да се обърне към премиера с обоснована молба питането да бъде преразгледано или отложено“, отбелязват в блога си Робърт Хазел и Мег Ръсел от катедрата по конституционно право в Лондонския университет.

Освен това кралицата може да наложи пауза, като обяви, че й е необходима консултация с Тайния съвет – церемониален орган, съставен от настоящи и бивши министри. Това би предоставило на парламента време да се откаже от вота на недоверие и да обяви отлагането като неактуално.
Кралският биограф Хюго Викърс казва пред агенцията, че Бъкинггамският дворец вече е влязъл в контакт с администратори, за да обсъди възможната молба от премиера. „Това ще постави кралицата в изключително трудно положение“, посочва той.

Как самата Елизабет Втора се отнася към Брекзит, до момента не е известно. Нейната двусмислената фраза по въпроса от 2016 г. в частен разговор преди референдума предизвика спорове в британския печат. „Великобритания просто трябва да напусне и това не би трябвало да е проблем“, каза тя, цитирана от BBC. The Sun обаче написа, че „Кралицата загърби Брекзит“.

В края на юни 2018 г. тя подписа закона за напускане ЕС и това бе последният етап от законодателната процедура. „Великобритания очаква ново партньорство с Европа след Брекзит“, заяви британската кралица Елизабет Втора на прием в Бъкингамския дворец“, предаде BBC в края на октомври 2018 г. Тя каза, че разчита на новото партньорство с Европа, тъй като Великобритания и ЕС имат общи ценности и са предани една на друга. „Като иноватори, участници в търговския пазар и интернационалисти, ние с увереност гледаме на бъдещето”, посочи тогава Елизабет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови