Световен ден за борба с хепатита: тестват безплатно за хепатит C в цялата страна

Кампанията се организира от фондация "Айвър", изследването е безплатно и анонимно

OFFNews 28 юли 2021 в 09:44 1019 0

Фондация АЙВЪР организира безплатно и анонимно изследване за хепатит С на територията на цялата страна. Инициативата се осъществява в сътрудничество с лаборатории РАМУС.

Тестовете се извършват на всички 180 адреса на лабораторията в цялата страна (пълен списък с лабораториите ТУК), като се взема венозна кръв за изследване. Не е необходимо предварително записване. Няма значение дали изследваният е приемал вода или храна.

За последните 12 месеца близо 3900 души са получили безплатно изследване за хепатит С по програмата на фондация АЙВЪР, като 4.1 % или 158 души са се оказали положителни за хепатит С. От фондацията ще продължат програмата до края на 2021 г.

Това е една от най-мащабните скринингови инициативи в България, тъй като все още държавата не предоставя възможности за безплатен скрининг на пациентите, каквито са препоръките на Световната здравна организация за постигане на елиминация на хепатит С до 2030 г.

В България заразените с хепатит С са 87 000, като само 1% годишно се лекуват. СЗО препоръчва да се диагностицират поне по 5000 души на година и да се лекуват 4000 души, а към момента страната ни е твърде далеч от тези цели.

През 2020 г. са лекувани малко над 700 пациенти заради липсата на системен скрининг. През април 2021 г. беше приета Национална програма за контрол и превенция над вирусните хепатити 2021 -2025 г., която предвижда масов скрининг за хепатит B и С, осигурен от държавата, но към момента няма реални действия в тази посока.

Хепатит С е заразно вирусно заболяване, което обикновено води до възпаление и сериозни трайни увреждания на черния дроб. Най-тежките усложнения на хроничният хепатит С са чернодробната цироза и ракът на черния дроб.

Инфекцията може да протече безсимптомно в продължение на 20 години. Когато се появят първите симптоми, пациентите вече са развили тежки усложнения, най-честото от които е чернодробната цироза. Препоръчително е хората да не отлагат и да се тестват, защото това е най-сигурният начин навреме да се открие заболяването.

„Тази година призивът по повод Световния ден за борба с вирусни хепатити, който отбелязваме на 28 юли, е „Хепатитът не може да чака“. Нека пациентите да не чакат появата на симптоми, защото тогава вече може да е късно, а да се тестват още сега. Колкото по-рано се открие заболяването, толкова по-добри са шансовете черният дроб на пациента да не е увреден сериозно.“ – сподели Явор Конов, председател на фондация АЙВЪР.

Над пациентите с хепатит все още тегне стигма и болестта да се асоциира с употребата на венозни наркотици или сексуални контакти без предпазни мерки. Всъщност има много други начини за заразяване с болестта, които нямат нищо общо с рисковото поведение: 

- преливане на кръв и кръвни продукти преди 1992 г. (Вирусът на хепатита е открит едва през 1989 г. и до тогава кръвните продукти не са били изследвани за наличието му);
- при оперативни интервенции в миналото;

- при зъболекарски манипулации преди откриването на вируса;

- при пациенти на хемодиализа, тъй като почистването на машините, които пречистват кръвта е трудно;

- при някои козметични манипулации. Съществува реална опасност от предаване на хепатит C в салон за красота, ако не се съблюдават внимателно стандартите за безопасност. Въпреки че някои инструменти, използвани от маникюристите, козметиците или при поставяне на пиърсинг трябва да бъдат за еднократна употреба, това не винаги се случва;

- при правене на татуировки с нестерилни инструменти.

Терапиите за хепатит С са под формата на таблетки, които се приемат в рамките на няколко седмици и са с много висока успеваемост - 98 % излекуване от вируса. Лечението за хепатит С се покрива от Националната здравноосигурителна каса и е безплатно за всички здравноосигурени пациенти.

Фондация АЙВЪР е фокусирана върху информирането и овластяването на гей мъжете от всякакви възрасти относно тяхното здраве. В дигиталното пространство (Facebook, Instagram), фондацията насърчава гей и би мъжете да се изследват за хепатит C, защото вече е доказано, че инфекцията може да се предава и чрез анален секс без предпазни мерки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови