Димитър Маринов: Не сме дали заден ход, отпадането на хартиените рецепти ще стане факт

OFFNews 29 април 2022 в 12:43 891 0

Снимка Архив/БТА

"Имаме уверението на Министерството на здравеопазването, че отпадането изцяло на хартиените рецепти ще стане факт. Не съм много съгласен, че са дали заден ход, необходимо е време да се обсъдят големия брой становища и предложения по проекта за изменение на Наредба 4 от 2009 г. за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти", каза за БНР главният секретар на Българския фармацевтичен съюз (БФС) Димитър Маринов.

От първи юни 2021 г. с електронни рецепти се изписват всички медикаменти по рецептурна книжка, тоест заплащани напълно или частично от здравната каса. Там има също затруднения, но те се коренят в това, че трябва електронно да се генерират множество кодове, защото по тези рецепти НЗОК извърша редица контроли. Това забавяше в определени случаи получаването на рецепта. Но бялата рецепта е нещо много по-просто, поясни още Димитър Маринов.

По думите му няма да има затруднения за изписването на електронна рецепта при домашни посещения, в по-малките и отдалечени населени места, при посещение на спешен медик в дома ви.

"Страната ни има най-доброто интернет покритие. За използването на електронна рецепта лекарите ще трябва да изтеглят мобилно приложение и чрез телефона си ще могат да изписват рецепти по всяко време и на всяко място. Лекарят трябва да има електронен подпис за целта. Това по никакъв начин не ограничава правото на лекаря да практикува", заяви той.

За пациента нищо няма да се промени с въвеждането на електронната рецепта. Тя ще важи до 6 месеца, след тях той ще трябва отново да се яви на преглед при лекар, за да му я поднови.

За да намери електронната рецепта, фармацевтът трябва да има ЕГН на пациента и дата на изписването на рецептата.

"Тъй както казвате, досега си носим тези рецепти в джоба, сега ще е необходимо да имате записана тази дата на изписването на рецептата. Затова се обръщам към пациентите, направете го, особено важи за хора без мобилни телефони", обясни Маринов и допълни - "Има и друг вариант - след изписването на електронната рецепта лекарят може да ви генерира код, който се изпраща на вашия телефон. Вие го запазвате и този код генерира рецептата в аптеката. За всяка рецепта ще имаме отделен код в телефона си. Тази възможност я има и в момента, но никой не я ползва", разясни още за БНР главният секретар на БФС.

Предписването на хартиени рецепти сега губи много повече време, може да се допусне грешка при изписване на данните на пациента, може да бъде загубена. Освен това лекарят може да не попълни кога, как и в какво количество се приема лекарството.

Електронната рецепта ще даде възможност на едно място да се събират и анализират данни за пациентите. Тази рецепта не може и да бъде фалшифицирана. От една страна, лекарят по всяко време ще може да проследи как се изпълнява терапията от пациента, дали се спазва тя, от друга страна, ако пациента има електронен подпис, ще има достъп до цялото си здравно досие, включително и до всички изписани му рецепти.

"Електронната рецепта не е самоцел, тя е инструмент. Това е дигиталното модерно здравеопазване, чрез което ще има информация за всички лекарства, които се изписват на свободна продажба, не само за тези по здравна каса. В електронната рецепта има поле и за изписвани хранителни добавки, медицински изделия, козметика", допълни магистър-фармацевтът.

Според БФС изключения за изписване на лекарства на хартиена рецепта трябва да има за т.нар. "зелени" и "жълти" рецепти и за лекарствата, които се приготвят в аптеката.

Той съобщи, че приключват разговорите по методиката за аптечна карта. Има консенсус, по който да се определят броя и дейностите на аптеките в страната. На базата на аптечната карта МЗ ще може да взема аргументирани решения, посочи Маринов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови