Младши инспектор от Козлодуй стана Полицай на годината, предотвратил самоубийство

OFFNews 22 декември 2020 в 15:22 3367 0

Младши инспектор Момчил Тошков, старши полицай в група „Охранителна полиция“ към Районно управление - АЕЦ - Козлодуй е новият носител на приза „Полицай на годината 2020 г., съобщиха от МВР.

Той е отличен за проявен кураж, самоотверженост и доблестна постъпка. На 1 декември 2020 г. по време на служебна командировка в гр. Белене, още докато се настанява в хотела, получава сигнал, че жена има намерение да сложи край на живота си, скачайки във водите на река Дунав. Без да губи време, мл. инспектор Тошков се отправя към мястото и след като става пряк очевидец на скока, с риск за живота си, се хвърля след нея във водите и я спасява.

I награда - главен инспектор Григор Йосифов - началник на сектор „Престъпления против личността“ към отдел „Противодействие на криминалната престъпност“ при СДВР

Призът е за постигнати високи резултати в служебната дейност и конкретен съществен принос при изпълнение на служебните си задължения. През годината той работи упорито и благодарение на високия професионализъм, разкрива авторите на убийства, опити за убийства, телесни повреди с последвала смърт, изнасилвания, блудства, прегазвания с неизвестен извършител, отвличания, противозаконно лишаване от свобода, изнудвания, принуди и др.

II награда - инспектор Тихомир Димов, разузнавач IV степен в група „Престъпления против личността“, сектор "Противодействие на криминалната престъпност“, отдел „Криминална полиция“ в ОДМВР-Сливен

Той е отличен за доказан професионализъм в борбата срещу престъпността. Благодарение на конкретния му личен принос е разкрит извършителят на тежко криминално престъпление - убийството на 45-годишен мъж край село Панаретовци, община Сливен.

III Награда - младши експерт Димитър Павлов - младши полицейски инспектор в група „Охранителна полиция“ към РУ - Труд при ОДМВР-Пловдив

За постигнати трайни професионални резултати и съществен принос в опазването на обществения ред, борбата с престъпността и гарантирането на безопасността на гражданите. Мл. експерт Павлов е отличен за активното му участие в разкриването на незаконна фабрика за производство на цигари с логото на голяма търговска марка в с. Желязно, община Марица, както и в изясняването на два грабежа, единия от които въоръжен - на бензиностанция на изхода на с. Труд.

Колективни награди

Колективна награда „Полицай на годината 2020 г.” - Отдел „Специализирани полицейски сили“ – СДВР

Отличието на служителите от отдела е за постигнати трайни професионални резултати, за техния колективен принос при изпълнението на служебните задължения и постигнати значими резултати, свързани с опазване на обществения ред на територията на столицата.

Служители от сектор 01 и 02 „Патрулно-постова дейност и масови мероприятия“ на Зонално жандармерийско управление – София към дирекция „Жандармерия“ при Главна дирекция „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма“

През годината те се включиха активно в екипите, които следяха за спазването противоепидимични мерки. Служителите участваха и в общо 180 специализирани полицейски операции по противодействие на конвенционалната престъпност и наркоразпространението, в множество превантивни антитерористични дейности, както и в съвместни действия по охрана на обществения ред и борба с престъпността.

II Награда - сектор „Наркотици“ при Главна дирекция „Национална полиция“

През годината служителите от сектор „Наркотици“ постигнаха високи резултати в проведени комплекс от оперативно-издирвателни, оперативно-технически и процесуални действия по установяване, задържане, документиране и доказване на престъпната дейност на лица и групи, занимаващи се с производство и разпространение на наркотични вещества. Ръководени и координирани от тях са общо 15 полицейски операции, при които са задържани 36 лица и са образувани 21 досъдебни производства.

III Награда - сектор „Оперативно-издирвателна дейност“ към Регионална дирекция „Гранична полиция“ - Драгоман при ГДГП

Отличието на служителите от сектора е за проявен висок професионализъм в работата по пресичане на четири организирани канала за незаконно превеждане на чужденци през страната посока към Република Сърбия през „зелена граница“. Два от каналите са пресечени в резултат на осъществено професионално взаимодействие с други служби на МВР.

Граждански принос - Муртаза Клечов - от с. Конарско, общ. Якоруда, служителя при ТП „ДГС“-Якоруда
Мъжът е удостоен с тази награда заради проявена висока гражданска позиция при откриването и спасяването на 2-годишно момченце, загубило се в планината през м. септември 2020 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови