Разкриха мащабна схема за източване на Касата. Петима лекари са задържани

Дистрибутори обикаляли домовете за възрастни, документите са издавани без преглед, протоколи има дори на 27 мъртъвци

OFFNews 30 август 2023 в 13:23 10420 1

НЗОК

Снимка БТА

Национална здравноосигурителна каса

Полицията в Пловдив разкри мащабна схема за източване на НЗОК с фалшиви документи за изплащане на помощни средства за хора с увреждания, предаде БТА.

Това съобщиха на съвместен брифинг районният прокурор на Пловдив Петър Петров и директорът на областната дирекция на МВР в града старши комисар Георги Чергов.

До момента е установено, че за последната година са издадени 8007 протокола, по които са изплатени 5,2 млн. лева. По случая са задържани осем души, от които петима лекари, участвали в експертни комисии.

Схемата започнала да действа през юли 2022 година, когато са приети промени в Наредбата за медицинската експертиза и правилника за прилагането ѝ. Тези промени изискват лицата с различна степен на инвалидност да минават лекарски прегледи, които да установят необходимостта от получаване на помощни средства. Тогава в Пловдив е създадено дружество, което е принципал на Медицински център със седалище в София, разказа прокурор Петров.

В него имало четири експертни комисии, съставени от по двама лекари - ортопедична, неврологична, уши, нос и гърло и хирургична. Управителят на центъра, който започнал да издава протоколи, притежавал две дружества и магазин за помощни средства. Данните на лица, които имали нужда от тези средства, се набавяли чрез дистрибутори в цялата страна, които посещавали Домове за възрастни хора и Домове за хора с увреждания. Установено е, че и служителите на тези домове предоставяли данните им, за което получавали комисионни.

До момента е установено, че фирмите на управителя са усвоили 815 хил. лева по 730 протоколи за извършени прегледи на лица с инвалидност, без те да са преглеждани. За останалите, издадени от центъра протоколи, предстои да се установи по какъв начин и как са изплащани помощните средства.

В някои от случаите хората поискали вместо помощни средства парични суми, които им били изплащани от центъра. Като пример прокурорът посочи, че в един от случаите на лице са преведени 600 лева, а отпуснатата сума за помощно средство от НЗОК е била в размер на 4000 лева.

Акцията на полицията е проведена на 28 август, когато в Пловдив и в страната са претърсени 16 адреса и иззети голям брой документи, 50 флашки с данни, около 50 хил. лева, 10 компютъра, идентифицирани са и електронни подписи, използвани от лекари, членове на комисиите, разказа още директорът на полицията в Пловдив Георги Чергов. Задържани са седем души. Основното действащо лице - управителят на центъра, който по това време е бил в чужбина, е арестуван при завръщането му в страната.

Всички са задържани за 72 часа. Двама от медиците са от Велико Търново, другите арестувани са от Пловдив. Повдигнатите обвинения на лекарите са за документна измама, а на служителите на двете фирми - за помагачество.

Досъдебното производство е образувано април тази година след разследване на "Икономическа полиция" и сигнал на Регионалната здравна инспекция. При опит от страна на инспекцията за обратна връзка с трима души от Пазарджик, получили помощни средства, същите съобщили, че не са получавали такива, допълни наблюдаващият прокурор Димитър Пехливанов.

В хода на разследването са разпитани над 500 души. Установено е, че са издадени протоколи на имената на 27 починали.

Издаването на медицински протоколи за помощни средства е едва 10% от цялата дейност на Медицинския център, посочи Пехливанов. При проверка на адресите на центъра в София и Пловдив разследващите установили, че те са фиктивни. Там не е установена каквато и да е медицинска дейност, свързана със здравето на хората, допълни прокурорът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки