МВР показа запис на среща между бивш вътрешен министър и шефовете на Делта гард (видео)

Рени Петрова 12 ноември 2021 в 15:42 9875 3

Министерството на вътрешните работи показа запис на среща между бивш МВР министър и собствениците на охранителната фирма "Делта гард". 

На пресконференция в ГД "Национална полиция" вътрешният министър Бойко Рашков и директорът на ГДБОП Калин Стоянов обясниха, че записът е правен през 2005 г. в Слънчев бряг. 

"Има материали в МВР, които разсекретихме и от които е видно какво е било поведението и с какво се е занимавал този бивш служител на МВР и бивш вътрешен министър и как той е контактувал и със собствениците на "Делта гард", и с Маргините (братята Николай и Красимир Маринови - бел. ред.), и с Митьо Очите (Димитър Желязков - бел. ред.), как са били наблюдавани от службите на МВР при техни "странни пътувания", например до Слънчев бряг. Установено е по безспорен начин, че в колите им са заедно с някои криминално проявени лица и с този човек, който впоследствие е издигат до министър на МВР и за който един бивш главен прокурор - Цацаров, се е изказал ласкаво, че той е един много добър професионалист", заяви Рашков. 

Рашков не съобщи името на въпросния вътрешен министър.

Директорът на ГДБОП допълни, че на кадрите от 2005 г. се виждат "почти всички, които са установени по време на проверката по сигнала на Антикорупционния фонд (АКФ). Виждат се един бивш министър с двамата собственици на Делта гард, както и останалите лица пред дискотека в Слънчев бряг".

Калин Стоянов каза още, че по сигнала на АКФ се извършва проверка по две направления - участие на прокурори от спецпрокуратурата във връзка с известния случай "Осемте джуджета" и участие на бивш служител на МВР, който в последствие е издигнат от Борисов за министър на вътрешните работи. 

Директорът на ГДБОП посочи, че на записа от 2005-а всички са с криминални регистрации, основно свързани с телесни повреди, самоуправство, хулиганство.  "Сред заснетите лица има приближени на Митьо Очите, Маргините, Стъки, както и двама полицейски служители, които са посочени в сигнала на АКФ", посочи Стоянов. Той допълни, че след тръгването им от дискотеката автомобилите им са спрени за проверка и са установени личните данни на хората вътре, като двамата служители на МВР са си показали личните карти с цел да бъдат пропуснати по-бързо.

По думите на Стоянов единият от тях е настоящ собственик на охранителна фирма "Делта гард", който през 2006 г. е уволнен дисциплинарно след проверка. Тя е установила, че той е служител на охранителна фирма "Делта сикюрити груп", тогава управлявана от каратист, а освен това е поддържал нерегламентиран контакт с хора, извършващи тежки криминални престъпления.

"Лицата са посочени - доверено лице на братя Маргини, Станислав, Евгени, Немзи. Всички тези са с дълги криминални досиета. Въпросният колега (шефът на "Делта гард" - б.р.), който е уволнен, е посочил и разказал като обяснение, в което е потвърдил факта, че с тези хора е бил там, но на екскурзия", допълни директорът на ГДБОП.  

По думите му след тази проверка въпросният полицай е уволнен дисциплинарно, а пък другият служител на МВР е станал вътрешен министър.

Още за тази връзка: Как отнeтият джип на Златанов се оказа при дъщерята на Младен Маринов

Интересен факт е, че след момента, в който "брутално се отнема" имущество на Илия Златанов и Явор Златанов от известната охранителна фирма с участие на нейни представители, "с участието и помощта на прокурори от спецпрокуратурата и някои други", има и едно имуществото, което е от 20-21 автомобили, които също са отнети от тези хора, заяви още Бойко Рашков.

"Един от автомобилите попада у дъщерята на този бивш министър на вътрешните работи странно как. Вие ще се досетите", обясни Рашков. Той допълни, че колата е продадена на "смешни цени" и че не вярва да са платени.

Стоянов заяви, че в момента се извършва проверка по няколко изнесени в сигнала на АКФ обстоятелства: имало ли е патрулен автомобил на МВР в продължение на две години пред заведение "Осемте джуджета"; имало ли е нерегламентирани контакти между бивш вътрешен министър с лица от активния криминален контингент - конкретно със собствениците на охранителна фирма Делта Гард; кой, кога и по какъв повод официално или неофициално е бил шофьор или охрана; начинът на придобиване на автомобил, който е бил част от активите на търговското дружество "Изамет" от член на семейството на бивш вътрешен министър и има ли отношение всичко това със случая "Осемте джуджета".

Освен това в службата се е извършвала проверка относно това дали са извършени неправомерни действия от прокурори от специализираната прокуратура към собствениците на "Изамет", като материалите са докладвани във ВКП и към момента се очаква постановление.

На въпрос кой е вътрешният министър, когото визират, от МВР заявиха, че в сигнала на АКФ пише името му. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3767

3

Име на профила

12.11 2021 в 21:44

"А вие защо си биете негрите", нали сашке? :-)

2010

1

jojo

12.11 2021 в 16:03

Я да видим кой е бил МВР министър и що не е взел мерки?