САЩ спира разследването срещу Nexo, компанията постигна ''историческо'' споразумение

На всички участници и пригласящи на неуспешните опити да се убие един успешен бизнес ще бъде потърсена отговорност за нанесени щети, каза Антони Тренчев

OFFNews 20 януари 2023 в 07:25 33704 31

Nexo

Снимка Nexo

Nexo постигна споразумение, САЩ прекрати разследването

Компанията Nexo се е съгласила да плати 45 милиона долара на американските регулаторни органи и ще прекрати нерегистрираното предлагане на крипто продукти, съобщи Комисията за ценни книжа и борси на Съединените щати

Nexo постигна окончателно споразумение с Комисията за ценни книжа и борси на САЩ (SEC), Асоциацията на администраторите на ценни книжа в Северна Америка (NASAA), състояща се от всички 50 американски щата и три територии, Главния прокурор на Ню Йорк (NYAG), Департамента по банково дело на Тексас, Отдела по банково дело и ценни книжа в Аляска, както и Отдела за надзор на потребителски услуги във Вашингтон, съобщиха от компанията, като нарекоха това споразумение "историческо". 

Не са налице каквито и да било твърдения или обвинения от страна на федералните регулатори на САЩ, че Nexo е участвало в измама или подвеждащи търговски практики, или че клиенти на Nexo са били ощетени или подведени относно финансовото състояние на компанията. Това слага край и на всички производства по отношение на компанията в осем американски щата, които са изцяло от административен характер.

Единствената констатация на щатските регулатори относно несъответствия със законови изисквания от страна на компанията е по отношение на липса на необходимата регистрация за предлагане в САЩ на лихвоносещия продукт на Nexo, приет за ценни книжа.

С това американските регулатори приключиха своите всеобхватни проверки на дейността на Nexo, касаещи бизнеса на компанията.

„Изключително сме удовлетворени от това цялостно и окончателно решение, което еднозначно слага край на всички спекулативни твърдения относно отношенията на Nexo с регулаторните органи и институциите в САЩ. За съжаление, дори български държавни органи и институции не се посвениха и продължават да злоупотребят с американското име и реакциите във връзка с тези безобразни действия по създаването на алиби тепърва предстоят. Нескопосаните внушения за "международен" елемент в действията срещу Nexo, за да се обоснове безочлив произвол срещу дружеството ни "Ен Ди Ес" ЕООД и нашите над 600 служители в България, като едва ли не по искане на "евроатлантически партньори", са разобличени от неопровержими факти. В допълнение, опитът да се прикачи акцията срещу Nexo, посредством насрочването ѝ в ден, който да съвпадне с друга акция на Европол срещу кол центрове в България, Сърбия и Кипър, използващи криптовалути, бе осуетен от официалното потвърждение на EUROJUST (Агенция на ЕС за сътрудничество в областта на наказателното правосъдие), че двете събития не са свързани. Въпреки това, организаторите постигнаха немалко от своите политически цели. На всички участници и пригласящите им по време на неуспешните опити да се убие един успешен и растящ бизнес, ще бъде потърсена съответната отговорност за всички нанесени щети", казва Антони Тренчев, съосновател на Nexo, в изпратена до редакцията ни позиция.

Тренчев продължава: "Независимо и въпреки случилото се, екипът на Nexo продължава да бъде изцяло фокусиран върху това, което правим най-добре – изграждането на иновативни и сигурни финансови услуги за нашите милиони клиенти от цял свят. Припомняме, че Nexo е сред много малкото компании, незасегнати от вълната на фалити в крипто индустрията през изминалите 12 месеца – само по себе си най-ясният атестат за устойчивостта на бизнеса и модела ни".

„Благодарим на щатските регулатори, участвали в процеса, за тяхната обективност и професионализъм, както и за усилията и отдадеността им да направят това, което смятат, че в най-голяма степен защитава интереса на американските граждани. Ценности като прозрачност, предприемаческа свобода и придържане към най-високите професионални, етични и правни стандарти са фундаментални за тази нация; ценности, които Nexo припознава изцяло и неотлъчно следва. Благодарни сме на адвокатската ни кантора Schulte Roth and Zabel LLP за осъществяването на този най-конструктивен диалог с щатски регулатори на САЩ, както и с Главния прокурор на Ню Йорк, който доведе до този най-справедлив и балансиран резултат", допълва Тренчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1236

33

БотоксПутю

20.01 2023 в 21:05

От дописката разбирам, че пак ще плащаме масрафа на Каскета и на Банкянския нерез.

1065

30

Kalina F

20.01 2023 в 13:30

Добре прикрити следи и все пак... 45 милиона

-1655

29

ob1

20.01 2023 в 13:11

сашке, за щастите никой не пита придворни дебилчета като тебе. Та ще се случат нещата, ако и да е трудно...

3650

27

ImBlack

20.01 2023 в 12:14

Очевадно прокуратурата отново се изяви като бухалка на простата мутра и герберастките му блюдолизци.
В случай, че Nexo реши да съди прокуратурата за
нанесени материални и репутиционни щети сметката в милиони ще я плащаме всички ние, които си плащаме данъците!
Плиткоумният материал, който гласува за ГЕРБ е крайно време да вдене, че е нужно:
Върховенство на закона;
Разделение на властите;
Гражданско общество;
Качествено масово образование;
Свободни и независими медии;
Ефективна борба с корупцията.
Защото липсата им ни бърка директно в джоба!

1973

26

autogentile

20.01 2023 в 11:46

При тая новина представям си колко разочаровани са се събудили тази сутрин всички червейчета с прякор “ментата”.