СГП отказа да образува производство срещу депутат, нарушил карантината, твърди МВР

Ведомството на Бойко Рашков ще обжалва решението на прокурора

OFFNews 05 април 2022 в 16:07 2310 0

Из постановлението на прокурор от СГП:

"Задължителната изолация е винаги 10 дни, което едва ли е целесъобразно. Също така мотивът за извършване на деянието бил явяване на съдебни заседания и за да не се отлагат и бавят същите, това представлявало преследване на обществено полезна цел."

Прокурор от Софийската градска прокуратура от отдел „Специализиран“ е отказал да образува досъдебно производство срещу депутат за нарушаване на карантината заради COVID-19. Според обвинителя деянието не представлява престъпление поради малозначителност, съобщиха от МВР.

В правния анализ на постановлението се посочва още, че нормативните актове имат стабилитет и не се изменят постоянно, но не е така при заповедите на министър, които се променят през седмица или две. Това поставяло под въпрос възможността такъв акт да става основание за търсене на наказателна отговорност. Задава се въпрос и какво точно се нарушава - заповедта на министъра или предписанието на РЗИ, и се твърди, че се забелязва разнопосочна практика, изтъкват от вътрешното ведомство.

В края на февруари МВР изпрати на ВКП документите, свързани с нарушаването на карантина от депутата от ГЕРБ Бранимир Балачев. Поводът беше получена от полицията информация, че депутатът е нарушил предписанията на РЗИ и по времето, когато е трябвало да бъде в изолация, се е явил като адвокат по дела в Районния съд във Варна.

Прокурорът посочва още, че е видна несъвършената законодателна техника. Според него законът и заповедта на министъра създават директни задължения само за РЗИ във връзка със задължителна изолация. Посочва се още, че не това е била идеята на законодателя, опитвайки да съживи тази мъртва до момента на изменението правна норма. Като примери се сочат, че в началото на ситуацията с COVID са въведени всевъзможни правни мерки – забрана за сядане на пейки (но не и на бордюра или тревата), влизане в парк, ходене в планината, спортуването и други. Не било намекнато за водения самоунищожителен нездравословен начин на живот, от който пряко следствие е влошаването на здравето на населението, а от там и неспособността за справяне със ситуации, които винаги са съпътствали съществуването, се казва в съобщението на МВР.

Въпреки това в постановлението се излага, че всеки случай се решава индивидуално, което създава опасност от използване на прекомерна репресия заради некачествен закон.

Прокурорът посочва още, че след като има формална съставомерност от обективна и субективна страна, следва да се прецени дали обществената опасност на деянието е достатъчна, за да обоснове наличието на престъпление или се касае за малозначително деяние. Приема още, че деянието е малозначително и че народният представител е нямал никакви симптоми, чувствал се е добре, и е имал направени общо 4 отрицателни теста за COVID, цитират постановлението от министерството на Бойко Рашков.

Задължителната изолация е винаги 10 дни, което едва ли е целесъобразно допълва прокурорът. Също така мотивът за извършване на деянието бил явяване на съдебни заседания и за да не се отлагат и бавят същите, това е възприето за преследване на обществено полезна цел. В заключение прокурорът посочва, че мотивиран от всичко изложено, престъпления по този текст следва да се квалифицират само деяния с необичайно висока обществена опасност, се казва още в съобщението.

МВР смята, че законите трябва да се тълкуват и прилагат идентично за всички български гражданин. Това е и една от основните причини да се възползваме от законово си правомощие да обжалваме това прокурорско постановление, уверяват от силовото ведомство.

И се позовават на публично разпространена информация на ВКП до медиите, че за нарушаване на карантина са осъдени над 1200 души за периода 2020 и 2021 г., от които 15 са в затвора, а останалите са осъдени на пробация или с условни присъди.

Прави впечатление, че в постановлението не са отразени материалите, изпратени от извършената проверка от ОДМВР-Варна. Същите след приключване на проверката, са били изпратени в СГП, но към момента в ОДМВР-Варна не е получен отговор или копие от постановлението за отказ за образуване на досъдебно производство. В хода на полицейската проверка на варненската полиция е установено, че освен по съдебни заседания в Районен съд – Варна, народният представител е участвал и в пресконференция на политическа партия по време на карантината. Дали заради лоша координация или натовареност на СГП не е обърнато внимание, че всъщност тя е сезирана и от заместник–министър на вътрешните работи, и от ОДМВР – Варна, питат от МВР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!