Пробив: Ново лекарство може да спре растежа на агресивния рак на гърдата

OFFNews 08 февруари 2024 в 09:56 1792 0

рак на гърдата

Снимка Getty Images

Рак ан гърдата

Учени от Австралия твърдят, че са открили по-добър начин за лечение на най-смъртоносната и най-агресивна форма на рак на гърдата (тройно негативен рак на гърдата). За разлика от химиотерапията, новият подход на лечение убива и забавя растежа само на ракови клетки в гръдната тъкан, а не на здрави, съобщава Science Аlert.

Оралното лекарство е насочено и към разсейки другаде в тялото, които не се повлияват от химиотерапия. Тройно негативният рак представлява до 15% от всички видове рак на гърдата и е известен с това, че расте и се разпространява относително бързо, дори сред млади пациенти.

Към днешна дата няма налични целеви терапии за борба с тази форма на рак. Пациентите могат да бъдат лекувани с интензивна химиотерапия или авангардна имунотерапия. Дори тогава шансовете за рецидив в рамките на пет години са високи.

Ако ракът се разпространи на отдалечени места извън локализираната тъкан на гърдата, петгодишната преживяемост може да спадне от 91% на 12%.

„Това е вълнуващо развитие в битката срещу тройно негативния рак на гърдата“, казва експертът по рака на гърдата д-р Тереза Хики от университета в Аделаида, която ръководи експериментите върху новото орално лекарство.

„Резултатите от това проучване показват, че това лекарство може да е ключът към подобряване на процента на преживяемост“, смята тя.

Въпросното лекарство се нарича CDDD11-8 и първоначално е разработено за лечение на остра миелоидна левкемия (AML).

AML е рак, който расте в костния мозък и е трудно да бъде овладян. Раковите клетки оцеляват, растат и се разпространяват с увеличаване на производството на протеини, особено чрез път, наречен циклин-зависима киназа 9 (CDK9).

До момента Съветът по храните и лекарствата на Съединените щати не е одобрил нито едно лекарство, което потиска CDK9, въпреки че има версия, която показва първоначални клинични ползи.

През 2022 г. изследователи от Университета на Южна Австралия разработват CDDD11-8 за селективно потискане на CDK9. Когато се тества върху животни, пероралното лекарство предизвиква "силно задържане на растежа на тумора", което "води до подобрена преживяемост при животни" с левкемия.

Същото лекарство е обещаващо и при лечението на тройно негативния рак на гърдата.

„Все още е рано, но въз основа на тези първоначални доказателства, ние вярваме, че потискането на действието на този протеин може да доведе до лечение на тройно негативния рак на гърдата и това ново лекарство трябва да бъде разработено допълнително“, казва д-р Хики.

Тя и нейният екип от университета в Аделаида смятат, че насочването към CDK9 може да работи и за други агресивни видове рак, които са „пристрастени към транскрипцията“. Транскрипцията е копиране на генетични инструкции в РНК молекули, които след това помагат за контролиране на производството на протеини.

В раковите клетки транскрипцията често е „извън контрол“, заради което болестта бърдо прогресира.

Проф. Хики и нейните колеги смятат, че CDDD11-8 трябва да бъде клинично оценен за най-агресивния тип рак на гърдата.

В първоначалните експерименти, когато новото лекарство е приложено към модели на клетъчна линия на тройно негативен рак на гърдата, изследователите забелязват, че растежът на раковите клетки намалява и умират им с различна степен на успех на терапията според дозата.

Лекарството показва обещаващи резултати при мишки с рак на гърдата. Туморите се свиват, спира възпроизводството им и няма неблагоприятни въздействия върху жизненоважни органи. 

„Въпреки че това лекарство е обещаващо като потенциално лечение на най-агресивния рак на гърдата, то се нуждае от по-нататъшно разработване, преди да се премине към изпитвания върху хора. Надявам се, че това ще се случи през следващите пет години, ако не и по-рано“, заключава д-р Тереза Хики.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!