Над 800 българки годишно се диагностицират с рак на яйчниците

На 8 май светът отбелязва световния ден за борба със заболяването

OFFNews 08 май 2022 в 13:06 1769 0

Ракът на яйчниците е седмото по честота онкологично заболяване сред жените по света, което засяга дамите предимно над 50-годишна възраст в менопауза. Всяка година около 240 000 жени в световен мащаб и около 800 в България чуват диагнозата рак на яйчниците, като Европа е сред регионите с най-висок брой на нови случаи на болестта в света.

В ранен стадий симптомите на болестта може да са малко, неспецифични или да липсват, което прави по-трудно диагностицирането и лечението.

По повод 8 май – Световният ден за борба с рака на яйчниците, АстраЗенека България, съвместно с Фондация Нана Гладуиш - Една от 8, продължават своята дигитална информационна кампания за повишаване на осведомеността за болестта сред дамите. За целта са създадени специализирани видеа, които ще бъдат публикувани на сайта azcare.bg, както и на Фейсбук страниците на „Една от 8“ и „Животът те обича“.

„Веднъж годишно всяка жена трябва да се подложи на профилактичен преглед. По този начин овариалният карцином може да бъде открит навреме, а лечението да бъде максимално ефективно. Пълният гинекологичен профилактичен преглед включва оглед, цитонамазка, колпоскопия, ултразвуково изследване. Всеки един от тези елементи е изключително важен, защото чрез тях може да се установят различни видове рак на женските гениталии. Жените трябва да знаят, че чрез цитонамазка не може да се диагностицира овариален карцином. Това изследване се прави, за да се отхвърлят или докажат изменения на маточната шийка и/или влагалището“, казва д-р Светлозар Славов – онкогинеколог, СБАЛАГ "Майчин дом", София.

Според специалиста най-големият проблем при овариалния карцином е, че в ранния стадий, когато заболяването е най-лечимо, често няма симптоми или са слабо изразени. Най-често те включват тежест ниско и/или подуване на корема, запек, който може да се редува с диария, различни менструални нарушения като кървене между менструациите или кръвотечения по време на менопауза.

С напредване на болестта се наблюдава отслабване, липса на апетит, подуване на корема, отпадналост, но симптомите често остават неспецифични и това е една от причините пациентите да търсят помощ, когато ракът е напреднал.

„За съжаление 70% от случаите на новодиагностицираните пациенти с овариален карцином са в стадий III С. С други думи ракът се е разпространил в цялата коремна кухина. Хирургичното лечение е първият и основен метод за справяне с болестта, който се комбинира с лекарствена терапия, химио или лъчетерапия, последващ хигиенно-диетичен режим“, допълва д-р Славов.

Проф. Иванка Димова – генетик, Лабораторията по геномна диагностика в Центъра по молекулна медицина към Медицинския университет в София дава повече информация за т.нар. BRCA мутации.

„Това са мутации в едни от най-важните тумор супресорни гени, а именно BRCA 1 и BRCA 2. Функцията на тези гени е да предотвратят настъпването и натрупването на мутации в клетките, които да ги превърнат от нормални в ракови. Вече е ясно, че на клетъчно ниво ракът представлява генетична болест и той е свързан с възникването и натрупването на множество мутации“, казва проф. Димова и допълва: „Наличието на тези мутации е свързано с развитието на рак на яйчниците и рак на млечната жлеза. Доказано е, че вероятността мутациите да се предадат от родители на деца е 50%.“

Информационната кампания е подкрепена и от д-р Маргарита Таушанова – медицински онколог, МБАЛ "Надежда", София.

„Преди години лечението на рака на яйчниците се фокусираше върху химиотерапията. Днес все по-често се използват таргетни медикаменти, които имат по-особен механизъм на действие. Те блокират определени протеини и различни вериги, които водят до развитието на карцинома. По този начин може да се контролира развитието на туморния процес и така да се стигне до ремисия или дори излекуване на заболяването. Таргетното лечение се прилага като поддържаща терапия, което може да продължи с години“, казва д-р Маргарита Таушанова.

Световният ден за борба с рака на яйчниците се провежда от 2013 г. насам с редица инициативи по света, като целта му е да повиши обществената чувствителност към заболяването. В България денят се отбелязва за шеста поредна година, като през 2022 г. инициативата се провежда под мотото "С грижа за всяка жена".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови