Ексклузивно На живо в 16:00: Габриел казва отиваме ли на избори

Армията на добрата воля

Игор Федик 30 юни 2022 в 19:08 6670 1

Остров Змийски от боен дрон

Снимка ВСУ

Остров Змийски от боен дрон на ВСУ

Днес руските войски "в знак на добра воля" напуснаха черноморския Змийски остров. Това не е първият път, в който те проявяват такова военно благородство. По същата добра воля руските въоръжени сили по-рано напуснаха Киев и други региони в северната част на Украйна, потопиха крайцера "Москва", отърваха се от над 35 хил. войници и офицери и дузина генерали. Оказва се, че това е един вид армия на добрата воля...

Както знаете, руската "специална военна операция", която се провежда вече повече от четири месеца в Украйна, върви стриктно по план. Руският президент Владимир Путин ни напомни за това точно днес. "Работим спокойно, войските се придвижват и достигат до линиите, които са определени като задачи и цели. Всичко върви по план", заяви той пред репортери по време на участието си в Каспийската среща на върха в Ашхабад.

И сякаш за да потвърдят думите на своя президент, руските войски днес набързо и очевидно по план се изтеглиха от украинския черноморски Змийски остров. "Днес, в знак на добра воля, руските военни изпълниха задачите си на Змийския остров и изтеглиха разположения там гарнизон", заяви генерал Конашенков, говорител на руското министерство на отбраната. Той също така отбеляза, че по този начин руската страна демонстрира пред международната общност, че по никакъв начин не възпрепятства усилията на ООН за реализиране на хуманитарен коридор за извозване на селскостопански продукти от територията на Украйна.

Както често се случва с официалните съобщения на руски официални лица, те пропускат малки, но много важни подробности. И този път Конашенков по някаква причина забравя да уточни какво точно е предшествало проявата на "добра воля" от страна на руския окупационен гарнизон на острова. А тази проява беше предшествана от добре планирана операция на украинското военно командване за освобождаване на острова от руските войски. Още на 21 юни руското министерство на отбраната съобщи, че предишния ден украинските въоръжени сили "са се опитали да нанесат масирани въздушни и артилерийски удари по Змейное, последвани от десант на войски". В същото време се отбелязва, че "нито една от украинските огневи средства не е достигнала целта си на острова. По същото време украинските военни съобщиха, че, Змийският остров е бил ударен с различни методи на унищожение и че гарнизонът на острова на руската армия е претърпял значителни загуби.

По-късно, на 27 юни, украинските военни съобщиха, че са нанесли повече от 10 точни удара по Змийския остров, при които, освен всичко друго, е поразена още една руска ракетна система земя-въздух "Панцир-С1". "Продължаваме операцията на Змийския остров. Тази нощ на острова бяха нанесени повече от 10 точни удара. В момента уточняваме резултатите, но вече има първи доклад за поражението на още една зенитно-ракетна система "Панцир-С1", съобщиха тогава от пресцентъра на оперативното командване "Юг" на ВСУ. Те уточниха също, че военната операция е планирана за дълъг период от време и за пълното освобождаване на острова от руските военни.

С други думи, оказва се, че руските военни са загубили въздушния контрол над Черно море край бреговете на Одеска област в резултат на "жеста на добра воля", за което всъщност са били леко "подбутнати" от украинските им колеги. Според главнокомандващия на ВСУ Валерий Залужний украинските самоходни гаубици "Богдан" са изиграли важна роля в това "побутване".

Между другото, това далеч не е първата проява на "добра воля" от страна на руските войски по време на войната срещу Украйна. Такъв беше случаят например през април край Киев, когато руските армейски части бяха разбити от отбранителните сили на украинската столица и се оказаха под реална заплаха от унищожение. За да ги спаси и в същото време да избегне голям позор, руското командване реши да ги прибере възможно най-бързо. Подобни жестове на добра воля бяха направени от руската армия и по същите причини в Черниговска и Сумска област.

Както и в случая със Змийския остров, Кремъл тогава заяви, че това е "жест на добра воля за подобряване на атмосферата и ситуацията по време на преговорите с украинската делегация в Истанбул.

Вероятно жест на добра воля и точно в съответствие с предварително одобрените планове беше потопяването от руснаците на крайцера "Москва" на стойност 750 милиона щатски долара, гордостта на техния Черноморски флот, на борда на който имаше 510 души екипаж, съдбата на повечето от които все още е неизвестна.

Очевидно заради добра воля и в съответствие с плана на държавното и военно ръководство руските военни вече са оставили в Украйна хиляди бронирани машини, самолети, хеликоптери, оборудване за противовъздушна отбрана, ПВО и електронна война, кораби, превозни средства и друго ценно военно имущество. Както и повече от 35 000 войници и офицери и около дузина генерали. И има всички основания да се смята, че това далеч не е краят за тях. Което навежда на мисълта, че руската армия в Украйна постепенно се превръща от "втората армия на света" в истинска армия на добра воля. А украинските въоръжени сили, заедно с полученото от тях западно оръжие, любезно му помагат в това и ще продължат да го правят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

1

alfakentavur

30.06 2022 в 19:43

Ще взема да състава сборник с всичките глупости на СССР2 от 24 февруари насам.
Изтегляли се, за да не пречат на търговията със зърно. Абе, кауни, за да не пречиш на трафик на кораби е напълно достатъчно просто да не стреляш по тях. Или рашистите не мога? Орките им са толкова безмозъчни, че видят ли украински кораб - ще стрелят по него, независимо какво са им заповядали.