Детската онкохематология в ИСУЛ с дарение от Българската Коледа

OFFNews 29 ноември 2022 в 11:28 744 0

проф. Добрин Константинов

Снимка УМБАЛ "Царица Йоана-ИСУЛ"

проф. Добрин Константинов, началник на Клиниката по детска клинична хематология и онкология в ИСУЛ, с новия микроскоп

Лабораторен микроскоп с цифрова Wi-Fi камера и софтуер, както и преносим ехограф с три трансдюсера са най-новите придобивки на Клиниката по детска клинична хематология и онкология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.

Техниката е дарение от инициативата „Българската Коледа“ и ще послужи за подобрение лечението на деца с онкохематологични заболявания, както и такива с вродени кръвни заболявания.

Високотехнологичният микроскоп дава възможност за изпращане на образи с много висока резолюция и поддържане на едновременна безжична връзка с експерти, които се намират в различни точки на света. Уредът е поредната стъпка към осигуряване на най-високо качество на лечение на българските деца с онкохематологични заболявания.

Понякога тези заболявания са изключително редки и крият предизвикателства, за които се налага българските специалисти се консултират с лекари от големите центрове в Европа, които имат повече опит в подобна патология. Неотдавна по повод сложен случай с малък пациент болницата посети проф. д-р Пол-Герхард Шлегел - един от най-известните специалисти в областта на детската онкохематология в Европа, завеждащ Онкохематологично отделение с център за костномозъчни трансплантации към Университетската детска болница във Вюрцбург, Германия.

Благодарение на съвременната технология, нашите специалисти вече ще имат възможност не само да се консултират с него или с други експерти от неговия ранг в реално време, но и да обсъждат от разстояние получените образи.

Образът от светлинния микроскоп винаги е първото средство, с което поставяме диагнозата при злокачествени, а и не само злокачествени заболявания на кръвта при децата. Той е и основното средство за проследяване състоянието на тези пациенти. Микроскопът, за който използвам случая да благодаря от сърце на „Българската Коледа“, дава възможност и за съхраняване на образите, при това с много висока резолюция, така че да можем да ги използваме за консултация и след време, обяснява проф. д-р Добрин Константинов, началник на Клиниката по детска клинична хематология и онкология в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.

Специализираният преносим ехограф, който вече също е на разположение на лекарите в детската онкохематологична клиника, е съобразен изцяло с изискванията за изследване и наблюдение на пациенти със злокачествени заболявания в детска възраст.

В ръцете на специалиста този уред е изключително полезен, защото може да бъде средството за първа точна диагноза при особено спешни състояния. Затова и изисквахме оборудването да е компактно и мобилно, за да се достига до леглото на болния максимално бързо, разказва проф. д-р Константинов.

Между 100 и 120 деца с онкохематологични заболявания годишно биват диагностицирани по спешност и лекувани в столичната клиника. Дори и след края на лечението си те се проследяват с години в специализираната структура. Към нея има и амбулаторен кабинет, в който се извършват общо между 1600 и 1700 прегледа годишно, включително и на деца, насочени от други лечебни заведения.

През 1997 г. лекарите от Клиниката по детска клинична хематология и онкология под ръководството на проф. д-р Др. Бобев, дмн, създадоха първия в България Център за костномозъчна трансплантация. В клиниката и понастоящем се извършват автоложни и алогенни (донорни) трансплантации при болни деца и младежи до 18-годишна възраст от цялата страна. Процесът на въвеждане на най-съвременни диагностични методи и терапевтични схеми в областта на детската онкохематология е постоянен, като постигнатите резултати се приближават до тези на водещи детски онкологични центрове по света.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Войната във въздуха на фронта в Украйна - част II