Нови правила за влизане в САЩ и Румъния

OFFNews 06 декември 2021 в 10:01 1148 0

САЩ и Румъния обявиха нови правила за влизане в страната, предаде БТА.

От 6 декември всички граждани, независимо от ваксинационния им статус и националност, които пристигат в САЩ с въздушен транспорт, трябва да представят пред авиокомпанията, с която пътуват, отрицателен резултат от NAA тест (вкл. PCR) или антигенен тест, направен до 24 часа преди качването в самолета, съобщиха от пресцентъра на българското министерство на външните работи.

Разпоредбата се съдържа и в сайта на Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ.
По информация на посолството ни във Вашингтон, освободени от това изискване са децата до 2-годишна възраст, както и гражданите, преболедували COVID-19 през последните 90 дни.

Преболедуването е необходимо да се докаже едновременно с представяне на два документа: положителен резултат от тест за COVID-19, направен до 90 дни преди пътуването, както и документ за излекуване от медицинско заведение или от лекар с дата и подпис, информират от министерството.

Друго изискване към пристигащите с въздушен транспорт в САЩ е да попълнят и представят форма по образец.
От министерството припомнят, че гражданите, пристигащи по въздух в САЩ, са длъжни да представят на авиокомпанията и доказателство за завършена ваксинация срещу COVID-19 с ваксина или одобрена за постоянна или извънредна употреба от Агенцията по храните и лекарствата на САЩ или от Световната здравна организация.

В сайта на Центровете за контрол и превенция на заболяванията се казва, че те продължават да препоръчват всички пътници на международни полети да си направят тест за коронавируса в рамките на 3 до 5 дни след пристигането.

Има и препоръка към неваксинираните за карантиниране за 7 дни след пристигането.

Подробности за мерките при влизане в САЩ могат да бъдат намерени на официалния сайт на МВнР в рубриката "Коронавирусът - как да пътуваме", както и тук.

Подробности за изискванията могат да бъдат намерени на сайта на американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията.

Румънските власти обявиха серия мерки за ограничаване на разпространението на варианта Омикрон на коронавируса, след като в страната бяха потвърдени първите два случая, съобщава в. "Адевърул".

Мерките предвиждат всички румънци и европейски граждани, които пристигат от страни извън Европейския съюз, да представят отрицателен PCR тест, направен до 48 часа преди пътуването, съобщи здравният министър
Александру Рафила.

Мярката е валидна и за ваксинираните лица. Неваксинираните лица влизат в карантина за 10 дни. Европейските граждани, пристигащи от страни от ЕС, трябва да представят зелен сертификат, удостоверяващ ваксинация, преболедуване или отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди пътуването. Неваксинираните и непреболедували лица, които идват от страни от ЕС, намиращи се в червената зона, ще бъдат поставяни под карантина за 10 дни.

Лица, които са неваксинирани и непреболедували и не представят тест, направени до 72 часа преди пътуването, влизат в карантина за 14 дни, посочи Рафила, предаде БТА.

Същевременно Националният комитет за извънредни ситуации ще актуализира списъка на страните от Африка, чиито граждани временно няма да могат да влизат в Румъния. Началникът на Департамента за извънредни ситуации Раед Арафат от своя страна съобщи, че Румъния ще въведе от 20 декември формуляр за локализиране на пътника (Passenger Locator Form - PLF), който вече се прилага в редица други страни, съобщава телевизия Диджи24.

Арафат обясни, че този формуляр, който се попълва преди пътуването, има за цел да може веднага да се установи местонахождението на съответното лице, ако възникне проблем.

Вчера румънските здравни власти съобщиха, че вариантът Омикрон е потвърден при двама румънски граждани, пристигнали от Южна Африка с полет на 30 ноември. Става дума за 48- годишна жена от окръг Брашов и 59-годишен мъж от окръг Васлуй. Те са асимптоматични и са в изолация. Очакват се резултатите от секвенирането на пробата на спортист от град Бая Маре, който също се е завърнал от Южна Африка

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови