Quantcast

Машинист заряза влака Русе-Варна, пътници зъзнат 20 часа

ОFFNews Последна промяна на 29 октомври 2014 в 13:20 35271 30

Машинист заряза влака Русе-Варна заради авария и пътниците в него зъзнаха 20 часа в студа.

За скандалната случка разказа в писмо до сайта "Дунав мост" студентката Ина Яръмова.

Препечатваме разказа на студентката без редакторска намеса:

"На 25 октомври в 16.05 се качих на бързия влак от Русе до Варна, с очакване да пристигнем в 20 часа. Въпреки неблагоприятната снежна обстановка навън, влакът потегли. И пътувахме цели два часа преди да започне всичко, което продължи общо двадесет часа.

В 18 часа закъсахме между Самуил и Висока поляна. Явно доста висока беше тази поляна, защото ние цяла нощ не успяхме да я стигнем.

Така де, закъсахме. Токът спря, съответно и парното вътре във влака. Тъмно и страшно. Изчакахме около час, никой не излизаше от купето си, чакахме да тръгнем, или някой да мине да ни даде информация. Единствената такава беше от кондукторката - "Влакът ще закъснее неопределено време".

Първите двама, които излязоха от купетата си, бяха двама служители на БДЖ - така и не разбрахме каква длъжност заемат, единственото, което видяхме е, че те напуснаха влака и тръгнаха в тъмното по релсите към най-близката гара, откъдето предполагам, че са се прибрали вкъщи. Във влака вече беше студено. Почнахме да се раздвижваме, една жена излезе от купето си и ни обясни, че трябва да се обадим на 112, ако всичко това продължи по-дълго.

Кондукторката дойде около три часа след това. Вече беше доста студено. И тъмно.

- "Скъсана контактна мрежа, не можем да продължим", обясни ни тя, "чакаме машини да дойдат да ни изтеглят".

Последваха още два часа чакане. Отново на тъмно и на студено. Към 21 часа ни дадоха информация, че в най-добрият случай ще можем да тръгнем за Варна около полунощ. Успяха да ни изтеглят някакси до Самуил, където след разговори със 112 успяхме да разберем, че са пратени автобуси да ни извозят до Варна и те пътуват към нас. Не ни беше позволено да слизаме от влака и да чакаме в чакалнята, защото не се знаело дали няма да се разреши проблемът с влака. И той се разреши - токът дойде. И повярвайте ми, студено и светло е по-различно. Само машинист нямахме. Защото човекът си тръгнал - била му свършила смяната. Влак има - машинист няма. Безценно.

Автобуси не дойдоха, влакът изведнъж си тръгна. Как успяха без машиниста, не успяхме да разберем. Закъсахме две минути по-късно. На същото място. Отново чакане да ни изтеглят. Отново студ и тъмнина. Разказвам ви всичко без много подробности, защото четейки историята отстрани, дори и на мен ми се струва безинтересна, а знам какво ми беше.

Изтеглиха ни до Висока поляна около 4 сутринта. Последваха 6 часа мъчително чакане. Парно имаше за около час - после свърши нафтата.

Автобусите дойдоха в 9 сутринта. Разбира се, не до гарата, защото и да искаше шофьорът, нямаше как да стигне до нас - абсолютно всичко беше лед.

В началото бях сама в купето. Когато стана студено, се преместих при едно момиче и една възрастна женичка - милата, цяла нощ повтаряше, че "дядото се тревожи много". И въпреки, че цяла нощ си мислех, че това може да се случи само в България, защото на нас не само БДЖ, а и 112, полицията, бърза помощ, гражданска защита и БТВ също отказаха да ни помогнат, се убедих, че има и добри души на този свят. Никога няма да забравя как женичката си извади едното яйчице и го раздели с мен и другото момиче, никога няма да забравя как трите, които не се познаваме, се прегръщахме цяла нощ, за да се стоплим, защото температурата беше минусова вътре в купето, няма да забравя и как трябваше да вървим навън в студа и виелицата - гладни, жадни и премръзнали, само за да стигнем до автобусите. Няма да забравя и това момиче. Не запомних името й, имаше мила усмивка. Цяла нощ си бяхме опора една на друга, цяла нощ споделяхме едно яке, за да се завием, но няма, няма да забравя как тя ми хвана ръката като излязохме навън във виелицата, погледна ме, разплака се и ми каза "Искам вкъщи".

Във влака бяхме около 30 човека, повечето бяха възрастни хора. Имаше една жена и с температура цялата нощ, имаше и инвалид. Не искам да знам защо се случва това в 21 век, не искам да знам защо гражданска защита не искаха да ни помогнат, а биха помогнали на всеки един министър, ако се беше случило. Не беше трудно да ни пратят автобуси още като бяхме на Самуил, не беше трудно и да ни позволят да се стоплим в гарата, но така е - в Европа сме само по документи. Нищо европейско няма в нас. Жал ми беше за всички тия възрастни хора, които бяха там. 20 часа продължи всичко. 20 часа студ, тъмнина, глад, жажда, неспокойство и надежда.

Радвам се, че всичко свърши и да, никога повече няма да се кача на български влак.

- "Тебе никога няма да те забравя", ми каза момичето с хубавата усмивка. И аз едва ли ще я забравя. И нощта няма да забравя - беше наистина най-дългата нощ."

От пресцентъра на БДЖ обявиха пред ОFFNews, че подобен инцидент се е случил, но на друга дата - 25 октомври.

В сряда вечерта "Холдинг Български държавни железници" се извини за ужасното пътуване с бързия влак от Русе за Варна и разпространи следния отговор:

"Поради усложнената метеорологична обстановка на 25-и октомври 2014 г. бързият влак № 9623 от Русе за Варна престоява в различни железопътни участъци поради прекъсване в електрическото захранване на контактната мрежа вследствие на провиснали, счупени и паднали клони и дървета върху железния път. Влакът, който по разписание заминава от Русе в 16:20 ч., престоява в гара Образцов чифлик от 16:38 ч. до 18:00 ч. След отстраняване на повредите по контактната мрежа от страна на аварийните екипите на Национална компания „Железопътна инфраструктура” влакът е продължил своето пътуване и след гара Самуил, отново поради прекъсване на електрическото захранване в контактната мрежа, престоява в участъка между гарите Самуил и Висока поляна от 19:48 ч. до 22:58 ч. За изтегляне на влака обратно в гара Самуил е осигурен дизелов локомотив.

След създалата се ситуация и невъзможността влакът да продължи своето движение, е потърсено съдействие за осигуряване на алтернативен транспорт. Предвид сложната пътна обстановка не е предоставена възможност за осигуряване на превоз на пътниците от влака с друг вид транспорт.

Бързият влак № 9623 е престоял в гара Самуил до 03:00 ч. до отстраняване на възникналите аварии по контактната мрежа от аварийните екипи на Национална компания „Железопътна инфраструктура”. След като продължава движението си от гара Самуил влакът отново спира в 03:22 ч. в участъка между гарите Висока поляна и Хитрино по поредна възникнала авария в контактната мрежа и в 04:34 ч. е изтеглен обратно в гара Висока поляна.

Именно поради визираните по-горе причини се е наложило пътниците да изчакат във влака до нормализиране на метеорологичната обстановка, след което са изпратени автобуси от Шумен за превоз на пътниците от Висока поляна до Варна. Автобусът е заминал от Висока поляна в 08:50 ч. и е пристигнал в гара Варна в 10:50 ч.

Ръководството на „Холдинг БДЖ” ЕАД поднася своите извинения за причиненото неудобство на всички пътници за тяхното пътуване с бързия влак № 9623 от Русе за Варна на дата 25.10.2014 г.

Клиентите на националния железопътен превозвач, които са пътували с този влак, ще бъдат компенсирани с безплатен билет за пътуване по избран от тях маршрут в страната. Информация за процедурата относно получаването на компенсация за съответното пътуване, може да бъде получена на телефона на „БДЖ – Пътнически превози” ЕООД за сигнали на граждани: (02) 932 41 90. "

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.11 2014 в 20:39

или...
"удобството на едни се таи, в неудобството на други"

16.11 2014 в 19:50

Прави се нарочно. Целта е една - да не пътуват пътниците с влак. Защо така? Може би някой има интерес БДЖ да фалира, а май БДЖ е вече фалирала...така или иначе в неудобството на едни се таи удобството на други.
Статията е страхотна, ще е прекрасно да се използва за 25 годишнита след прехода.
Демонкрацията продължава!

03.11 2014 в 08:25

Като Ви гледам лозунгите... 500 години са ни били малко!

