Нови сблъсъци в "Орландовци", жандармерия на всеки 10 метра (снимки)

Николаос Цитиридис 15 юни 2015 в 18:29 12301 34

Снимка Булфото/Александър Михайлов

Жандармерия на всеки 10 метра в столичния квартал "Орландовци" е мярката на МВР срещу демонстрациите и напрежението в столичния квартал, предаде репортер на OFFNews.

За 18:30 днес бе организиран нов протест на жителите на квартала срещу ромската престъпност в района. Там вече се забелязват около 20 демонстранти, които изглеждат като ултраси.

От полицията са взели сериозни мерки, за да не се стигне до сблъсъци. По главната улица на квартал "Орландовци" освен екипи на жандармерията, има и много патрули на полицията.

Пред читалището в квартала има и водно оръдие. По малките улици също има постоянни патрули. Забелязва се и конна полиция.

18:38 часа - Тълпата пред читалището се увеличава. Вече има около 50-60 души. Сред демонстрантите се забелязват момчета с бръснати глави и расистки татуировки - ясно се открояват надписи "White pride" (бяла гордост). Все пак ситуацията в квартала в спокойна.

Снимка: OFFNews / Николаос Цитиридис

19:06 часа: Според шефа на СДВР комисар Младен Маринов обстановката в квартала днес е "доста по-нормална". Той обясни, че няма данни за готвени провокации, но въпреки това са взети всички необходими мерки, за да не се стига до ескалация на напрежението. Местата, които вчера са се оказали проблемни, днес са обезопасени.

"Хората имат правото да изразят своята гражданска позиция", коментира още той, но подчерта, че това трябва да се случва мирно.

Маринов подчерта, че във вчерашните прояви са участвали хора, които ходят по футболни мачове и имат "екстремистки настроения и участват в хулигански прояви".

19:20 часа: Сред демонстрантите се забелязват хора с тениски на футболния клуб "Левски". Протестиращите срещу роските престъпления в "Орландовци" вече са около 100. Чуват се скандирания  „Българи юнаци” и "Циганите на сапун".

20:19 часа: Протестиращите блокираха ул. "Мара Бунева" в "Орландовци". Полицията реагира много бързо и униформени обградиха демонстрантите. 

20:27 часа: Сблъсъци между протестиращи и полиция в "Орландовци". Хората се опитаха да тръгнат в посока квартал "Бенковски", но униформените не ги пускат. Мъже с маски на лицата се сбиха с полицията и се опитват да пробият кордона. 

20:31 часа: Демонстрантите се опитаха са заобиколят полицаите, като тръгнаха в обратната посока, но жандармерията реагира много бързо и пътят им беше преграден.

20:37 часа: Полицаите, които са обградили протестиращите, стават все повече. Хора с качулки на главите се опитват да пробият кордона, но органите на реда ги удържа.

Снимка: OFFNews / Николаос Цитиридис 

Снимка: OFFNews / Николаос Цитиридис

Снимка: OFFNews / Николаос Цитиридис

20:50 часа: По неофициална информация няколко души са задържани. Полицията заградила пътя на протестиращите и никой не може да премине. Ситуацията е спокойна. 

21:05 часа: Един от журналистите на мястото е замерян с бутилки от демонстрантите, защото по думите им той предал неправилно информацията. Напрежението отново се покачва. 

21:10 часа: 20 души са задържани на протеста в "Орландовци". Те са арестувани за неизпълнение на полицейско разпореждане. Преди началото на протеста са задържани 14 души без документи за самоличност, на които ще бъдат съставени актове по Закона за българските лични документи.

Булфото/Александър Михайлов

21:45 часа: Част от протестиращите се разотиват. Ситуацията е спокойна. В момента на протеста има около 100 души, макар че броят им е трудно да бъде определен, тъй като са се разпръснали. Протестиращите, които се включиха в по-ранните провокации обаче все още са на протеста.

22:09 часа: Един от протестиращите обяви по мегафон, че това е мирен протест и са в нарушение на закона, защото нямат разрешително да протестират, но утре ще вземат разрешително за шествие, за да могат да минат по улиците и жителите на квартала да разберат защо протестират. Останалите демонстранти го освиркаха и започнаха да викат на полицаите "Еничари". Чуват се и викове "Циганите на сапун". 

22:25 часа: Протестът приключва и демонстрантите се разотиват. Очаква се утре протестът да продължи.

До напрежението в столичния квартал, който е с предимно ромско население, се стигна след масов бой между роми и българи в събота. Вчера също имаше демонстрации, след които бяха задържани 34 души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!