Рокада в Онкологията: директорът и бивш здравен министър Стефан Константинов е отстранен (обновена)

Александра Маркарян 11 юли 2022 в 15:17 4687 1

Д-р Стефан Константинов (вдясно)

Снимка БТА/Асен Тонев

Д-р Стефан Константинов (вдясно)

Бившият здравен министър д-р Стефан Константинов е отстранен като директор на Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология. Най-голямата онкологична болница в държавата е с ново ръководство, съобщава clinica.bg. OFFNews изпрати запитване до Министерството на здравеопазването, но оттам до момента не са аргументирали промяната, потвърдена от самия д-р Константинов с думите:

"Да, вярно е. Хич не си поплюват накрая. Разбирам ги, сега им е паднало, отиват си. А ако вие искате да разберете как и защо в 12 без пет се маха директор, извадил от финансовата тиня тежка болница, то утре следете пресконференцията ни в БТА. И в следващите дни. Защото е брутално. Ама много".

Мястото му ще заеме проф. Панайот Куртев, бивш началник на клиниката по коремна хирургия по информация на clinica.bg. Той е в предпенсионна възраст.

Д-р Константинов поема болницата преди пет години, през които успява да ликвидира просрочените ѝ задължения и да я изведе на печалба. Клиники са ремонтирани и оборудвани, а кадровият състав - обновен.

Преди седмица здравният министър проф. Асена Сербезова даде пресконференция, на която посочи държавните болници в лошо състояние, сред които не фигурираше Онкологията. Те бяха 7. Директорът на една от тях - проф. Генчо Начев, "Св. Екатерина" - бе сменен.

Впоследствие от Министерството на здравеопазването потвърдиха за рокадата.

Оттам съобщават, че по постъпили сигнали в Министерството на здравеопазването звеното „Вътрешен одит“ е извършило проверка в Онкологията (УСБАЛО).

Проверяващите са констатирали нарушения на Закона за обществените поръчки, неприлагане на системата за двоен подпис в 4 от общо 11 проверени договора.

Сред нарушенията, констатирани от звеното „Вътрешен одит“, е, че изпълнителният директор на лечебното заведение не е свикал общото събрание за избор на нов Научен съвет след изтичане на определения мандат. Установено е, че действия са предприети в края на януари т. г. – близо 10 години след избора на предходния състав на Съвета.

В периода септември 2017 г. – декември 2021 г. не са провеждани конкурси за заемане на академична длъжност „асистент“, „главен асистент“ и „доцент“, допълват от Министерството на здравеопазването.

Става ясно, че е извършена през април извънредна проверка на ИАМН в лечебното заведение, която е констатирала несъответствие между Правилника на болницата и разрешението за осъществяване на лечебна дейност – в Правилника за устройството, дейността и вътрешния ред на УСБАЛО не са регламентирани структурата и дейността на Отделение по гръдна хирургия, Отделение по хирургия на гърда, Отделение по оперативна гинекология и Отделение по консервативна гинекология, което представлява нарушение на чл. 50, ал. 1 от ЗЛЗ.

Проверката е установила още, че в УСБАЛО е утвърден „Ценоразпис на медицинските услуги по желание на пациенти и допълнително поискани услуги, свързани с оказването на медицинска помощ, които се заплащат по цени, определени от УСБАЛО ЕАД, при спазване на изискванията на Наредбата“.

С определянето на различни цени за допълнително поисканата услуга „избор на лекар/екип от медицински специалисти“ в зависимост от вида на клиничната пътека и сложността и/или продължителността на манипулацията, интервенцията/дейността, която ще бъде извършена на пациента, е извършено нарушение на чл. 31, ал. 2 от Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ. Съгласно Наредбата не е допустимо определянето на различни цени за избор на лекар/екип в зависимост от сложността и/или продължителността на съответната дейност.

За временно изпълняващ длъжността директор на лечебното заведение до провеждането на конкурс е назначен проф. Панайот Куртев.

Проф. Куртев е завършил Медицинската академия в София. Има придобити специалности по хирургия и онкология. Той е и магистър по здравен мениджмънт. От 2008 г. до 2014 г. е началник на Отделението по колопроктология към СБАЛО. В продължение на години е бил началник на хирургичната клиника на лечебното заведение. В периода 2010 г. – 2018 г. е изпълнявал длъжността зам.-директор по лечебната дейност на СБАЛО. Проф. Куртев има множество научни публикации.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

1

kokoten

11.07 2022 в 16:34

....а колко много пари смъкват от онкоболните,просто не е истина...нема такова чудо,без пари,хем да лекуваш,хем да си на печалба,тия приказки,на баба ми у Орладовци ще ги приказваш,мошеник.....срам от Бога имайте,мръсници...