Осемте джуджета 2: Разследване на АКФ как изчезна багажник със злато

OFFNews 02 юли 2020 в 14:26 5956 2

Как и на кого се връщат иззети при претърсвания веществени доказателства под формата на 35 килограма злато и спазени ли са всички законови изисквания за това? Как се прави прехвърляне на дялове от фирми в болнични кабинети?

Това са въпросите, разследвани във втора част от документалното видео на Антикорупционния фонд “Осемте джуджета”, публикувано днес. То проследява юридическия конфликт около групата фирми “Изамет”, в което се появяват и имената на настоящия адвокат и бивш шеф на столичното следствие Петьо Петров (Петьо Еврото), и съпругата му Любена.

Собственикът на "Изамет" Илия Златанов, върху чиито думи е изградено разследването, твърди че никога не е притежавал документи за придобиване на златото. Но въпреки това на прокуратурата са представени неистински фактури, за да се създаде привидно правно основание за връщането на негово име. Неговият “помощник” в юридическия конфликт Петьо Петров отказва коментар пред АКФ, този път лично потърсен в ресторант “Осемте джуджета”. Причината е “риск от коронавирус”.

Другият описан във филма казус е с подписването на договор за покупко-продажба на дялове от фирмата на Илия Златанов. Според него това е направено под натиск и в правителствена болница “Лозенец”. Нотариусът, заверил подписите, потвърждава за локацията, но заявява, че всичко е законосъобразно.

Новите обстоятелства все още не са вписани в Търговския регистър и Златанов продължава да се води собственик на завода за асансьори, но няма достъп до него. Заводът се пази от охранители от частна фирма, които имат заповед да не го допускат.

Прокуратурата се самосезира по първата част от филма, а авторът му Николай Стайков бе извикан като свидетел за разпит във вторник.

Ето и втората част на разследването на Антикорупционния фонд:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12435

2

Jinx

03.07 2020 в 09:47

Сега Гешев пак ще се прави на разсеян или евентуално ще назначи "отговрен прокурор" след медиен натиск

13874

1

emanuilis

02.07 2020 в 22:17

Странно, няма ги обичайните коментиращи?