Всички съжаляват след срещата между медици от Пирогов, министър Кацаров и БЛС

На всички им е ясно, че 99% от нещата, които се изговориха в публичното пространство, практически не отговарят на истината, коментира шефът на БЛС д-р Иван Маджаров

Янка Петкова 21 юли 2021 в 16:40 16285 4

Всички страни съжаляват за създаденото напрежение между "Пирогов" и здравното министерство, компетентните органи ще установят дали наистина има източване на НЗОК с фалшиви хоспитализации и не се вменява вина на лекарите от спешната болница.

Това стана ясно след срещата между представители на протестиращите медици от УМБАЛСМ "Пирогов" и министър Стойчо Кацаров, инициирана от председателя на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Иван Маджаров.

"Първо, благодарим на министър Кацаров и на колегите от "Пирогов", че ще отзоваха на тази среща, крайно време беше да я направим. На всички им е ясно, че 99% от нещата, които се изговориха в публичното пространство, практически не отговарят на истината и по-скоро опетняват името и на едната, и на другата страна", каза медиаторът на срещата д-р Маджаров. Той съобщи, че е била подписана съвместна декларация от 4 точки:

1. И двете страни изказват съжаление за разменените нелицеприятни реплики, които доведоха до това напрежение.

2. Установените от НЗОК административни нарушения ще бъдат разгледани от компетентните органи. Не бива да се вменява вина на лекарите от "Пирогов", докато компетентните органи не се произнесат.

3. Имаме доверие на всички лекари от "Пирогов".

Доктор Маджаров уточни, че всички присъствали на срещата са се обединили около тезата, че здравната система се нуждае от реформа и това е четвъртата точка в декларацията.

Председателят на БЛС съобщи и подробности за разговора в здравното министерство:

"Обсъждахме как се стигна дотук, съгласихме се, че някои неща не бива да се премълчават. Тънка е струната, по която вървим, имаше много нерви и ситуации, в които останаха наранени добре работещи специалисти. Те са лекували, лекуват и ще продължат да лекуват пациенти", обобщи д-р Маджаров.

Коментар по проведената среща направиха и представители на "Пирогов". Д-р Камен Данов каза, че са удовлетворени от  това, че са отпаднали съмненията, които бяха лансирани "за някакви нарочни злоупотреби". Той добави, че е било постигнато съгласие, че не е трябвало "да има такъв тон, да се слиза до такова ниво и да има такива обвинения". Д-р Данов посочи, че въпросната съвместна декларация ще бъде представена на колегите им от "Пирогов" и едва тогава ще бъде взето решение дали да се прекратят протестните действия.

Проф. Мария Миланова, началник на отделението по кардиология в спешната болница, заяви, че се чувства удовлетворена:

"Седнахме на масата, имаше разумен диалог, който трябва да продължи. "Пирогов" в момента е незаобиколим фактор в здравното обслужване на населението и тези недоразумения не бива да бъдат пречка в работата ни."

Според зам.-здравния министър Александър Златанов срещата е закъсняла, но е бил проведен откровен диалог между МЗ, пироговци и БЛС:

"Срещата можеше и по-рано да бъде направена, за да може да се успокоят медиците от "Пирогов", защото усетихме обида от отношението към тях. Идеята на срещата беше да няма съмнение затова, че лекарите трябва да вършат своята работа и да не ги оценяваме ние, а пациентите. За нас това е достатъчно."

По думите на д-р Златанов по време на разговора са били поставени разумни предложения, които ще бъдат обсъдени, а някои от тях, вероятно, ще участват в бъдеща реформа на системата.

Според него е очевидно, че при пандемия и наличието на 1-2 пътеки за лечение на ковид и постковид, има "луфтове и може да се помисли да се отворят още такива, за лечение на последствията от коронавируса".

По повод проверката на НЗОК той подчерта:

"Смятаме, че проверката не е нещо лошо и доказва дали се работи по правилата в момента. Няма да се прави проверка на проверката, както предполагате. Има си ред, по който НЗОК извършва проверка, ако лечебното заведение е недоволно от резултатите - реагира, а други институции установяват дали е адекватна." 

Златанов уточни, че уволнението на проф. Асен Балтов от поста директор на болница "Пирогов" не е било обсъждано.

"Всеки министър има право да подбира екипа, с който работи", заключи той.

По-рано днес медиците от "Пирогов" обявиха, че утре ще протестират пред президентството. Исканията им са за оставка на служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров и на директора на НЗОК проф. Петко Салчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

4

Стефан

22.07 2021 в 01:43

И върнете кварталните поликлиники и районните лекари, като за начало. Пътем - и аптеките в поликлиниките и болниците. Току виж се окажат ненужни част от бентлитата и червените ферарита на нечии сценаристи. Зер умиращият в собственият си сценарий клоун има с цвят червен, а баба Пенка в края на Стара Загора - няма.

23293

3

Стефан

22.07 2021 в 01:29

Не са милион. И милиард не са. А по голямата сметка изобщо не могат да се преброят.
Сега има бизнес с диагнози, здравеопазване няма.
Как се прави здравеопазване, и медицинска помощ за населението, у нас поне е известно от началото на 50-те. Работеше до края на 80-те. После се изтресоха костов и николайчо василев, и всичко рухна. Медицината стана далавера, ваксинациите - политика.
Днеска гледам - шмекерът кацаров, който никога не е бил лекар, само чиновник, имал мисли, и даже извинения.
Ми, почнете от тия чиновници-крадци.