Южноафриканският щам предизвиква по-тежко заболяване и по-висока смъртност

OFFNews 29 януари 2021 в 09:15 4311 0

Снимка Архив/БТА

"Южноафриканският щам е по-слабо разпространен, но по-опасен. Предизвиква по-тежко заболяване, има по-голяма смъртност и при него намалява средната възраст на смъртността", заяви по Нова телевизия главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

По думите на Кунчев сериозните мерки в много страни са дали резултат и този вариант на коронавируса е открит при много малко случаи. Здравният инспектор съобщи, че в България също ще се проведе изследване, което да провери за наличието на варианта. Той потвърди, че британският щам на коронавируса е по-заразен от обикновения коронавирус.

У нас в момента 10 души заразяват 6-7 други, във Великобритания се заразяват 27. В България са открити 8 заразени с британския щам. Това се е случило чрез насочено изследване към хора, завърнали се от Острова у нас, каза доцентът.

Защо маска, а не шлем

„Концентрацията на новия щам в горните дихателни пътища е между 10 и 100 пъти по-голяма. За това се отказваме от шалове, яки, шлемове, тъй като те няма как да спрат заразяването с вируса. Това, което със сигурност знаем, е, че се предава много по-лесно от обикновения. Но протича без особени симптоми, за разлика от южноафриканския”, заяви доц. Кунчев.

Той добави, че промяна в оценката за носенето на маски има и подчерта, че те предпазват околните, а не болния. Той е този, който разпръсква вируса, и ако има преграда, това сваля до голяма степен риска. Главният здравен инспектор не препоръчва да се носи обикновена маска над 2-3 часа, тъй като се навлажнява и става пропусклива.

Шлемът предпазва с пъти по-малко от обикновената хирургична маска. Дори ползването на маски, но правилното, е напълно достатъчно за обикновения човек в обикновени условия”, добави доц. Кунчев.

Огнища ли са училищата

Той подчерта, че според досегашните наблюдения не се е потвърдило мнението, че училищата са „страшни огнища на коронавирус”.

„С пускането на учениците до 4 клас и децата в детските градини нищо не се случи. Затова решихме да дадем тази възможност само за три класа от тази група да присъстват за две седмици. В училищата беше създаден много добър ред и като носене на маски, и като режим на движение”, заяви доц. Кунчев.

Рискът от заразяване в заведение

Според него няма как да се докаже, че човек се е заразил в ресторант, тъй като в него се пребивава кратко време, а преди това е посещавал и други места. Научни проучвания обаче доказват риска от посещението на заведения, особено на нощните клубове. Относно тези, които възнамеряват да отворят на 1 февруари, здравният инспектор подчерта, че ще бъдат санкционирани.

„Разбирам положението, в което се намират. Започна изплащането от Министерството на труда. Тези, които работят в заведенията, наистина трябва да получат някаква помощ, но това не трябва да е за сметка на човешкото здраве. Искаме и от тях някакво разбиране, след училищата идва техният ред”, заяви доц. Кунчев.

Опитът на Израел

Той определи бързите темпове на ваксинация в Израел като много интересни. Здравният инспектор сподели, че следи ежедневно данните от страната, тъй като са необичайни.

„Половината население вече е имунизирано. Там има групи от хора, които отказват да се ваксинират и ще създават проблеми. В Израел са се разболели 0.017% от ваксинираните. Което значи, че от няколко милиона са се разболели 22-ма души до днес. Това е абсолютно приемливо. При всяка една ваксина има хора, които не реагират. Каквото и антигенно дразнене да му направиш, той не изгражда имунитет при никакви условия. Добрата новина тук е, че тази заболяемост се дължи на ново разпространение на вируса, но не е свързана с ползването на ваксината”, каза доц. Кунчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови