Ранната диагностика е ключова за успешното лечение на рака на гърдата

Д-р Маргарита Таушанова, медицински онколог в Клиника по медицинска онкология в МБАЛ "Надежда"

OFFNews 26 октомври 2023 в 14:58 15286 0

д-р Маргарита Таушанова

Снимка МБАЛ "Надежда"

д-р Маргарита Таушанова, медицински онколог

Д-р Таушанова завършва Медицински университет в София през 1989г.. Придобива докторска степен през 2012г. на тема „Диагностика и лечение на тройно негативен карцином на гърдата“.
Работила е като лекар в Неврологично и Ендокринологично онтделение в МБАЛ Видин, Националната онкологична болница, Клиника по химиотерапия в МБАЛ „Царица Йоанна”, а в момента работи в столичната МБАЛ „Надежда“ в Клиниката по медицинска онкология.
Автор е на множество публикации в български и чужди списания свързани с диагностиката и лечението на карцинома на гърдата и лечението на солидни тумори. Съавтор на учебник по медицинска онкология и карцином на гърдата, както и на първия консенсус за диагностика и лечение на пациентки с бременност и рак.
Лектор на много събития с областта на медицинската онкология.
Член е на редица организации като участва в УС на Българската асоциация по медицинска онкология, членува в ESMO, ASCO. През 2014г. д-р Таушанова е номинирана в кампанията „Лекарите на които вярваме“.

Кои жени са предразположени към рак на гърдата и каква е възможната профилактика?

С по-голям риск са жени, които на първо място, имат фамилна обремененост. Други рискови фактори са наднорменото тегло, тютюнопушенето, работата в среда с токсични въздействия, безконтролното използване на хормонални медикаменти.

Всяка жена трябва да може да изследва сама гърдите си и да го прави ежемесечно в седмицата след края на менструалния си цикъл. След 20-годишна възраст е препоръчително подлагането на профилактично ултразвуково изследване веднъж на всеки 2 години. След 35-годишна възраст честотата се увеличава до веднъж годишно. При липса на оплаквания първата мамография се прави на 40-годишна възраст. Фамилно обременените жени се подлагат и на генетични тестове.

Защо много пациенти пропускат годишните си прегледи или се страхуват от тях?

Страхът от непознатото, тревожността около потенциалната диагноза и дори логистичните или финансови предизвикателства често могат да бъдат причина за избягването на рутинните прегледи. Важно е да осъзнаем, че ранната диагностика е ключова за успешното лечение и може да спаси живот. Нашият съвет е да не позволяваме страховете и притесненията да диктуват здравето ни. Обсъждайте тревожността си с лекар или близък, планирайте редовно прегледите си и помислете за тях като за проактивна стъпка към дългосрочното си здраве и благополучие.

Коя е първата стъпка, която трябва да предприеме една жена, при наличие на съмнение за рак на гърдата?

Първо, трябва да се изясни дали наистина става въпрос за рак. Започва се с клиничен преглед, последван от ехография и мамография. Ако след тези изследвания съмнението за наличие на злокачествено образувание остава, задължително се пристъпва към биопсия - в частност, така наречената дебелоиглена биопсия. Това е процедура, при която под ехографски контрол с помощта на игла се взема парченце тъкан от суспектната формация. Тя е ключова стъпка от диагностицирането на рака на гърдата. При изследването на тъканта първо се доказва дали става въпрос за карцином. След това се определя рецепторният статус, както и пролиферативната активност на тумора.

С кого трябва да се консултира пациентът, за да се вземе решение какво да бъде лечението?

Изборът на подходящата терапевтична стратегия за пациента с раково заболяване не е прост и директен процес. Този избор изисква съвместна работа и обсъждане между различни специалисти в областта на онкологията. Решенията относно лечението се взимат от онкологична комисия, която функционира в рамките на специализираните онкологични медицински заведения.

Комисията представлява мултидисциплинарен екип, съставен от различни лекарски специалности. Основният екип обикновено включва медицински онколог, патолог, образен диагностик, лъчетерапевт и хирург. За да се изготви най-цялостният и индивидуализиран план за лечение, в комисията често участват и други специалисти като генетик, психолог и гинеколог. След обстойно обсъждане на клиничния случай, този екип определя най-подходящата стратегия за лечение, като се вземат предвид спецификите на заболяването, стадият на развитие, общото здравословно състояние на пациента, както и други релевантни фактори.

Операцията ли е единственото лечение за пациентите с рак на гърдата?

Преди да се пристъпи към оперативна интервенция, е важно да се определи специфичният рецепторен профил на тумора. В някои случаи, преди хирургическа намеса, се препоръчва прилагане на неоадювантна терапия. Този вид лечение има за цел не само да намали размера на тумора, което може да спомогне за запазване на по-голяма част от органа, но и започва своевременно да лекува микрометастазите, които често се установяват в по-късен етап при пациенти с рак на гърдата.

В някои случаи, към стандартната химиотерапия може да се добавя и специфична таргетна терапия, която предлага перспективата за пълно излекуване. Този тип терапия е наличен и в нашата страна.

Какви са съвременните възможности на медицината за успешно лечение на рак на гърдата?

През последните десетилетия възможностите за лечение на рак на гърдата се увеличиха значително и животът на милиони жени се преобърна. Благодарение на знанията ни за генетичните, молекулярни и биологични характеристики на рака, се появиха възможности за индивидуален подход към лечението на всеки пациент.

Едно от последните постижения в онкологията е, че приложението на необходимата терапия освен чрез интравенозна инфузия, днес може да бъде осъществено и чрез подкожна инжекция. Тя се прилага в рамките само на минути. Свързва се със значително по-малко болка и дискомфорт от страна на пациентите, предлага по-голяма гъвкавост при предоставяне на лечението и е свързано с оптимизиране на ресурсите и на болничното заведение. Този модерен метод осигурява по-бързо възстановяване и връщане към ежедневните задачи, като по този начин допринася за подобряване качеството на живот на пациентите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика