България не бива да разчита на натовския член 5!

Ганчо КАМЕНАРСКИ Последна промяна на 15 юни 2015 в 11:59 13105 106

Ганчо Каменарски

Разполагането на тежки американски въоръжения в постсъветското пространство се очертава като информационен хит вече втори ден. Връщат се времената от „студената война”, но с обратен поляритет.

Полският военен министър Семоняк вчера обяви, че Варшава от „дълго време се стреми най-значителното американското военно присъствие да бъде в Полша и по целия източен фронт на НАТО”.

Литовският военен министър Юозас Олескас пък се натиска страната да стане база поне на част от танкове M1A2 Abrams и бронемашини M2A3 Bradley.

Тяхна си работа, те си знаят дереджето!

Военният ни министър Николай Ненчев обаче не знаел за водени разговори и предстоящото вземане на решение, включващо България. Всъщност Ненчев какво ли знае, но в случая и той ще бъде изправен до стената с ултиматум дали „сега или веднага” да изпълни колективното решение на САЩ.

В България някога Съветската армия поддържаше инфраструктурни и оръжейни бази (включително за ядрено оръжие, каквото имаше и в Гърция), но това никога не е ставало със сегашната ултимативна безцеремонност. Знаеше се, че тук ще се развърне Балкански фронт и той трябва да бъде предварително логистично осигурен. При тогавашната политическа конфронтация, допускаща лавинообразно възникване на условия за война, това беше част от мисленето на целия световен политически елит.

Всяко членуване във военна общност предполага задължително поне частичен отказ от национален суверенитет, но той трябва да е дефиниран недвусмислено в границите на ясни параметри. Днес, 15 юни, в Чехия Съветът за сигурност например ще разглежда изключително интересен доклад относно заплахите пред страната в следващия 15-годишен период.

В България обаче политиците мислят за срока до следващите избори, които обаче може да са предсрочни. А те още преди години трябваше да анализират възможните рискове и заплахи за продължителен период от време, за да се прецени какъв капацитет от бойни възможности трябва да притежава нашият хипотетичен нов многоцелеви изтребител за срока на неговия жизнен цикъл – нито да ги има в скъп излишък, нито да дойде време да кажем, че не ни вършат работа.

В последните учения „Благороден скок” на НАТО вземат участие 2 хиляди войници от 9 страни, съобщи вчера The Sunday Times. Изданието констатира, че още преди да започнат маневрите, са се проявили сериозни недостатъци на НАТО – преди всичко неговата мудност. Станало е ясно, че за развръщане на 30-хилядната групировка на Алианса са му били необходими не по-малко от 30 дни. Русия, на свой ред, „успешно е провела внезапни широкомащабни маневри покрай границите на ЕС и за денонощие е прехвърляла понякога до 80 – 100 хиляди войници заедно с военната техника”, отбелязва The Sunday Times.

Оповестените публично факти са обезкуражаващи. И отново на дневен ред излиза необходимостта от посочване на реални източници на рискове и заплахи за България. Откъде всъщност може да дойде конвенционалната заплаха: Гърция, Македония, Сърбия, Румъния или откъм Черно море, и съответно какви отбранителни способности трябва да изграждаме? А как да се подготвяме за реакция при „асиметрични заплахи”? Не се ли предоверяваме на прословутия член 5 от договора на Алианса?

Преди дни допитване на центъра Pew Research показа, че много страни от НАТО са съгласни с нарушаването на един от основните членове на Северноатлантическия договор, според който въоръжено нападение над една страна от Алианса се приравнява към нападение на целия блок, съобщи The Wall Street Journal.

Изданието цитира изследване на Центъра Pew Research, разглеждащо хипотетична ситуация, свързана с нападение конкретно от страна на Русия. Резултатите от допитването изяснили: В случай на „нападение от Русия” на член на НАТО повечето от гражданите в много страни от Алианса са отказали да отговарят на хипотетична военна атака, макар член 5 е категоричен за прилагане.

Най-много са американците, които държат за спазване на съюзническото си задължение: около 56% приемат такъв сценарий. Канадците, британците и поляците също се изказали „за”.

Повечето участници в допитването във Франция, Италия и Германия обаче не подкрепят прилагането на военна сила в случай на нападение върху страна от НАТО от страна на Русия. Това се отнася и ако обект на нчя агресия е България.

„Ние считаме, че това е реален проблем за бъдещето на НАТО. Например в Германия подкрепата за НАТО като цяло е намаляла през последните две години от 59 на 55%” – цитира WSJ един от авторите на изследването Кети Симънс.

The Wall Street Journal прави извода, че независимо от засилването на напрежението между Русия и Запада, настроението на народите сега е далеч от „смъртно-опасната враждебност” от времето на студената война.

Смеят ли обаче нашите управляващи да направят допитване относно подкрепата на българите за НАТО? Отговорът на такова предложение най-вероятно ще уклончив „Защо е необходимо такова изследване?”

Изкушаващо е да се предаде разказа на полковник Пламен Халачев, който преди 15 г. завърши Колежа на НАТО в Рим. Със свой колега от Скандинавието обсъждали нормите за бойна готовност по време на „студената война”. Тъй като техните поделения били неокомплектовани личен състав, най-напред спирали отпуските, после извиквали отпускарите и мобилизирали запасните, извършвали организационно и бойно сглобяване на подразделенията и към 30-ия ден били готови за бойни действия.

„При нас танковете излизаха през портала на 30-та минута лете и на 40-та минута зиме” – отговорил кратко полковник Халачев. После обяснил на изумения скандинавец, че ако излезе в Харманли със съпругата си, предварително долага къде ще ходи, за да го намери неговият викач-войник. Не било рядко при прожекция на филм в града лампите да светнат и да се обяви „Военните веднага да излизат!” Ако случайно някой офицер не свари да се качи на танка си, започва да догонва колоната с колата си, после я зарязва в шанеца и заема мястото си в бойната машина.

Погледнато от чисто военнотехническа гледна точка (вън от политическите оценки), то Варшавският договор беше „машина за водене на война”. НАТО обаче по-прилича на клуб на благородници, където всеки си изказва мнението, ако времето за дискусия не им е достатъчно да постигнат единомислие, определят нова среща. Ако някоя страна не е съгласна за намеса в конфликта, тя дори може да наложи вето.

При това е уместно да се припомнят „убедителните” военни постижения на участията на НАТО в Югославия, Ирак, Афганистан, Либия...

България не може да разчита на НАТО като инструмент, че съвместно с доведената до просешка тояга Българска армия може да защити страната ни освен от нашествие на делфини откъм Черно море.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.06 2015 в 13:56

Лично мнение - да важно е тук и сега България да разчита на чл.5
За близкото бъдеще разчитам да бъде развита идеята на Юнкер за създаване на армия на ЕС - паралелно с това да върви процес на оттегляне на НАТО от Европа. Един сериозен аргумент в тази посока е нарушаването суверинитета на Англия от страна на НАТО през 1986.
Цитат:
"Тачър допуска военните сили на САЩ да разположат ядрени ракети в британски бази, което предизвиква масови протести в хода на кампанията за ядрено разоръжаване. Тя се възпротивява срещу използването на британски бази при бомбардирането на Либия от страна на САЩ през 1986 г. (въпреки това нападенията над Триполи и Бенгази се осъществяват от бази на Великобритания)."
Бъдещата армия на ЕС е най-естествено да ползва както експерти на НАТО (поради притежаваното ноу-хау) така и оръжия и технологии произведени в източния блок (поради пазарната си достъпност и предимствата си при поддръжката).

16.06 2015 в 23:44

Емилио, какиното, ти си май начинающ по интернето, та казваш "...не допускайте от един и същи ІР адрес да публикуват..." а? А?

Нищо де, няма лошо, ша са научиш, то как иначе === ЦЕНЗУРА ли ти се е приискала? Както в Доброто Старо Време?

Те си знаят работата, те си имат филтриране за грубости и пЦувни, ама чак за "ГЛУПОСТИ" кой и как да прецени?

Йосиф Висарион'ич имаше многотомни съчинения във всяка библиотека, ама я си казал Нещо ... а? А? Сакън, глей си кефа и кат' не ти 'аресва - недей си мори очетата. Хвала!

16.06 2015 в 11:33

До "Модератора"
Ако искате форумите Ви да станат безинтересни, както в "Днес" , а и на другаде карайте я така.
Ако искате да се запази интереса към смисленото изразяване на мнение, то не допускайте от един и същи ІР адрес да публикуват глупости с "различни имена".
Поздрави

16.06 2015 в 08:52

...Селското стопанство в момента цъфти...


_ _ _
чеснак, добро утро!
Започваш с попадение в десятката рано сутрин.
:))))


16.06 2015 в 08:42

А това, че печалбата отивала в чужбина също е спекулация. Ти ако отвориш бизнес в Македония, там ли само ще си харчиш изкараното? Подобен начин начин на разсъждение издава тясна кройка, ти дори не можеш да си го представиш. Печалбата е частна собственост, функция на капитала и ще се харчи кой където поиска. За обществото остават платените данъци както и възможността да се прави бизнес, и да се работи един за друг. Ако си спечелил и си купиш италианска яхта, но я караш в Черно море, това износ на печалба ли е или не?
Аман от глупости!

16.06 2015 в 08:30

Знам, че се шегуваш. Селското стопанство в момента цъфти, а ако има някакви проблеми, те идват по линия на изкривения от ЕС пазар. В тежката промишленост недоразумения ала Химко и Кремиковци разбира се, че ще отпаднат защото не са рентабилни в условия на пазарна икономика. Защо не отпадат Соди Девня и Агрополихим? Разбира се, че ще отпадне Плама, разбира се, че няма да отпадне Нефтохим и т.н. Политическата класа (бившите комунисти) предпочете да окраде безцеремонно тютюневите фабрики вместо да ги продаде на BAT и да работят. Електроника- хаха Phillips да не би да произвежда в Холандия, Apple в САЩ? Икономиките им обаче са си тъман. В леката промишленост се появиха толкова много бизнеси - вземи една Фикосота. Ами направи нещо и ти.
Икономиката, пич, не е самоцел, а функция на стремежа ти към печалба.
Уви, у нас Социализма еба майката на предприемчивия човек, потъпка го, унищожи го. Ако си си мислел, че предприемчивост и знания ще се пръкнат ей така, лъгал си се. Опитите да се създаде дребна предприемаческа класа бяха системно мачкани от бившите комунисти през създаването на групировките в началото на 90-те. Престъпления за които няма осъдени, няма и потребност да бъдат съдени, защото народът е тъп.
За да забогатееш като държава ти трябват правосъдие и бизнес среда. Без тези двете и 0% данъци да облагаш парите бягат.
Опорните точки, които проповядваш са на хора, които не зачитат нито едното, нито другото.
Проста работа. Ако не си я осъзнал, сърди се на себе си, а не на филанкишията.

16.06 2015 в 01:36

Хахаха, "...някои мощности отпадат, други нови се създават и това е съвсем нормално...". Еми изобщо не е така. В България големите ПРОИЗВОДСТВЕНИ МОЩНОСТИ ОТПАДНАХА, без на тяхно място да се създаде НИЩО ново. Какво му е тука "нормалното"?

Какво замени у нас разрушените от ДЕМОНОКРАТИТЕ и тежка и лека промишленост, какво замени съсипаното селско стопанство, какво замени електрониката, какво замени разградената армия? НИЩО, НИЩО, НИЩО! Ето какво ПОСТРОИХА ЕВРОГЕЙТАЦИТЕ за 20 години ДЕМОНОКРАЦИЯ: предимно чалготеки, казина и гей-барове.

В малкото останали печеливши отрасли на икономиката (енергетика, електроразпределение, водни ресурси, добивна промишленост, търговия) се настаниха предимно ЧУЖДИ КОНЦЕСИОНЕРИ, които изнасят печалбите си зад граница, и плащат мизерни заплати на българските си служители.

Платените от ФАЩ тролове лъжата я нямат за нищо. Омерзен съм.

16.06 2015 в 01:15

NATO = North ATLANTIC Treaty Organisation = най-добре да се придържа към ЗАГЛАВИЕТО си и да не тревожи излишно Баба Меца, а?

Нерде АТЛАНТИЧЕСКИ океан, нерде Булгаристан - те американците аслъ след като "победиха" във всичките си военни начинания (та сега цял свят се чуди как да сглоби Хъмпти-Дъмпти together again след истерията с WMD Оръжия за "Масово Унищожение" в Ирак, дрън-дрън! То не беше Корея, то Виетнам, то Афганистан - отвсякъде ритници) сега просто гледат да разпродадат на БУТИКОВИ цени таратайките си.

Войниците им са плашливи лигльовци, които след уволнението биват нянчени от Уплах, а техниката се чудят как да бронират и закърпят, та да предпазва - докато талибанЦите ги насметоха.

След провала на американското автомобилостроене сега военно-промишленият комплекс си търси нови мющерии, оти Живота е Сурав ...

15.06 2015 в 23:37

Тези "доказателства" в пенсионерския клуб. Да се спекулира с това, че една икономика се пренастройва от планова към пазарна е непочтено. В процеса някои мощности отпадат, други нови се създават и това е съвсем нормално. Поляците хич, ама хич не ги мисли.

15.06 2015 в 23:23

Не бе, ето ви тука ДОКАЗАТЕЛСТВА какво стана с НАЙ-ГОЛЯМОТО полско социалистическо предприятие - корабостроителницата в Данциг (Гданск), където "Солидарносч" започна техния евромайдански метеж:

https://www.youtube.com/watch?v=MjuDC1ctn2Q

https://www.youtube.com/watch?v=Cm8dsC32GJA

https://www.youtube.com/watch?v=7ll2IjhY-9w

https://www.youtube.com/watch?v=FpKslKeprP0

Корабостроителницата не работи, десетки хиляди трудещи се уволнени, материалната база - запусната, разрушена, разграбена, всичко затворено, запуснато, разрушено, и т.н. Его я витрината на полските икономически "успехи" при демонокрацията. Дори западняците им се чудят как са допуснали подобно нещо, да се срине най-мощното им предпиятие, за да са доволни еврогейтаците и педероатлантиците и да нямат конкуренция.

ЧЕСТИТ ВИ КАПИТАЛИЗЪМ!