Шеф на полицията не разреши на ЧСИ да влезе в асансьорния завод от ''Осемте джуджета''

OFFNews 10 август 2020 в 11:09 8127 0

Частен съдебен изпълнител не бе допуснат в асансьорния завод в Дупница, за да въведе новите собственици във владение. ЧСИ-то иска съдействие от МВР. Изненадващо на място се появява началникът на полицията, който вместо да изпълни закона, се опитва да убеди частния съдебен изпълнител да отложи прилагането на съдебното решение за смяна на собствеността на завода, разказва бТВ.

Въпросното предприятие бе собственост на бизнесмена Илия Златанов, който е главният герой в разследването на Антикорупционния фонд "Осемте джуджета".  

Фирмата, която трябва да предаде собствеността на асансьорния завод в Дупница е на Илия Златанов. Във владение трябва да бъде въведена фирмата "Хах 18". Двете страни са съгласни да предадат собствеността една на друга. Трета компания "ККърекшън", която от юли тази година е с ново име – "Изамет Трейдинг" ЕООД, обаче твърди, че е истинският собственик на завода.

Въпреки че съдът отхвърля претенцията, от въпросната фирма наема "Делта гард" да охранява завода. Така когато частният съдебен изпълнител отива да изпълни задълженията си, не допуснат от гардовете.

На 4 август ЧСИ, заедно с адвокатите на дружеството, което предава, и дружеството, което приема собствеността на асансьорния завод, отиват на място, за да изпълнят процедурата - единствено новият собственик да има достъп до завода. Но са посрещнати от охранител на "Делта гард", който отказва да допусне изпълнението на съдебното решение.

"На място се яви началникът на местното районно полицейско управление, заедно с още двама други униформени. За мен беше изненадващо обстоятелство, че изобщо началник на РПУ предприема действия, за да се яви лично за едно принудително изпълнение. Така или иначе той беше там и прояви активност, каквато според мен е необичайна. Той настояваше действието да бъде отменено или поне да бъде спряно или да бъде отложено”, коментира адвокатът на дружеството-длъжник по производството и един от участниците в процедурата Грета Ганева.

“Това е все едно полицията да ревизира съдебно решение - да каже това решение не е правилно и т.н. Съдебният акт се изпълнява такъв какъвто е. Няма как някой от полицията да окаже давление на съдебния изпълнител, когато той изпълнява съдебното решение или какъвто е актът”, обясни председателят на камарата на ЧСИ Георги Дичев пред бТВ.

По закон полицаите са длъжни да съдействат на частния съдебен изпълнител да приложи съдебното решение и ако трябва, принудително да отстранят този, който отказва съдействие, категоричен е Дичев.

Началникът на полицията обаче отказва да съдейства. Следва телефонен разговор между него и неизвестен от телефона на охранителя. От разговора се разбира, че фирмата, която твърди, че е истинският собственикът на завода, ще изпрати доказателства за това по факса на полицията.

“Три часа началника на РПУ-то настояваше да изчакаме. Такива документи не само, че не бяха изпратени по факс. Да не говорим, че такава процедура изобщо не съществува. Началникът на МВР стигна до абсурдни ситуации да ни кани на обяд, да ни обясни как ще ни поеме разноските по пътуването и прочие и прочие”, разказва Ганева.

"Много тъжно е и мъчно е да гледаш човек, който се гърчи, разбирайки, че поставя главата си на дръвника. Но той пое този риск и докрай не пожела да допусне да бъде извършено законосъобразното действие, това, което е предписано от закона, съзнавайки, че извършва нередности. Впрочем, на два пъти упомена, че неговият началник от ОДМВР е запознат със случая. Към края на цялата тази история, освен, че дойде кола от София от “Делта гард”, дойде и кола от СДВР със служители от СДВР. Не знам какво се случва и поради каква причина и кой ги изпрати от София, въз основа на какво? При всички случаи обаче това трябва да е някой началник, който да е на ниво над ОДМВР-Кюстендил и над СДВР и най-вероятно, това трябва да е или ръководителя на ГДНП или министърът, не знам”, коментира още тя.

В крайна сметка частният съден изпълнител преценява, че трябва да насрочи друга дата за изпълнението. А началникът на полицията се подписва под протокола, в който ясно е записано, че не е съдействал.

Любопитен елемент от цялата история е, че не само частният съдебен изпълнител не е допуснат до завода. В свои протоколи държавни служители на НАП и на Агенцията по труда също са записвали, че са възпрепятствани да изпълнят задълженията си от гардове на “Делта гард”. Не известно да има последствия за фирмата.

От РУ-Дупница уточняват следното:

“Полицейски екип е бил на място след сигнал и молба на частен съдебен изпълнител. Целта на присъствието на униформените е била – гарантиране на обществения ред. Съдебният изпълнител не е бил допуснат в сградата от служители на частната охранителна фирма, осъществяваща охрана на обекта. Съдебният изпълнител и управителят на охранителната фирма са уточнили детайли, свързани с предоставяне на необходими документи, не се е наложила каквато и да била намеса на полицията.”

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!