Прокуратурата прекратява прекратяването на делото за ''кюлчетата и пачките''

OFFNews 29 май 2023 в 17:43 6244 2

Снимка Архив

Софийската апелативна прокуратура отмени постановление на Софийската градска прокуратура за прекратяване на досъдебното производство за снимките на "кюлчета и пачките", съобщиха от държавното обвинение. 

От прокуратурата използват израза "кюлчетата и пачките", като се обосновават, че така е публично известно. 

В събота стана ясно, че делото за снимките от 2020 г., на които се виждат кюлчета злато и пачки с 500-еврови банкноти, за които се твърди, че са направени от резиденцията на тогавашния премиер Бойко Борисов в Бояна, е прекратено, а ден по-рано депутатите приеха промените в НПК, с които се въвежда и механизма за разследване на главния прокурор.

Градският прокурор на София Илиана Кирилова съобщи, че делото е прекратено на 10 май, а проблемът бил, че  от юридическа гледа точка е, че няма как да се установи дали тези банкноти и кюлчета на снимките са истински, или са само макети, дори да съвпадат като номера със съществуващи, коментираха от прокуратурата.

Няколко часа по-късно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заедно с Мария Габриел обявиха, че замразяват преговорите за втория мандат. Прокуратурата днес обяви, че разследването ще продължи. Това се случи 11 минути след връчването на втория проучвателен мандат на ПП-ДБ. 

На следващия ден - 28 май, главният прокурор Иван Гешев потвърди, че делото наистина е прекратено, но обвърза решението за това със заместника си Борислав Сарафов, който бил главен прокурор на 10 май, тъй като Гешев бил в САЩ. 

Часове по-късно Сарафов отговори на обвинението, като заяви, че разследването "Чекмеджегейт" е от категорията като "Барселонагейт", които "винаги са били само и единствено под личния контрол на главния прокурор Иван Гешев".

Според Сарафов обаче независимо къде е разследването - в България или САЩ, то се съгласува, и е "дълбоко убеден", че е съгласувано с Гешев персонално.

"Никога не съм имал представа какво изобщо се случва по това дело, то е далеч извън моята компетентност", обяви шефът на НСлС.

Неговата версия за "Чекмеджегейт" е, че Гешев е в танц с политиците - прекратява това и активизира другото скандално дело за къщата в Барселона, за която се твърди, че е свързана с Борисов: "По едното дело прекратява, по другото активизира. Така той си танцува и дава ясни знаци на политиците какво иска и какво очаква той от тях. Така че доста наивно е да се мисли, че аз имам някакво касателство по този казус. Той добре е овладял този танц и го танцува откакто е главен прокурор, а може би и преди това". 

Сега от държавното обвинение съобщават, че Софийската апелативна прокуратура е извършила служебна проверка на постановлението на Софийската градска прокуратура, с което е прекратено досъдебното производство.

При извършен служебен контрол е констатирано, че наказателното производство е прекратено, без да са изчерпани всички доказателствени източници, което е довело до неизясняване на въпроси от предмета на доказване.

Досъдебното производство е върнато на СГП с конкретни указания за попълване на доказателствата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

89

2

bat.galin

29.05 2023 в 21:05

най-сетне се разкри коя е Мата Хари, която ръга насила пачките и кюлчетата в чекмеджето на бай*** !

1042

1

danvan

29.05 2023 в 18:32

Сашко Сталийски на разпит.

Я как бързо стоплиха #КОЙ трябва да питат за пачките и кюлчетата. Можело значи!

Шансовете за правителство рЕзко скочиха!
 
X

Да помогнем на украинските деца!