1. ZIP знам кой си.
2. НЕ ти отива да пишеш подобни простотии
3. Потърпевшшшшш или там какъвто си... Защо ще съдиш БДЖ при положение че от НКЖИ са разрешили влака да тръгне. Ако е имало проблем по линията то инфрата не би следвало да даде сигнал влака да продължи. Я слез малко на земята.
4. Пълни художествена измислица на която и дядо Вазов би завидял че машиниста е напуснал влака ей така. Това Ви го втълпяват медии като тази БТВ и още много други с цел генериране на новина.
5. При подобни ситуации странно защо ако не е пътничесаки влак всички институции реагират адекватно, пращат се БТР-ти, хеликоптери...
6. Дали 1-во не трябва да се поиска обяснение от други институции свързани със създалата се кризисна ситуация и чак това от БДЖ за неадекватното (евентуално) поведение на техни служители?
7. Или и на ВАС Ви плащат да плюете срещу железницата.
8. По статистика в тая измислена държава ЖП-то продължава да е най-сигурния транспорт.
9. Що не се плюе срещу автобусните превозвачи... щото и ОФФ-а няма да може да ми отговори. Нали са частни! Примери постоянно! Справка - бюлетина на КАТ и пожарната.
10. Защо медиите в нормалните държави не отразават по този начин техните подобни инциденти. Защото институциите работят! Тук работят избирателно!

03.11 2014 в 02:02

След поредните безобразия сучващи се в родните държавни железници, сме меко казано възмутени от отношението на БДЖ-ПП към и без това малкото останали потребителите на железопътни услуги в страната. На писмата ни за пълно въвеждане на Регламент 1371 в България, МТИТС ни отговри, че финансовото състояние на БДЖ-ПП било по-важно от правата на пътниците резултатите от тази политика са видими ежедневно от коментарите на пътниците на БДЖ-ПП и пътническите организации по българските медии. Факт е, че пътниците вече са толкова отчаяни от бездествието на Националния орган по прилагане на регламент 1371, че предпочитат да спрат да пътуват с влак, отколкото да изпращат жалби, на които да получават неадекватни отговори. Настояваме създавеното на проактивен Национален орган по прилагане на регламент 137, който да потърсите отговорност от най-високо ниво за случващото се сжелезопътните пътници и национален железопътен омбуцман, който институционално да ги защитава.

03.11 2014 в 02:01

Така е, БДЖ са знаели, че този влак няма да стигне до Варна, защото са били заледени жиците още преди влака да замине от Русе, но тогава е трябвало да осигурят хотел на хората, ксоито не е имало къде да прекарат ноща, както става при отменените полети. По-евтино им е било да ги оставят да мръзнат. Престъпна небрежност!

01.11 2014 в 11:24

Самолетите не излитат при лоши метеорологични условия, защото някой е преценил ,че това е правилно. В БДЖ няма кой да прави оценка на риска.

30.10 2014 в 17:32

Когато климатичните условия са лоши, не би трябвало изобщо да тръгва този влак и да застрашава живота на хората.Или от БДЖ да осигурят одеала и храна за бедстващите си пътници. Възмутителна безотговорност.

30.10 2014 в 12:19

Искам да уведомя БДЖ, че, заради въпросния инцидент, потърпевшите ще ви съдим в Страсбург, заради нечовешко отношение!До ФАЛИТ ще ви съдим и номера с безплатния билет няма да мине!За всичко ще си платите! Давате ли си сметка, какво ни причинихте! Жена ми е инвалид 2-ра група с прекаран инсулт!Как не ви е срам, да ни карате да стоиме в тоя студ и да правиме среднощни преходи на -20 градуса с нея!Ами ако бяхме починали насред релсите, ние сме възрастни хора, не ни държат краката като на младите, освен това сме на силни лекарства.Никакво човешко и хуманно отношение нямате към хората.Пълно безхаберие и безочие!Затова искаме име адрес и телефон на машиниста,дето ни заряза да замръзнеме насред пущинака!Ще го съдиме и него,за неизпълнение на служебните си задължения и самоволно напускане на работното му място!Крайно време е отговрните да се научат да поемат отговорност за постъпките си!Добре че беше сина ни та ни взе с колата от гара Самуил, че то ако разчиташ на държавата, така и ще си умреш и никой да ти обърне внимание!

30.10 2014 в 10:19

Господинът с име като английска псувня: много от кодовете ("текста от картинката") съдържат знаци, за които не е ясно дали са 0 или О. Това е трудно даже и за хора, които различават О от У. Ако Ви се случи такъв код, щракнете един-два пъти върху двете стрелички отдясно, докато излезе код без нули и О-та. Това го пиша и за редакцията, разбира се.

29.10 2014 в 22:07

E, Бааахти луната!