Как отнeтият джип на Златанов се оказа при дъщерята на Младен Маринов

OFFNews 11 ноември 2021 в 13:02 27181 0

Снимка Архив

Илия Златанов и Силвия Маринова

Една от отнетите коли на бизнесмена Илия Златанов от аферата ”Осемте джуджета” - Тойота Тундра - е била собственост на дъщерята на бившия вътрешен министър Младен Маринов - Силвия, а сега е прехвърлена на негов близък. Маринов е виждан да обикаля ловни стопанства с тази кола, разказва "Свободна Европа".

Историята с японската офроуд машина излиза от разследването „Осемте джуджета“ на журналиста Николай Стайков от неправителствената организация „Антикорупционен фонд“ (АКФ). То разкри как асансьорният производител Илия Златанов и семейството му стават жертви на бившия ръководител на столичното следствие Петьо Петров, известен с прякора си „Еврото“. Събитията, описани в общо петте епизода от разследването, се развиват през 2019 и началото на 2020 г., когато вътрешен министър е настоящият кандидат-депутат от ГЕРБ Младен Маринов. Златанов разказва за серия свои срещи с Петров в бившия столичен ресторант „Осемте джуджета“, охраняван както от полицейски патрули и от частната фирма „Делта гард“, чийто лиценз наскоро беше отнет от МВР.

Пикапът 4х4, марка „Тойота“, модел „Тундра“ е бил сред имуществото на дружеството „Изамет Транс“, което е от голямата група компании на Златанови. През есента на 2017 г. пикапът е прехвърлен заедно с още 20 автомобила към фирмата „К Корекшън“, която не е в групата „Изамет“. Това прехвърляне е част от спора между бащата Илия и сина - Явор Златанов. В опит да запази контрола си върху колите, Илия Златанов ги изнася в Германия.

Към онзи момент „К Корекшън“ практически се контролира от Явор Златанов, тъй като е управлявана от негови близки. Тази ситуация обаче се променя, след като в семейния конфликт се намесва Петьо Петров-Еврото.

Илия Златанов се обръща за помощ към бившия следовател през 2019 г. и подписва запис на заповед за 3 млн. лв. в полза на Любена Петрова, съпругата на следователя. От този момент нататък бизнесменът става жертва на схема, по която накрая е принуден да прехвърли бизнеса си на бившия боксьор Кристиян Христов.

Това става в столичната болница „Лозенец“ в момент, когато синът Явор Златанов се нуждае от животоспасяващо лечение, докато се намира в ареста. Според разказите на бащата и сина задържането на Явор е резултат именно от намесата на Петьо Петров в конфликта им и той използва влошеното му здраве, за да ги изнудва. Макар че Илия Златанов подписва прехвърлянето на бизнеса си, впоследствие успява да оспори сделката.

Адвокатката Грета Ганева обяснява пред "Свободна Европа", че не такава обаче е ситуацията с компанията „К Корекшън“, в която няколко години по-рано са прехвърлени споменатите 21 коли, сред които и Тундрата. Така бившият боксьор Кристиян Христов се оказва новият собственик и на „К Корекшън“.

Автомобилите са пререгистрирани и върнати обратно в България, където следите им се губят, освен тези на пикапа „Тойота“. Той се оказва продаден на 28 април 2020 г. срещу скромните 9200 лв. от Кристиян Христов на дъщерята на Младен Маринов – Силвия Маринова. Цената става ясна от копие на договора за покупко-продажба на автомобила. Сделката е извършена на силно занижена цена, като според Илия Златанов към онзи момент пикапът не е струвал по-малко от 50 000 лв.

Силвия Маринова е официален собственик на колата по-малко от два месеца. На 25 юни 2020 г. тя сключва нов договор, с който я продава на Тони Томов срещу 9000 лв. Сделката става факт точно ден след като АКФ публикува в интернет първия епизод от разследването си „Осемте джуджета“.

Малко повече от година по-късно, на 14 юли 2021 г., Томов продава пикапа срещу 9500 лв. на Мирослав Марков. За него Илия Златанов твърди, че е близък приятел на Маринов, заради което и досега ексминистърът лично ползвал колата, когато ходи на лов.

Асансьорният производител излага всички тези обстоятелства в сигнал до настоящето ръководство на МВР. Според "Свободна Европа" последният собственик на въпросната Тундра е бил извикан в столичния КАТ в началото на седмицата за проверка на документите му за собственост. Тогава е установено, че номерът на рамата на колата съвпада с този, който е описал Илия Златанов в сигнала си.

„Същата кола е. [...] През четири човека е препродадена, за да ѝ се загубят следите. Последният човек пак е близък на Младен Маринов“, обобщава Илия Златанов пред "Свободна Европа".

Съмнения и доказателства

Според адвокатката му Грета Ганева пътят на собствеността на този автомобил показва свързаности между схемата „Осемте джуджета“ и бившия политически ръководител на МВР, за които само е имало съмнения, когато е правено разследването на АКФ: 

„Тогава имаше съмнения, че няма как без протекция от страна на МВР пред ресторант „Осемте джуджета“ да има постоянно патрулка. Че няма как, докато Илия Златанов е в чужбина, патрулки да стоят пред неговия офис, пред неговия дом, и да проверяват хората, които излизат. Тоест, ставаше дума, че има някаква протекция. Самият Златанов разказа, че братът на тогавашния министър е личен шофьор на Петьо Еврото. Дори е заявявал многократно пред мен, че когато е трябвало да подпише записа на заповед в полза на Любена [Петрова], е бил транспортиран с кола, шофирана именно от брата на Маринов“, разказа юристката.

Според нея макар тази „Тойота Тундра“ юридически да не е била притежавана от бившия вътрешен министър, фактът, че неин собственик за кратко е била собствената му дъщеря, е достатъчно косвено доказателство за връзката му с цялата схема.

„Пътят на тази „Тундра“ сега потвърждава тези съмнения, макар и да не представлява толкова пряко доказателство, защото юридически Младен Маринов не придобива собствеността над автомобила. Но е факт, че Кристиян Христов го прехвърля срещу скромната сума от 9000 лв. директно на дъщерята на тогавашния министър и има информация, че той ходи на лов с тази „Тундра“. Факт е също, че още на следващия ден, след публикуването на първата серия от разследването „Осемте джуджета“, дъщерята на Маринов продава колата. Накрая колата се оказва собственост на негов близък приятел“, добавя Ганева.

Успоредно с проверката, която вътрешното министерство в момента прави във връзка с тази „Тойота Тундра“, преди два дни в Главната дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) започна и проверка за евентуалните връзки между Маринов и собствениците на „Делта гард“. Тя беше образувана по нов сигнал на Антикорупционния фонд.

Младен Маринов и пресцентърът на ГЕРБ не са отговорили на въпросите на "Свободна Европа". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови