Прокурорската колегия призова купонясвалите с Нотариуса да си признаят, 'за да не стигаме до хотела'

Бившите заместници на Невена Зартова отрекоха да са били в Банско, но са виждали Мартин Божанов да влиза при шефката им

OFFNews 28 февруари 2024 в 17:43 8555 4

Прокурорска колегия

Снимка БГНЕС

Прокурорската колегия призова обвинителите от Софийската районна прокуратура от банкета в Банско, на който е бил и Мартин Божанов-Нотариуса, да се явят пред кадровиците. Иначе членовете на ПК се заканиха да поканят целия състав на СРП, за да го питат за партито, като дори можело да се стигне и до хотела, където гостите са се регистрирали, съобщи "Лекс".

Днес кадровиците изслушаха четиримата заместници на бившия шеф на СРП Невена Зартова - Борислав Георгиев, Иван Стефанов, Мима Куцкова и Тодор Куюмжиев, както и Александър Червеняков, адвокат на гръцките бизнесмени Йоаким Каламарис и Анастасиос Дикос, които се оплакаха от натиск и изнудване от страна на хора от кръга на Божанов.

И четиримата заместници заявиха, че не са присъствали на сбирката и не могат да кажат подробности.

"Очевидно някой е бил на коледния банкет. И има два варианта – във ВСС има списък с всички прокурори от СРП и ние може да призовем всички тях и да ги питаме дали са били и какво са видели. Или тези, които са били, да сезират Прокурорската колегия. Моля тези, които са били, да спестят унижението на останалите си колеги, които не са присъствали, и да дойдат тук при нас. Рано или късно ще се разбере, за добро или за лошо. Колегите са се регистрирали в този хотел, но да не стигаме дотам, затова призовавам колегите да дойдат", каза Огнян Дамянов от ПК.

Спецотделът на ръчно управление от Зартова

Нареченият от и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов шпицкоманда отдел "Специализиран" в Софийската районна прокуратура е бил под прякото ръководство на Зартова и тя е определяла какви преписки и дела да му бъдат разпределени, обяви Борислав Георгиев.

Той обясни, че отделът е съществувал под различни наименования още от времето на покойния Александър Налбантов, през Петър Белчев, Радослав Димов и накрая Невена Зартова. Самият Георгиев преди време също е бил част от отдела. И днес обясни, че предметът му на работа е определен съгласно вътрешни правила в СРП. 

По думите му под израза "указания на главния прокурор" се има предвид не намеса по конкретни дела, а това са производства и преписки, по които обществото очаква по-бърза реакция на прокуратурата. Посочи, че през годините този отдел се е занимавал с престъпления като трафик на хора, изнасилвания, кражби – "всичко, по което обществото е настръхнало и се иска по-бърза реакция от прокуратурата". Георгиев допълни, че магистратите в отдела са 10-11 и са с по-ниска натовареност именно за да могат да работят по-бързо по делата, по които се очаква реакция.

Борислав Георгиев посочи още, че когато обвинителите от другите отдели видят, че в разпределена им преписка има обществено наболял проблем или известна личност, се обръщали към Зартова с питане дали с нея не трябва да се заеме спецотделът. Ако тя прецени, на случаен принцип се определял втори наблюдаващ именно от този отдел. Георгиев каза, че винаги се е спазвал принципът на случайния подбор, още повече, че информационната система в прокуратурата не позволява едно дело да бъде иззето от един прокурор и прехвърлено на друг. Цялостно прехвърляне можело да стане само при отвод.

В отговор на въпрос Борислав Георгиев заяви, че заместниците на Зартова са разпределяли всички преписки от институции, докато доскорошната шефка на СРП отговаряла за т.нар. "първо гише" – т.е. за молби и жалби, които директно постъпвали в прокуратурата.

По думите му след оставките на ръководството магистратите в СРП работят доста по-спокойно. 

Той повтори, че не познава Мартин Божанов-Нотариуса и не може да каже дали го е виждал в сградата на СРП. Секретарката на Зартова обаче му споделила, че е виждала Божанов да влиза в кабинета на Зартова. Георгиев каза и че не е посещавал парти на прокурори в Банско, където е бил видян Нотариуса, за което разказа доскорошната шефка на СРП в парламентарната комисия.

Борислав Георгиев посочи, че адвокат на ощетеното юридическо лице по делото срещу Каламарис и Дикос е бил Велимир Атанасов, който е отправял няколко молби до него във връзка с делото, на които Георгиев е отговарял писмено.

Провокиран от изслушването на гръцките бизнесмени от парламентарната комисия, Евгени Иванов го попита дали посещава игрални зали.

"Не съм хазартна личност. Днес се смяхме с колегите, защото аз през живота си не съм стъпвал в казино. Само тото няколко пъти. Не знам как изглежда отвътре, как се играе. Чувал съм как се чупят екрани и хората се ядосват. Аз водя нормален живот, имам ограничен приятелски кръг от петима човека и на всички съм казал, че за работа не говоря по никакъв повод", отговори Георгиев.

Кой влиза при Зартова

Другият бивш зам. районен прокурор Иван Стефанов каза, че никога не е виждал и не познава Мартин Божанов, но няколко пъти е виждал в СРП адвокат Велимир Атанасов. Това били 2-3 случая, в които адвокатът е отивал в кабинета на Невена Зартова. Секретарката на Зартова казала на Стефанов, че тя и Атанасов са близки.

"Никой не ми е предлагал пари или да влизам в някакво "семейство". Единственото семейство, което имам, си е моето", отговори Стефанов на въпрос за "семейството" от магистрати около Петьо Петров-Еврото, за което говори в парламента Зартова.

За събирането на районните прокурори в Банско през декември 2021 г., на което тържество се твърди, че е бил и Нотариуса, Стефанов каза, че то е било организирано по традиция от Зартова и съдебния администратор. По изключение било извън София, но той не e присъствал и не e чул отзиви, защото не e проявил интерес.

Стефанов разказа днес, че напрежението в СРП се увеличило през лятото на миналата година, когато Сарафов за пръв път поиска оставката на Зартова. След това от нея разбрал, че възнамерява да подаде оставка след коледните празници, но не настоявал да разбере кога точно, за да не си помисли, че иска мястото ѝ.

Оставките

Същите мотиви изложи и Мима Куцкова, като тя се аргументира и с влошената си комуникация със Зартова в последните осем месеца. Бившата вече районна прокурорка на София започнала да отсъства много миналата година, когато имало и постоянни проверки.

"В този период тя отсъстваше дълго и се наложи и аз да я замествам, поради което нещата станаха още по-сложни. Имаше 12 работни дни, в които бях съвсем сама – без административен ръководител и без нито един заместник, което малко преля чашата", каза Куцкова.

Тя нямаше обяснение защо комуникацията ѝ със Зартова се влошила, като каза само, че опитала да оправи нещата, но не получила разбиране. Куцкова разказа, че е имала една преписка от 2017 г., по която фигурирало името на Божанов, като ставало дума за отправени заплахи. По нея прокурорката постановила отказ да се образува досъдебно производство, който не бил обжалван.

Имала и едно разследване за изнудване, по което разпитала Божанов и Велимир Атанасов като свидетели от страната на пострадалия преди две години. Тогава Атанасов ѝ дал контакт на Божанов и тя го призовала по телефона, като разпитът продължил половин час и го изпратила.

За банкета в Банско Куцкова каза, че не е присъствала, защото пандемията била още в разгара си, но разбрала от колеги, че Божанов и Атанасов са били там, като се били записали 60-70 човека.

"Виждала съм Божанов два пъти да влиза и излиза от кабинета на Зартова. Велимир Атанасов многократно съм го виждала в кабинета ѝ", добави Куцкова.

И Тодор Куюмджиев заяви, че не е бил на партито в Банско, не познава Мартин Божанов, чул за първи път за него от разследването на Антикорупционния фонд. Посочи, че в последните седмици в медиите видял физиономиите на Нотариуса и на адвокат Велимир Атанасов. Допълни също, че не е засичал нито един от двамата в СРП.

Куюмджиев посочи, че след началото на проверките в СРП комуникацията била затруднена – не само със Зартова, но и с горестоящите прокуратури и с колегите. Причината - снемане на доверието от и.ф. главния прокурор, който на два пъти поиска оставката на Зартова и не я получи.

Тодор Куюмджиев посочи, че след първото искане, Зартова често и дълго отсъствала, а в редките случаи, в които е била на работа, не била лесна за комуникация, не споделяла нищо.

"За съжаление покрай смъртта на г-н Нотариуса и разкритията после за евентуални негови връзки с наши колеги, се отрази изключително негативно не само на имиджа на отделни прокурори, а и на цялата прокуратура, което е много жалко. Вярвам, че почти всички колеги са изключително съвестни и си вършат работата в името на закона, вътрешното убеждение и само срещу получаване на заплатата на 25 число", каза Куюмджиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1236

4

БотоксПутю

28.02 2024 в 23:04

Много гущери и още повече опашки.

22548

3

dolivo

28.02 2024 в 22:04

На ГЕРБ кадровиците толкоз.

От години дерибействат и мърсуват из органите на реда.

400

2

демотиватор

28.02 2024 в 22:00

"....смъртта на г-н Нотариуса и разкритията ...се отрази изключително негативно не само на имиджа на отделни прокурори, а и на цялата прокуратура..." каза Куюмджиев

Марто-о-о-о, Марто... докат бе жив всички тичаха при теб за благословията ти, а сега- имиджа си били загубили, бре бре...
Довчера викаха "осанна", а сега търсят кой бил на парти с тебе, че да го разпнат...
К'ви времена, к'ви хора неблагодарни, тц-тц...(ジ)

1000

1

Снежка

28.02 2024 в 19:57

Голям срам! Срам за България! Това не са случайни граждани. Това са служители на една от най-важните институции на държавата ни. Прави бяха итънарите - няма такава държава!

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика