Реформите в МВР: Без повече уволнени, държавна фирма ще прави униформите, колите - на лизинг

Рени Петрова 09 юни 2022 в 13:58 20158 0

Калин Стоянов и Петър Тодоров

Снимка БТА/Минко Чернев - Архив

Калин Стоянов, директор на ГДБОП, и главния секретар на МВР Петър Тодоров

Без повече уволнения в МВР. Държавно дружество ще шие униформените. Автомобилите ще се купуват на лизинг. 12 районни управления ще бъдат закрити или преструктурирани в участъци.

Това са част от реформите в системата на МВР, представени на брифинг от ръководството на ведомството в Главна дирекция "Национална полиция" днес. 

Главният секретар Петър Тодоров обясни каква е картината с престъпността в страната за първите месеци на 2022 г. - от януари до май. Накратко - отчетени са по-малко престъпения, по-висока разкриваемост, но и повече катастрофи.

Регистрирани са 34 016 престъпления, което е с 5% по-малко от същия период през 2021 г. С 4% повече е разкриваемостта, при наркотици и кражби е с 10% повече. По думите на Тодоров през май са проведени множество операции за кражбите на автомобили в цялата страна. Усилията на полицията са концентрирани и при измамите. 

За противодействието на организираната престъпност са извършени 87 операции, 10 от тях са ГДБОП с чужди партньори, задържани са 339 души. 

Главният секретар на МВР обясни, че има завишаване на катастрофите, както и със загинали и ранени. "Това може да се отчете, като една от причините е отпадането на COVID мерките, без това да е оправдание", коментира той. 

Тодоров отчете, че има сериозно увеличение при опитите за преминаване на граждани от трети страни през държавната граница. За първите пет месеца са над 38 000, най-вече на турско-българската. Заради това са се увеличили залавянията във вътрешността на страната. 

През април сме преминала 100% от капацитета на центровете за настаняване на мигранти - 115%. Това е наложило от 21 април да се активира планът за действие за извънредни ситуации, като натискът е овладян. В центровете за бежанци има под 23% заетост към момента. 

Главният секретар на МВР обясни и какво е свършило вътрешното министерство за бежанците от Украйна. По думите му към момента 78 000 бежанци са на територията на страната. Ведомството подпомага и семейства на украински полицаи. Дошли са две групи близки на полицаи - едната 75 души, другата - 85. Те са настанени или ще бъдат настанени скоро в бази на МВР във Велинград и в Долна баня.

Директорът на ГДПОБ Калин Стоянов отчете работата на службата, като заяви, че през първите пет месеца са извършени 87 операции, 10 от които с чужди служби. Намерени и иззети са 80 кг хероин, 100 кг марихуана, 4 лаборатории, над 40 компютърни конфигурации, десетки тежкотоварни автомобили, 33 млн. къса цигари и машини за производство, 200 монети и 11 други предмети. 

Разгледани са 567 наказателни производства. Повдигнати са 186 обвинения на 138 лица.

Директорът на ГД "Национална полиция" Венцислав Керчев коментира разкритите убийства и икономическите престъпления

От началото на 2022 г. са извършени 53 проверки по преписки, по които са изпратени съмнения за образуване на досъдебни производства. По проверка от АДФИ на Терем Холдинг са установени извършени престъпления от длъжностни лица. По доклад от АДФИ е извършена проверка за проектиране за удълбочаване на канал 1 и 2 на пристанище Варна, като общата цена за изпълнение е 348 млн. лева без ДДС. Установено е извършено престъпление от длъжностно лице. 

Проверка е направена по сигнал за необосновано висока цена при електроенергията. Установено е престъпление от длъжностни лица на високи позиции в ТЕЦ Марица Изток 2. 

Извършена е проверка след сигнал от ДНСК на кейовата стена в летния сарай на Ахмед Доган в Росенец. Преписката е изпратена до прокуратурата с мнение за извършено престъпление.

Проверена е и обществена поръчка от Клиника по алергология към УМБАРЛ "Александровска" - завишен договор, по който е направен некачествен ремонт. Покривът на клиниката се е срутил и отново е необходим ремонт. Проверен е сигнал за предходното ръководство на УМБАЛ "Александровска" за ремонт без необходимите строителни книжа и е сключен договор за около 500 000 лева. Документите не са осигурени и не е извършен ремонт.

Извършена е проверка по сигнал за служители на ТОЛ системата към АПИ, които са участвали в схеми и е сключен неизгоден договор, като е нанесена щета от 2,5 млн. лева на бюджета. Проверка е направена и за неправомерно изразходване на приходи от такса смет. Проверена е и Община Драгоман за две обществени поръчки за над 800 000 лева.

Керчев представи и "по-значителните реализации" на проверки. 

Хваната е организирана престъпна група, действаща в Бургас и Карнобат, уреждала кредити от 100 000 до 40 млн. евро при изгодни лихви. Извършена е операция срещу ОПГ за инвестиционни измами и пране на пари. Жертви са стотици чужди граждани, а щетите са 2,5 млн. евро.

Извършени са обиски във верига от заложни къщи, които в нарушение на Валутния закон предлагат златни накити контрабанда от Турция.

Директорът на "Миграция" Николай Николов обясни, че за първите пет месеца миграционният натиск е бил по-голям от същия период на 2021 г. Най-много са от Афганистан, Сирия, Мароко, Ирак и Пакистан. 

Относно бежанците от Украйна Николов каза, че до момента са влезли 314 хиляди души, а са напуснали 235 хиляди души. 

Към 6 юни у нас има 78 481 украински бежанци, от които 30 182 са непълнолетни.

Над 97% имат статут за временна закрила, като през април България е била на второ място след Полша по регистрирани бежанци. 

Директорът на "Гранична полиция" Деян Моллов каза, че има значително увеличение на опитите за преминаване на границата ни. През април е имало пик, а през май - намаление с 28%.

От началото на годината са направени 41 061 опити на граждани, което е над 4 пъти повече от същия период през 2021 г.. Концентрацията е на бългоро-турска граница - 97% от общия натиск.

РЕФОРМАТА В МВР

Съветникът на Бойко Рашков Лъчезар Милушев, от своя страна, обяви, че част от мерките за реформа на МВР са вече реализирани. 

"За да разсеем битуващите виждания за структурата на МВР - общата численост на министерството без служителите на пожарната и системата 112, за които знаете, че има проект да се извадят, е 41 003 души. Служителите от обща администрация са 14% от общия състав, като това е два пъти по-малко от допустимия процентен дял", каза Милушев. 

По думите му няма да се намалят повече полицейските служители, тъй като 82% от служители изпълняват функции пряко на улицата. Прекратени са договорите на 1700 души, придобили право на пенсия, предстои да се прекратят на още 500, които са пенсионери, но са били преназначени. 

Ще се пренасочат щатове от едно РПУ към друго, както и към вакантни длъжности. 2500 служители са разпределени неравномерно в областните дирекции. Освен това 13 районни управления се преструктурират в участъци, а 12 участъка се закриват. Два се преместват. 

27 началници на отдели са преназначени в изпълнителни с полицейски правомощия - най-ниските в полицията. 136 полицаи - 12 полицейски патрули, се извеждат за работа с гражданите, като това ще спести по 54 хиляди лева месечно. 

Предвижда се министрите на вътрешните работи и на отбраната да управляват "Интендантско дружество" АД, което да прави униформите на служителите, за да няма корупционни практики.

Освен това автомобилите на министерството ще се взимат на лизинг, а ремонтите ще се правят от дружество, спечелило обществена поръчка. 

Главният секретар на МВР Петър Тодоров обясни, че с отпуснатите 10 млн. лева са поръчани 5000 компютри и лаптопи. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !