АКФ прати на Бойко Рашков нов сигнал за връзка на бившия МВР министър Младен Маринов с 'Делта Гард'

OFFNews 09 ноември 2021 в 13:46 3920 0

Антикорупционният фонд (АКФ) изпраща за проверка от министъра на вътрешните работи получена нова информация за връзки между бившия МВР министър Младен Маринов и собствениците на охранително дружество „Делта Гард“ ЕООД Димитър Спасов–Каратиста и Марин Милчев Русев. Към такава възможна връзка насочваха и твърдения на свидетели в разследването на АКФ „Осемте джуджета“ от 2020 г., съобщават от фонда.

Полученият от АКФ сигнал съдържа докладна записка от полицейски служител при РПУ Несебър от 2005 г. Сигналът е без подател, но описаните в него имена и събития насочват към източник от системата на МВР, което го прави задължителен за институционална проверка, посочват от фонда.

И допълват, че докладната записка, приложена към сигнала, излага информация за спиране за проверка на три леки автомобила през нощта на 26 ноември 2005 г. Последният от проверените автомобили - Фолксваген Туарег, собственост на дружеството „Делта - С“ ООД, гр. София, е бил управляван от Димитър Спасов Спасов от София. Двама от пътниците са се легитимирали със служебни полицейски карти като служители на Дирекция „Сигурност, превенция и опазване на обществения ред“ (СПООР) в столицата. Това са били Младен Найденов Маринов от София и Марин Милчев Русев от София. В колата са били още Евгени Цветанов Димитров от София и Николай Иванов Минчев също от столицата. София.

Според подателя на сигнала част от пътуващите и в трите спрени за проверка автомобила са били криминално проявени. Това обстоятелство е допълнително основание за детайлна проверка на сигнала, считат от АКФ.

Полученият сигнал потвърждава твърденията на свидетели от разследването „Осемте джуджета“ за връзка на бившия министър на вътрешните работи Младен Маринов със собствениците на охранително дружество „Делта Гард“. Водачът на описания в докладната автомобил Фолксваген Туарег Димитър Спасов Спасов, известен още като Митко Каратиста, е собственикът на охранителна фирма „Делта Гард“ ЕООД до 29 октомври 2021 г. и герой във филма на АКФ. Единият от двамата легитимирали се като полицейски служители на СПООР е Марин Милчев Русев, впоследствие едноличен собственик на „Делта - С“ ЕООД и на „Делта Гард“ ЕООД. Другият полицейски служител на СПООР е Младен Найденов Маринов, който на 20 септември 2018 г. е избран за министър на вътрешните работи и е изпълнявал тази длъжност до 24 юли 2020 г., напомнят от АКФ.

В разследването „Осемте джуджета“ бяха изнесени твърдения още, че братът на Младен Маринов е бил шофьор и охранител на бившия директор на Столичното следствие Петьо Петров – Еврото, чиито неформален офис в ресторанта „Осемте джуджета“ е охраняван от „Делта Гард“ ЕООД.

След публикуването на всички части на разследването „Осемте джуджета“ АКФ подаде няколко сигнала до вътрешния министър, с които поиска цялостна и задълбочена проверка на дейността на охранителна фирма „Делта Гард“ ЕООД, както и на евентуална свързаност на бивши и настоящи служители на МВР с нея.

Подадените от АКФ сигнали в периода юли – септември 2020 г., когато министри на вътрешните работи бяха Младен Маринов и Христо Терзийски, останаха практически без последствия. Според министър Терзийски извършените проверки не са установили нарушения, се казва в съобщението на фонда.

С писмо от 1 септември 2021 г. служебният министър на вътрешните работи обаче информира АКФ, че предходните проверки за неправомерни действия на служители на МВР са били необективни, както и че действително в периода от 1 януари 2018 г. до 31 март 2020 г. пред ресторант „Осемте джуджета“ постоянно е имало полицейски автомобили. Писмото на министъра, цитирано от АКФ, съобщава още, че нарушенията от страна на охранително дружество „Делта Гард“ ООД на територията на РУП Дупница не са били надлежно санкционирани.

"Считаме, че новопостъпилата информация подкрепя основателните съмнения за нерегламентирани връзки между висши служители на МВР и собствениците на охранителна фирма „Делта Гард“ ЕООД. Апелираме за нова вътрешна проверка на действията на служители на МВР по случая, както и за максимална прозрачност с оглед високия обществен интерес към изнесените в поредицата „Осемте джуджета“ факти", заявява директорът на Антикорупционния фонд Бойко Станкушев.

В началото на ноември със заповед на ръководителя на Главната дирекция „Национална полиция“ (ГДНП) Станимир Станев МВР отне лиценза на "Делта Гард"

В разследването на Антикорупционния фонд "Осемте джуджета" името на Димитър Спасов бе посочено от Илия Златанов като част от сценария как бившият следовател Петьо Петров и негови близки се опитали да му отнемат бизнеса с активното съдействие на прокуратурата.

Тогава Златанов заяви, че "Делта Гард" са го следили и са охранявали бизнеса му, без негово съгласие. В хода на разследването стана ясно, че от фирмата не допускат никого да доближава асансьорния завод "Изамет".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !