За първи път у нас: Кръвен тест открива над 70 вида рак в ранен стадий

OFFNews 09 март 2023 в 11:53 6750 1

пресконференция

Снимка Янка Петкова

Представяне на кръвни тестове за диагностика на рак

Революционен метод с кръвен тест открива над 70 вида рак в ранен стадий. България е сред първите десет страни в Европа, където ще се прилага, наред с Великобритания, Германия, Испания, Полша. 

Технологията беше представена на пресконференция в БТА от Хил клиник и Datar Cancer Genetics.

Тестовете, които се смятат за абсолютна революция в диагностиката на рака (обявени са от FDA за „пробив в медицината“ по програмата Breakthrough Devices), са разработени от Datar Cancer Genetics. За разлика от традиционната тъканна биопсия, кръвната е неивазивна, щадяща, понася се леко и изисква само обикновена кръвна проба от вената.

Какви са възможностите на тестовете

Trucheck™ осигурява едновременен скрининг на над 70 вида рак с проста кръвна проба. Нужна е само 20 мл венозна кръв. Може да замести всички обичайни методи за скрининг - мамография, колоноскопия, компютърна томография на бял дроб и пр.

Тестът е подходящ за широк кръг хора с фамилна обремененост, безсимптомни. Според създателите му той е проверен в практиката и достоверен: гарантира 92.1% чувствителност и 93.1% точност. Този вид тест е подходящ за всеки, който иска да разбере дали в тялото му безсимптомно се развива онкологичен процес, особено ако има фамилна обремененост и история в семейството (раковоболни роднини), на възраст над 50 години или от високорискова група (напр. дългогодишен пушач).

Вместо традиционната тъканна биопсия

Тестът Trublood замества традиционната тъканна биопсия, когато такава не може да се направи или пък дава фалшиво негативен резултат. Подходяща е за хора със симптоми или туморен маркер, който се покачва (напр. бучка в гърдата, която трябва да се дефинира като рак или като фибром или пък PSA туморен маркер над нормата).

В помощ на персонализираната терапия

Еxacta осигурява най-цялостно изследване на открити злокачествени образувания, този тест дава безценни насоки за най-добрата персонализирана терапия на рака. Благодарение на него се избягват тежки химиотерапии, които не биха дали резултат и е коректив на вече назначена терапия. Прилагането на резултатите от повишава категорично ефективността на терапията и преживяемостта.

Предимството на този вид кръвен тест е, че открива рака в ранен стадий, преди появата на симптоми и може да замести ежегодният скрининг за различни видове онкологични заболявания - колоноскопията, мамографията и т. н. Той е много по-щадящ и лесно приложим, а в в случай на недостатъчно материал за биопсия е единствената възможност за диагностициране. Друго съществено предимство е, че не се докосва до злокачествения тумор, не го разкъсва и няма опасност от метастази и разсейки, вследствие на разкъсване, каквото може да има при биопсия. Няма разрези и белези, отбеляза проф. Румен Бенчев, специалист по оториноларингология в Хил клиник. 

Проф. Бенчев подчерта, че такъв тест може да бъде назначен само от специалист, който след това разчита резултатите и назначава лечение.

Това е метод, който намира циркулиращи туморни клетки, които се освобождават в кръвта, когато туморът се прикрепи към съдовете. Това е предпоставка за метастази. Колкото по-напреднал е туморът, толкова по-лесно е да се засекат такива клетки, обясни д-р д-р Стефан Шустер, управляващ директор на центъра, създал тестовете. Той подчерта, че са направени четири проучвания, които са доказали ефективността на един от тестовете за персонализирана терапия при пациенти с онкологични заболявания.

Може ли да бъде пропуснато онкологично заболяване, ако няма циркулиращи ракови клетки в кръвта?

Всички резултати, цифри, данни и стойности за специфичност и точност са доказани в клинични изпитвания. Вече над година и половина имаме реални данни, които можем да съпоставим. Според вида рак можем засечем първи стадий на заболяването в между 75 и 92% от случаите - 75% при рак на ендометриума, над 90% в първи стадий при рак на гърдата, обясни за OFFNews д-р Стефан Шустер от Datar Cancer Genetics Europe GmbH.

Възможно ли е да има свръхдиагностика и ненужно лечение, ако бъдат открити ракови клетки, които не прераснат в заболяване? 

Да, възможно е да се засече наличие на клетки и впоследствие при образната диагностика да бъде отхвърлена възможността за раково заболяване, но това е защото предпочетохме да бъдем в по-високата чувствителност на теста за най-ранно засичане на рака и пациентът да има възможности за реакция, посочи д-р Шустер.

По думите му може да бъде засечен тумор, който да не окаже влияния върху живота на пациента, но това е въпрос на дискусия и проверка.

Идеята ни, когато разработвахме тестовете, беше да са допълнителна възможност при неяснота или когато пациентът изпитва страх. Да се използват заедно с други методи. Понякога в скрининговия процес е възможно да се пропуснат тумори, при образна диагностика също, а нашият метод да ги открие, подчерта д-р Шустер в отговор за OFFNews.

По думите на проф. Бенчев, кръвният тест не измества останалите методи за диагностика  - клиничният преглед, образната диагностика и др., а само с много голяма точност сигнализира за наличието на рак и мястото, където може да се очаква тумор.

Цената на един такъв тест в момента е 1200 евро. Не се поема от НЗОК. Резултатите могат да бъдат получени между 8-12 дни, тъй като кръвните проби се вземат у нас, но се изследват в Германия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Предизборно със Светльо Витков